Değişimi 60 lira!

Kış lastiği değiştirme ücreti 60 liradan başlıyor

Haberler 30.11.2020 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliiyle sorunsuz seyahat için kullanlmas gereken k lastiini deitirme ücreti, ebada göre 60 ile 125 lira arasnda deiiyor.

Ulatrma ve Altyap Bakanlnca, Karayollar Trafik Kanunu gerei yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn k lastii takmalar, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçlarn denetimi, Bakanln yetkilendirdii personelin yan sra Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Ticaret Bakanlnn snr kaplarndaki birimleri ve belediyelerin denetim birimlerince yaplyor.

K lastii takma zorunluluu, 1 Aralkta balayacak ve 1 Nisan 2021e kadar devam edecek.

Kurala uymayan araçlarn sürücülerine 776 lira ceza kesilecek. K lastii takmama cezas, Hazine ve Maliye Bakanlnca yüzde 9,11 olarak açklanan yeniden deerleme oran çerçevesinde 1 Ocak 2021 itibaryla güncellenecek.

- Scaklk 7 derecenin altna dütüünde k lastiine geçilmeli

Petlas Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, kendini iyiden iyiye göstermeye balayan k artlar nedeniyle yol koullarnda ulamn salkl ve güvenli sürdürülmesi için k lastii zorunluluunun önemine dikkati çekerek, Hava scakl 7 derecenin altna dütüü andan itibaren k lastiine geçilmesi öneriliyor. dedi.

Lastik hava basncnn kontrol edilmesinin de sürü güvenliini olumsuz etkileyebilecek durumlar önlemek için büyük önem tadnn altn çizen Özürün, sürücülerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna yönelik alnan tedbirler kapsamnda, sosyal mesafeyi koruyarak, saln riske atmadan, k lastii montaj ile lastik hava basnc ve di derinlii kontrolü yaptrabileceini dile getirdi.

Özürün, k lastiklerinin, 7 ile eksi 40 derece arasndaki scaklklarda sertlemeyi önleyen yumuak bir bileime ve karl, buzlu yollarda tutunmay artrc srt desenlerine sahip olduunu belirterek, K lastii, souk havalarda yaz lastiine oranla yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti salar. Fren mesafesini yüzde 50ye kadar ksaltr. ifadesini kulland.

Otomobillerde k lastii fiyatlarnn ebatlarna göre deitiini vurgulayan Özürün, unlar kaydetti:

Türkiyede en çok kullanlan ebat olan 205/55 R16 ölçüdeki k lastikleri, 400 ila 650 lira fiyat aralnda sata sunuldu. Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 60-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 75-125 lira aralnda deiiyor. Lastik oteli bedeli ise 4 lastik için ortalama 100 lira düzeyinde uygulanyor. Birçok bayide, söküm takm ve lastik oteli hizmeti paket olarak veriliyor ve bu iki hizmetin fiyatlar 150-250 lira olarak uygulanyor.

Ana Sayfaya Git