Definecilerin kurbanı oldu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi'nde yıllar önce komşu köyler ile haberleşmek amacıyla ateş yakılan ve dumanla haberleşme gerçekleştirilen tepe definecilerin hedefi haline geldi. Türkiye’den definecilerin yanı sıra Avrupa’dan gelenler de burada kazı yapmaya çalışıyor. Bu durum nedeniyle mahalle sakinleri tepeye zarar verilmemesi için zaman zaman nöbet tutuyor.

Haberler 05.12.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismil ilçesine bal krsal Gültepe Mahallesi sakinleri, tarm ve hayvanclkla uramann yan sra yllar önce komu köylerle olaanüstü durumlarda atele haberlemek için kullanlan tepeyi, definecilerden korumakla urayor. çevre köylerin de hemen hepsinde bulunan tepe, altn olduu dedikodusunun ardndan 10 yldr definecilerin hedefi haline gelmi durumda. Mahalle sakinleri, özellikle k aylarnda ve yamur yadktan sonra gelen definecilerden tepeyi korumak için zaman zaman nöbet tutarken, gençler ise sk sk tepeye çkarak birilerinin olup olmadn kontrol ediyor. Köstebek yuvasn andran çukurlarn olutuu ve aasnda bulunan toprak evin de tahrip edildii alanla ilgili yetkilerden yardm talep eden mahalle sakinleri, tepeye bekçi görevlendirilmesini istiyor.

YAMURDAN SONRA GELYORLAR

Definecilerin yamur yadktan sonra geldiini belirten mahalle sakinlerinden ntizam Yaz (41), Bu tepenin tarihi çok eski. Bizim dedelerimiz zamanndan beri bu tepe var. Bu tepenin köylüler aras iaretleme arac olarak kullanldn biliyoruz. çevredeki tepeler hepsi birbirine bakyor. Herhangi olaanüstü bir durumda atele iaretleme amacyla kullanyorlarm. Defineciler baya kaz yapmlar. Avrupadan da bir kadn gelmiti. Yanna da birkaç defineci almt. Biz de duyar duymaz jandarmaya haber verdik. Onlar da kaçp gitti. Tepenin aasnda da baya çukur var. Tahrip olmu durumda. Definecileri gördüümüz zaman jandarmaya bildiriyoruz. Kaçp gidiyorlar. Buras tarihi bir yer. Biz bu tepenin güvenliinin salanmas için en azndan bir bekçi konulmasn istiyoruz dedi.

TEPEY EV YAKIN OLANLAR KORUYOR

Mahalle sakinlerinden Sait imek de (45), gelen definecilerin altn var dedikodular üzerine buraya geldiklerini ifade ederek, Geldikleri zaman biz jandarmaya bildiriyoruz zaten. Buras tarihi bir yapdr. Bozulsun istemiyoruz. Yetkililerden gerekirse 1 ya da 2 bekçi tutmalarn istiyoruz. Tepeye evi yakn olanlar zaten tepeyi koruyor. Bir nevi bekçiliini yapyoruz diye konutu.

BU TEPE BZE EN BÜYÜK MRASLARDAN

Tepeyi definecilerden dolay sürekli kontrol ettiini anlatan Mehmet Emin imek (18), Genelde arkadalarla toplanp tepede kimse var m yok mu diye bakyoruz. Bazen baz kiiler gelip tepeyi kazp define aramaya çalyor. Biz de elimizden geldiince bu tepeyi korumaya çalyoruz. Bu tepe bize en büyük miraslardan biridir dedi.

Ana Sayfaya Git