DEDAŞ: Vatandaşın 'sahte sigorta' taktığı trafo böyle yandı

Mazıdağı ilçesine bağlı Kocakent Mahallesi'nde gece saatlerinde trafonun alev almasının ardından mahelleye giden Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ekipleri, yaptıkları incelemede trafoya mahalle sakinlerinin 'sahte sigorta' takmasından dolayı alev aldığının tespit edildiğini açıkladı.

Haberler 12.01.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEDA tarafndan yaplan açklamada, Mazda ilçesine bal Kocakent mahallesindeki trafo yangn çkt belirtildi. DEDA, yangnn köylülerin trafoya müdehale etmesi sonucu çktn bildirirerek u açklamay yapt:

SAHTE SGORTA YAKTI

Kocakent mahallesini besleyen 250 KW gücündeki trafoya müdahale eden kiiler, kapa krarak standartlara uygun biçimde taklan ve trafoyu koruyan Termik Manyetik alteri (TM) söktüler. Elektrikli stclar nedeniyle oluan ar yük sebebiyle zaman zaman atan eski alterin yerine, standart d ve ar yüke ramen atmayacak türden bir sigorta taktlar. Dicle Elektrik Datm ekiplerinin duruma müdahale etmesine ve trafoya standartlara uygun sigorta takma çabasna ise mahalle sakinleri engel oldu. Enerji tüketimlerini makul seviyede tutmak yerine kendilerini uzman gibi gören mahalle sakinleri, yetkili ekiplerin iini yapmasn önlemek amacyla standartlara uygun dediiniz sigorta sürekli atyor. Her seferinde elektriklerimiz kesiliyor, istemiyoruz diye zorluk çkard. Bunun sonucu olarak ar yük nedeniyle snan ve vatandan müdahalesi yüzünden koruma devresi i görmeyen trafo, bir anda alev alev yanmaya balad. Elektrikli stclarn en youn kullanld akam saatlerinde ar snma yüzünden çkan yangn ksa sürede büyüdü. Zaman zaman patlamalarn yaand yangn mahallede korkuya da neden oldu.

VATANDAA UYARI

Yangn, Dicle Elektrik ekiplerinin enerjiyi kesmesinin ardndan itfaiyenin müdahalesi ile söndürülebildi. Yaplan hem suçtur, hem insafszlktr. Halkmzn can ve mal güvenliini tehlikeye atan bu tür müdahaleleri kabul etmemiz mümkün deildir. Bu sebeple sorumlularn cezalandrlmas için adli mercilere suç duyurusunda bulunduk. Trafolara yetkililer dnda kimsenin müdahale etmemesi ve elektrik tüketiminin azaltlmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git