DEDAŞ'ın hayali fatura itirafı!

CHP’li Mahmut Tanal’ın iddialarının ardından bir DEDAŞ çalışanı işten atıldı. EPDK da inceleme başlattı.

Haberler 05.12.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) stanbul Milletvekili Mahmut Tanaln, Güneydou illerinde elektrik datm yapan irketin hayali elektrik faturalar düzenleyip vatandaa gönderdii iddiasn dorulad. Olaya ilikin inceleme balatld da örenildi.

Yllardr memleketi anlurfada hayali elektrik faturalar düzenlenip vatandaa gönderildiini dile getiren CHP stanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kentte ve dier Güneydou illerinde elektrik hizmeti sunan DEDA görevlilerince kesilen Temmuz 2018 tarihli elektrik faturalarn Meclis kürsüsünden gösterip, Prasa dorar gibi fatura kesmiler demiti. Düzmece fatura iddialar üzerine bir DEDA çalannn görevine son verilirken, Tanaln ikayeti ve sunduu belgeler üzerine de EPDK inceleme balatt.

ENERJ BAKANLIINDAN CHPL TANALA YANIT: GEREKEN YAPACAIZ

CHPnin hukukçu vekili Tanaln TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun 11 Kasm 2020 tarihli toplantsnda, memleketi Urfann elektrik sorunu ve hayali fatura iddialarna ilikin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmeze yönelttii sorular, Bakanla bal Strateji Gelitirme Bakanl tarafndan yazl olarak cevaplandrld.

Bakanlktan Tanala verilen yantta, irketten (DEDA) alnan bilgilere göre; 1 dakika arayla oluturulduu ifade edilen faturalar 2018 yl Temmuz aynda bir çalann oluturduu faturalar olup bunun tespit edildii zaman bu fiili gerçekletiren personel iten çkarlarak, faturalarda gerekli düzeltmeler yaplmtr denildi.

Bakanln cevabnda ayrca, Tanaln Enerji Piyasas Düzenleme Kurumuna (EPDK) ulatrd belgeler üzerinde gerekli incelemelerin yaplaca belirtildi.

YERNDE OTURMU, PIRASA DORAR GB FATURA KESM

Aslen Urfal olan CHPli vekil Mahmut Tanal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn 2021 bütçesinin görüüldüü komisyon toplantsnda, Bakan Fatih Dönmeze Urfada neden sürekli elektrik kesintisi yaandn sormutu. Konumasna devam eden Tanal, kayp-kaçak oranlarnn ayr ayr belirtilmesi gerektiini kaydederek, Kayplarn, kaçaklarn oran ayr ayr belirtilebilmeli. Aksi taktirde vatanda irketlerin yapmam olduu yatrmlardan dolay zan altnda braklmakta, aibeli duruma getirilmektedir ifadelerini kullanmt.

Elindeki Urfal abonelere ait faturalar gösteren Tanal, özel elektrik irketince kesilen hayali faturalar iddiasn tekrarlayarak, unlar aktarmt:

Bu, bakn, prasa gibi Sayn Bakanm, elimde faturalar var. Bu prasa gibi faturalarla Siz bir dakika içerisinde anlurfann Suruç ilçesinden Viranehire gidemezsiniz, anlurfann Hilvan ilçesinden Akçakaleye bir dakika içerisinde gidemezsiniz. Bunlarn hepsinde birer dakikayla faturalar kesilmi bu ne demektir? Yerinden oturmu prasa dorar gibi fatura kesilmi durumda demektir. Peki, bu faturay kesen kiinin sicil numaras ayn, adresler farkl, ilçeler farkl Kald ki imdi, burada, aa yukar 50-60 arkada burada bir arada çalyoruz. Bizim evlerimizde hepimizin kullanabilecei elektrik faturalarnn 83 lira, 83 lira 20 kuru, 84 lira veya 90 lira, 91 lira eklinde gelebilmesi imknszdr, hayatn doal akna aykrdr. Burada irketlerle ilgili Bakanlk ve Enerji Piyasas Düzenleme Kurulu denetim yapmyor. Bakn, denetim yaplmadnn göstergesinin yine bir fotokopisini belgeyle size ibraz edeceim. Sizin de bu iin peini brakmayacanza inanmak istiyorum.

YAZIK GÜNAH, VATANDA BUNU HAK ETMYOR

Yine toplantda eski bir DEDA çalannn savclk ifadesinden bahseden Tanal, Cumhuriyet savcl aratrmay yapmyor, tahkikat yapmyor, takipsizlik kararn veriyor. Yazk günahtr. Vatanda bunu hak etmiyor ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git