Denizdeki deprem İzmir’i fena vurdu

Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ege ve Marmara bölgelerinde birçok ilde hissedilen deprem, İzmir’de yıkıma yol açtı. Bazı binaların çöktüğü, çok sayıda binanın da hasar gördüğü depremde, ilk belirlemelere göre 1’i boğulma olmak üzere toplam 17 kişi hayatını kaybetti, 709 vatandaşımız yaralandı

Haberler 31.10.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bata zmir olmak üzere, Ege ve Marmara bölgeleri, dün saat 14.51de büyük bir depremle salland. Deprem zmirin yan sra Aydn, Mula, Manisa, Denizli, çanakkale, Bursa, stanbul, Uak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirda ve Edirnede de hissedildi. Depremin youn olarak hissedildii zmirde vatandalar, panik içerisinde ev ve i yerlerinden koarak dar çkt. zmirde baz binalar çökerken, çok sayda bina ise büyük zarar gördü.

OPERATÖRLERDE YOUNLUK OLUTU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl, depremin merkez üssünü Ege Denizinde zmirin Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre aç olarak açklad. 16.54 kilometre derinlikte olan deprem sonras vatandalar yaknlarna ulamak için hemen telefonlarna sarlnca operatörlerde younluk olutu. Vatandalar, bir süre birbirlerine ulaamad. Depremle birlikte AFAD, itfaiye, polis ve salk ekipleri, alarm durumuna geçti. Hastaneler ise teyakkuz haline geçti.

KANDLL 6.9 OLARAK AçIKLADI

Boaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Aratrma Enstitüsü ise depremin büyüklüünü, 6.9 olarak açklad.

30- 40 KLOMETRELK BR FAY KIRILDI

Boaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Aratrma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yapt açklamada, Bugün saat 14.51de Ege Denizinde Seferihisar Doanbey açklarnda deprem meydana geldi. Bizim tespitlerimize göre moment büyüklüü 6.9 büyüklüünde. Büyüklük rakamlar deiebiliyor. Aralarnda 01, 02 büyüklük fark olabiliyor. Dolaysyla depremin büyüklüü 7 civarnda Yaklak derinlii 10-12 kilometre olan s bir depremden söz ediyoruz. Krlan 30-40 kilometre civarnda bir fay krld. Normal bir faylanma depremi. Bölge sismik olarak oldukça etkin bir bölge. Egede, anakarada, denizde deprem olduu zaman oldukça etkili oluyor dedi.

TSUNAM UYARISI YAPILDI

Prof. Dr. Özener, Bugün de tsunami meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ayn zamanda bölgesel deprem ve tsunami izleme deerlendirme merkezi. Buradaki arkadalarmz deprem olduktan 9 dakika sonra tüm üye ülkelere ve AFADa tsunami uyar mesajn gönderdi. Ölçülen dalga boyu ise yaklak 50-60 santim civarnda diye konutu.

Artç sarsntlarn devam edeceini söyleyen Özener vatandalara uyarlarda bulunarak, Artçlarn sürecei çok açk. Dolaysyla artçlara hazrlkl olmalyz. çürük binalara girmemeli, yetkililerin açklamalarn takip etmeliyiz ifadelerini kulland.

TRAFKTE YOUNLUK YAANDI

zmirde depreme i yerlerinde yakalanan vatandalar, yaknlarna ulaamaynca araçlaryla evlerine gitmek için yola çknca, trafikte younluk yaand. Yollarda araçlar ilerlemekte zorland.

TEKNELER SÜRÜKLEND, DENZ çEKLD

Depremle birlikte Seferihisarda denizde gelgit olutu. Marinada demirli yelkenli tekneler, denize doru sürüklendi. O anlar, bir vatanda tarafndan cep telefonu kamerasyla görüntülendi. Depremin ardndan baz bölgelerde deniz çekilirken, baz bölgelerde ise sular mahalle aralarna kadar girdi.

çEVRE LLERDEN BÖLGEYE EKPLER SEVK EDLD

Deprem sonras, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskiehir, çanakkale, Mula ve Balkesir, Manisa, Konya, Denizli ve Uak l AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edildi. AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz haline geçirildi.

Ayrca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafndan JKU, helikopter ve HA desteiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalmalar yürütüldü.

KIZILAY BÖLGEYE 25 BN 500 KLK MOBL MUTFAK GÖNDERD

Türk Kzlay tarafndan 48 personel, 16 araç ve 25 bin 500 kiiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanlar bölgeye gönderilmitir. Bölgede yürütülen çalmalarda kullanlmak üzere AFAD Bakanl tarafndan 3 milyon TL, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan 5 milyon TL acil yardm ödenekleri gönderilmitir denildi.

AFAD: 17 ÖLÜ, 709 YARALI

AFADdan zmirdeki depreme ilikin saat 19.45te yaplan açklamada, deprem sonrasnda büyüklüü 4ün üzerinde 21 olmak üzere, toplam 107 artç sarsnt yaand bildirildi. Açklamada, SAKOMdan alnan ilk bilgilere göre 1i boulma sonucunda olmak üzere toplam 17 vatandamz hayatn kaybetmi, 709 vatandamz yaralanmtr. zmirde yklan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalmalar devam etmektedir denildi.

BÖLGEDE ARAMA KURTARMA çALIMALARI SÜRÜYOR

Depremin ardndan bölgede yklan 17 binada arama kurtarma çalmalarnn sürüyor. çalmalara AFADn yan sra itfaiye, polis ve orman içileri de katlyor. Arama çalmalarnda eitimli köpekler de kullanlyor.

Ana Sayfaya Git