Dedektif gibiler!

Diyarbakır'daki 590 filyasyon ekibi, pozitif vakalar ile temaslıların tespitini, izolasyona alınmasını ve ilaç teminini dedektifler gibi iz sürerek, gerçekleştiriyorlar.

Haberler 07.01.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede ön cephede bulunan 590 filyasyon ekibi, kent merkezlerinin yan sra köyleri gezerek hastala kar youn çalma yürütüyor.

Diyarbakrda 400 doktor ve 1200 salk personelinden oluan ekipler, Kovid-19 ile mücadele kapsamnda pozitif vakalar ile temasllarn tespiti, izolasyona alnmas ve ilaç temini amacyla, zorlu görevlerini özveriyle sürdürüyor.

Görev yaptklar bölgelerde önce koordinasyon merkezine gelen ekipler, hastaln bula riskini azaltmak amacyla, vaka tespit edilen evlere ziyarette bulunuyor.

En ücra köyleri bile gezen ekipler, salgnla mücadelede etkin yer alarak, dönüümlü ekilde saat 08.00de baladklar görevlerini saat 24.00e kadar devam ettiriyor.

KÖYE GR YAPMADAN KORUYUCU KIYAFETLERN GYYORLAR

Merkez Sur ilçesinde Salk lçe Müdürlüü filyasyon ekibinde 7 aydr görev yapan di hekimi Özlem pek, personelin, ilçe merkezinden 60-70 kilometre uzaklkta yer alan krsal mahallelerde hastalarn yardmna kotuunu söyledi.

Sisteme düen pozitif vakalar masa bandaki ekibin aradn, adreslerini belirlediini, sonra onlarla iletiime geçtiklerini kaydeden pek, vakann temasl olduu kiileri de tespit ettikten sonra yola çktklarn belirtti.

Köylere girmeden önce tulumlarn giydiklerini, maske, eldiven ve siperlii taktklarn anlatan pek, bu ekilde kendilerini hastala kar koruduklarn bildirdi.

BULA KAYNAINI ÖRENMEYE çALIIYORUZ

Ekipte yer alanlarla aile gibi olduklarn, birbirlerine destek verdiklerini ifade eden pek, ailelerine hastal bulatrmamak adna çok dikkatli çaltklarn dile getirdi.

pek, bazen tek kii için bile en ücra yerlere gittiklerini ifade ederek, Hiç önemli deil. Bizim için önemli olan halkmzn sal. Tek tek temasl saysn bile sorguluyoruz. Nerede çaltn öreniyoruz. Bula kaynan örenmeye çalyoruz. dedi.

Adreslerinin yanl verilmesinden dolay bazen hastalara ulaamadklarn anlatan pek, evinde tek yaayan yallarla karlatklarn, ellerinden geldiince onlara her konuda destek olmaya çaltklarn belirtti.

Vakalarla ilginç diyaloglar yaadklarn da anlatan pek, konumasn öyle sürdürdü:

Hastalardan Brakmyorsunuz kendi kendimize ölelim. Gelmeyin. Niye bizi sürekli aryorsunuz. Gelmeyin köyümüze. diyenler de oluyor. Kolluk kuvvetleriyle gitmek zorunda kaldmz da oluyor. Bize kahve, çay ikram etmek, ördek, kaz kesmek isteyen vakalar da oluyor. Bunlar doal olarak evin içinde girmeden reddediyoruz. Reddedince bize bozulan hastalarmz oldu. Ama görevimiz onlara hizmeti ulatrmak.

BZDEN KORKMASINLAR, çEKNMESNLER

Silvan Devlet Hastanesi anestezi teknikeri Delal zol ise 5 aydr Sur lçe Salk Merkezinde filyasyon ekibinde yer aldn, ilk görevlendirildiinde tedirgin olduunu ancak bir süre çaltktan sonra korkularnn azaldn söyledi.

Filyasyon ekiplerinin hem vakaya hem de temasllarna ulaarak ilemlerini gerçekletirdiini ifade eden zol, saha çalmalar sayesinde virüsün yaylmasnn önlendiini, risk grubundaki kiilerin hayatlarnn belki de erken tanlarla kurtarldn vurgulad.

Filyasyon ve zolasyon Takip Sistemi (FTAS) uygulamasnda kaç hasta olduuna bakarak ie baladklarn bildiren zol, Kuruma geliyoruz. Masa bandaki ekiplerimizle vakalar deerlendiriyoruz. O srada malzemelerimiz hazrlanyor ve yola koyuluyoruz. diye konutu.

Krsalda bazen vakalara ulamakta zorlandklarn dile getiren zol, unlar kaydetti:

Yolu bulamadmz oluyor. Bazen tarif etmek istemiyorlar. smimizi söylemeyin, bizi istemezler. Pozitif olduumuz duyulursa admz çkar. Bize kötü davranrlar. çocuklarmz okula gidemez. yilesek bile bu ekilde devam eder. diyen hastalarmz da oldu. Karantinaya girmemek adna evde hastalar sakladklar oluyor. Zaman zaman çok üzücü durumlarla karlayoruz. Ziyaret ettiimiz vakalarn, bir sonraki ziyaretimizde vefat ettiini duyuyoruz ve çok üzülüyoruz. Ziyarette ettiimiz 45 yalarndaki bir vaka tek banayd, gözümün içine bakarak, Eimi 10 gün önce bu yüzden kaybettim. dedi. Orada gözyalarma hakim olamadm.

Baz vakalarn filyasyon ekibinden çekindiini belirten zol, Vakalar, bizden korkmasnlar, çekinmesinler. Aradmz zaman telefonlarn açsnlar. Doru bilgi vermelerini istiyoruz. Vakalarn sal ve bula riskini azaltmak için çalyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git