DEDAŞ'e neden sessiz kalınıyor?

DEDAŞ'ın Güneydoğu illerinde uyguladığı politikalar sonucu ortaya çıkan mağduriyetler nedeniyle HDP ve CHP'den açıklamalar geldi. CHP'li Tanal, DEDAŞ'ı Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Haberler 14.07.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A..nin (DEDA) Diyarbakr, Mardin- Batman, Siirt, rnak ve anlurfa illerinde yaz aylarnda ve pandemi sürecinde gerçekletirildii elektrik kesintileri, trafo hacizleri, yüksek faturalar ve dier ilemler nedeniyle ortaya çkan maduriyetler Halklarn Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) gündeminde.

Mecliste basn toplants düzenleyen HDP Grup Bakanvekili ve stanbul Milletvekili Saruhan Oluç DEDAn politikalarna tepki göstererek nsanlar sahipsiz zannetmeyin dedi. DEDA Kamu Denetçilii Kurumuna ikyet eden CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Diyarbakr, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve rnak illerinde yaplan elektrik kesintileri ve trafo sökümü uygulamalarnn, kiilerin Anayasadan doan haklarnn dorudan ihlali olduunu belirtti.

KÖPEKLER TELEF OLMAK ÜZERE

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) basn toplants düzenleyen HDP Grup Bakanvekili Saruhan Oluç Mardinden kendisine gelen bir mesaj kamuoyu ile paylat. Oluç mesajda Merhabalar Mardin Nusaybin Dou Köyünden size ulamaktaym. Köyde 30 tane hane var, her hane bana 300 tane hayvan var, küçükba. Üç gündür suyumuz yok ve köpekler telef olmak üzere; hayvanlar da yava yava hepsi telef olmak üzere. Maduriyetimizi dile getirmek istiyoruz. Suyumuzu brakn, suyumuza dokunmayn, Dicle DEDAa sesleniyoruz. Köyümüzün kuyusunun borcu yok, özel sektördeki 3 tane kuyunun borcu var onun için kapatyorlar ifadelerine yer verildiini aktard.

HESABI HUKUK YOLUYLA SORULUR

Mesaj paylamasnn ardndan DEDAa politikalar nedeniyle tepki gösteren Oluç, irketin insanlk d uygulamalarda bulunduunu belirtti. DEDAn Urfann Akçakale ilçesine bal Bulutlu Köyüne elektrik kesintisi için zrhl araçlar ile gittiini belirten Oluç açklamasn öyle sürdürdü:

Bu DEDAn yaptklar gerçekten kabul edilemez. Yazn scanda ve ürün zamannda su ve elektriin kesilmesi insanlk d bir tutumdur. Hem insanlar perian ediyorsunuz hem ürünleri perian ediyorsunuz. Biz sadece seçmenlerimizin derdinde de deiliz. Mardinin ilçelerini konuurken, sadece seçmenlerimizi konumuyoruz. Seçmenimiz olmayanlar da konuuyoruz. Bakn Urfa Harran ve Akçakalede yaayanlarn çou HDPnin seçmeni deildir. ktidar partisinin, AKPnin seçmenidir.

DEDAn halk elektriksiz ve susuz brakarak terbiye etmeye çaltn dile getiren Oluç, yaananlarn hesabnn hukuk yoluyla sorulacan belirtti ve Bu kadar vicdansz davranlmaz, siz oradaki insanlar sahipsiz zannetmeyin. Bu tutumunuzu gelip zmirde, stanbulda, Antalyada, Bursada sürdüremezsiniz, ama Urfada, Mardinde bu insanlk d tutumunuzu sürdürüyorsunuz. Böyle bir zamanda insanlar elektriksiz ve susuz brakma anlaynz insanlk d bir tutumdur dedi.

DEDAI KAMU DENETçL KURUMUNA KYET ETT

Konuyu Kamu Denetçilii Kurumuna tayan CHP stanbul Milletvekili Mahmut Tanal, dilekçesinde DEDAn hizmet verdii illerdeki çiftçilerin, yurttalarn, sayaç okunmadan kendilerine yüksek faturalar kesildiini, sulama amaçl kurulan trafolarn borç gerekçesiyle söküldüünü, tarmsal destekleme paralarna elektrik borcuna karlk el konulduunu, günlerdir köylerde elektriin kesik olduunu, enerji kesintisi ve yetersizlii nedeniyle tarlalarndaki mahsullerin kuruduunu, hayvanlarnn telef olduunu belirttiini dile getirdi.

TELAFS MKNSIZ ZARARLAR DOABLR

Özellikle Mardin ve Urfada birçok ilçe ve bal köylerde düük voltajda elektrik hizmeti sunulmas nedeniyle vatandalarn günlük hayatlarn idame edebilmeleri için gerekli su ve elektriin temin edilemediini kaydeden Tanal, DEDAn yani Dicle Elektrik firmasnn datm hizmeti verdii birçok yerleim yerinde elektrik voltaj son derece düüktür. Bu yüzden sulama kanallar ve sondajlar çalmamaktadr. Yine elektrik altyaps geçmiten kald, güçlendirilmedii, yenilemedii için sürekli elektrik kesintileri yaanmaktadr. Ayrca baz hanelerin elektrik borcu gerekçesiyle Dicle Elektrikin ayn hat üzerindeki tüm evlerde ve köylerde elektrikleri kestii iddias dillendirilmektedir. Bu sebeplerden dolay Mardinin Kzltepe ilçesinde, anlurfann Ceylanpnar, Akçakale, Harran ve Siverek ilçeleri bata olmak birçok ilçe ve köyde sulamaya ihtiyaç duyan tarm ürünlerinin kuruduu, sudan mahrum kalan hayvanlarn telef olduu, pandemi sürecinde ailelerin elektrik ve su hizmetinden mahrum kald yönünde haberler gelmektedir dedi.

CHPli Tanal, dilekçesinde Kamu Denetçiliinin emsal tavsiye kararlarndan bahsederek, telafisi imkansz zararlarn bavuru tarihi itibari ile doduu ve domaya devam edecei aikar olduundan, 6328 Sayl Kamu Denetçilii Kurumu Kanununun 17. maddesinin 4. fkras gereince bavurusunun kabulüne karar verilmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacan vurgulad.

Ana Sayfaya Git