Depremzedelere serferber olundu

İran'ın Hoy kentinde meydana gelen ve Van'ın Başkale ile Saray ilçelerinin bazı mahallelerinde yıkıma neden olan deprem sonrası, hayatın normale dönmesi için devletin tüm imkanları seferber edildi

Haberler 28.02.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez üssü rann Hoy kenti olan 5,9 büyüklüündeki depremden etkilenen mahallelerde, yaanan tahribatn izlerinin silinmesi için tüm imkanlar seferber edildi.

Vann Bakale ve Saray ilçelerine bal baz mahalleler, 23 ubatta saat 08.53 ve akam 19.00da yaanan 5,9 büyüklüündeki iki depremle sarsld.

Kent merkezi ve çevre illerde de hissedilen depremin büyük ykma neden olduu mahallelerde, arama kurtarma ekipleri müdahale edinceye kadar vatandalar kendi imkanlaryla enkaz altnda kalanlara ulamaya çalt.

Depremin hemen ardndan Bakale ilçesine bal Ömerda, Özpnar, Börüpek, Emepnar, Gelenler, Güvendik, Yanal, Kakol ve Yavuzlar mahallelerine gönderilen arama kurtarma ekipleri çalmalara balad.

Hasarn meydana geldii mahallelere Van AFAD Müdürlüünden 55 arama kurtarma personeli, 9 araç, UMKE tarafndan 92 personel, 18 araç gönderildi. Hakkari, Mu, Erzurum ve Diyarbakr illerinden 42 personel ve 5 araç görevlendirildi. Aramalarda özel eitimli 42 köpekten de yararlanld.

Bakale ilçesine bal Özpnar Mahallesinde 8, Güvendik ve Gelenler mahallelerinde de birer kii hayatn kaybetti. Özpnar Mahallesinde 31, Güvendik Mahallesinde 7, Gelenler Mahallesinde 29 ve Börüpek Mahallesinde 1 olmak üzere 68 kii enkazdan yaral kurtarld. Yarallardan 38i Bakale Devlet Hastanesinde tedavilerinin ardndan taburcu edildi, Vana sevk edilen yarallarn tedavisi sürüyor.

DEPREMZEDELERN HTYAçLARI GDERLD

u ana kadar 265 artç sarsntnn kaydedildii bölgede, Van Büyükehir Belediyesi enkaz kaldrma çalmalar için 7 ekskavatör, 7 loder, 3 beko loder, 31 kamyon, yardm malzemelerinin datlmas için de 25 kamyon görevlendirdi.

Hasar gören mahallelerde çevre ve ehircilik Bakanlna bal 24 kiilik ekip hasar tespit çalmalarna balad. Vali Yardmcs Ferhat Atar bakanlnda oluturulan komisyon, çevre ehircilik l Müdürlüünün belirledii acil yklmas gereken konutlarda inceleme yapt. ncelemelerde 648 konut, 516 ahr ve al, 68 depo ve 7 ticarethanenin ykld tespit edildi.

Sarsntlar nedeniyle evlere giremeyen vatandalarn barnma sorununun giderilmesi için ksa sürede bölgeye çadrlar sevk edildi. Depremzedelere 1156 çadr, hayvanlar için de 169 ahr çadr, 8 bin 719 battaniye, 600 soba, 930 stc, 310 yatak datld.

Depremin hemen ardndan Elaz, Mu, Adana, Erzurum, Mu, Malatya, Mardin, Adyaman ve Vandaki depolardan deprem bölgesine 9 bin 123 battaniye, 1100 stc, 1451 soba, 286 tüpgaz, 2 bin 260 çadr, 749 yatak, 360 çaraf seti gönderildi.

Vefat eden ve yaralanan ailelere Sosyal Yardmlama Vakf araclyla 109 bin lira nakdi yardm yapld, AFAD Bakanlndan 2 milyon 500 bin, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlndan da 1 milyon lira acil yardm ödenei gönderildi. Van Büyükehir Belediyesi depremin meydana geldii ilk günden bu yana depremzedelere 40 bin kiilik scak yemek datt.

Bakale ilçesinde depremden etkilenen mahallelerde 47 kiilik bir ekiple Tarm ve Hayvanclk alannda yaanan hasarlarla ilgili tespit çalmas yapld. Bu kapsamda 516 ahr ve aln ykld, 6 bin 897 küçükba ile 93 büyükba hayvann telef olduu belirlendi.

Salk hizmetleri

Depremin yaand andan itibaren salk ekipleri de depremzedeler için seferber edildi. Mahallelerde yaayan vatandalara ve taziye evlerindeki yaknlarna yerinde psikolojik ve ilk yardm tedavileri uyguland.

Deprem bölgesinde, 92 UMKE personeli, 8 doktor, 18 UMKE arac, 2 mobil komuta kontrol arac, 13 ime çadr, 18 smak, 151 acil servis personeli, 28 ambulans, bir helikopterle salk hizmetleri verildi.

Mehmetçik vatandan yardmna kotu

Deprem bölgesinde görev yapan aralarnda kadn astsubaylarn da bulunduu 370 jandarma personeli vatandalarn yaralarnn ksa sürede sarlmas için görev yapt.

Yardmlarn depremzedelere salkl ulatrlmas, bölgede güvenliin salanmas için fedakarca görev yapan askerler, vatandalara çadrlarn kurulmasnda yardmc olarak, gelen yardmlar çadrlara datarak vatandalarn gönlünü stt.

Bakanlar depremzedeleri yalnz brakmad

Depremin hemen ardndan çileri Bakan Süleyman Soylu, Vana gelerek ykmn yaand köylerde incelemede bulundu. Depremzedelerle bir araya gelen, aclarn paylaan Soylu, yaralarn ksa sürede sarlmas için de gerekli talimatlar verdi.

Hayatn kaybedenlerin aclarn paylaan ve ailelere basal dileyen Soylu, hastanelerdeki yarallar da ziyaret ederek geçmi olsun dileklerini iletti.

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli de bölgeye gelerek hasar gören köylerde incelemelerde bulundu. Hayvanlar telef olan depremzedelerin tüm zararlarnn karlanacan anlatan Pakdemirli, devletin tüm kurumlaryla vatandalarn yannda olduunu dile getirdi.

Ana Sayfaya Git