Dersler 30 dakika oldu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla 81 ile gönderilen yazıda 12 Ekim'de yüz yüze eğitime başlayacak özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıflarında yapılması gereken iş ve işlemler ile uygulama programının detayları belirlendi. Buna göre, 12 Ekim'den itibaren tüm özel eğitim okullarında yüz yüze eğitime geçilecek. Evde veya hastanede eğitim kararı bulunan özel gereksinimi olan öğrenciler için de tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze eğitim ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda başlayacak

Haberler 10.10.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB), 12 Ekimden itibaren tüm özel eitim okullarnda yüz yüze eitime balanacan bildirdi.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk imzasyla 81 ile gönderilen yazda, 12 Ekimde balayacak yüz yüze eitim sürecinde, özel eitim ihtiyac olan örencilerin bulunduu özel eitim okullar ile özel eitim snflarnda yaplmas gereken i ve ilemlerle ilgili uygulama programnn detaylar paylald.

Buna göre, 21 Eylülde yüz yüze eitime balayan özel eitim anaokullar ile özel eitim ana snflarnda günlük 6 etkinlik saati olmak üzere haftalk toplam 30 saat yüz yüze eitim öretime devam edilecek.

12 Ekimden itibaren 0-36 aylk özel eitim ihtiyac olan çocuklar için erken çocukluk dönemi eitim hizmetleri ilgili mevzuat dorultusunda yüz yüze balayacak. Özel eitim ilkokullar ile dier ilkokullar bünyesindeki özel eitim snflarnda 1inci snfa kaytl olan örencilere ek olarak 2, 3 ve 4. snf seviyesindeki tüm özel eitim okul ve snflarndaki (ilkokullar bünyesindeki özel eitim snflar dahil) örenciler de yüz yüze eitime 12 Ekimden itibaren dahil olacak. Bu kapsamda örenciler gruplara ayrlacak ve haftann iki günü yüz yüze eitime katlacak.

Ayrca 12 Ekimden itibaren 5, 6, 7 ve 8. snf seviyesindeki özel eitim örencilerinin eitim gördüü tüm özel eitim okullar da yüz yüze eitime balayacak.

Bünyesinde özel eitim snf bulunduran ortaokullarda 8. snf seviyesindeki özel eitim örencileri de yüz yüze eitime balayacak, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleim yerlerindeki ortaokullarn 5, 6 ve 7. snf seviyesindeki özel eitim snflarnda eitim gören örencilerin yüz yüze eitime devam etmelerine ise il, ilçe Hfzsshha Kurullarnca karar verilecek.

Ortaöretim seviyesindeki özel eitim meslek okullarnn, özel eitim meslek liselerinin, 3. kademe özel eitim uygulama okullarnn da içerisinde yer ald tüm özel eitim okullarnda da 12 Ekimde yüz yüze eitim faaliyetleri balayacak. Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüüne bal okullarn bünyesinde açlan özel eitim snflarnda ise uygulama dersleri yüz yüze olarak her grup örenciye haftada iki gün yaplacak.

DERS SÜRELER 30 DAKKA OLACAK

Her örenci grubu için haftann iki günü yüz yüze eitim faaliyeti yaplacak. Ders süreleri 30 dakika, günlük 6 ders olacak ekilde uygulanacak. Yüz yüze eitim faaliyetlerine örnek oluturmas bakmndan Talim Terbiye Kurulu Bakanlnca kabul edilen özel eitim okullar ders çizelgeleri esas alnarak hazrlanan örnek haftalk ders çizelgelerinden yararlanlacak.

Ayrca Kovid-19la mücadele kapsamnda okullarda öle yemei verilmesi uygulamas ikinci bir talimata kadar yaplmayacak.

ÖRETMEN GÖREVLENDRMELER HIZLA TAMAMLANACAK

Yazya göre, il, ilçe ve okul müdürlükleri, tüm engel grubundaki örencilerin salkl olarak eitim faaliyetlerinden faydalanmasn yerel imkanlar dahilinde salayacak. Bu amaçla özel eitim okul ve snflarnda öretmen görevlendirmeleri ivedi ekilde tamamlanacak. Ayrca yüz yüze eitimde örencilerin okula devamnn salanmasnda velilerin tercihi esas alnacak. Velilerin örencileri yüz yüze eitime göndermeme konusunda yazl mazeret beyan etmesi durumunda örenciler uzaktan, canl eitime devam edecek ve devamsz saylmayacak.

EVDE YA DA HASTANEDE ETM GÖREN ÖRENCLER DE YÜZ YÜZE ETME BALAYACAK

Evde ya da hastanede eitim gören örencilerin durumlar e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde yer alan Örenci dosya bilgileri/genel bilgiler bölümüne eksiksiz bir ekilde ilenecek ve bu örencilere ait ders programlar ile öretmen görevlendirmeleri tamamlanacak.

Evde veya hastanede eitim karar bulunan örencilerden tüm snf seviyelerinde yüz yüze eitime, ilgili mevzuat hükümleri dorultusunda balanacak. Evde eitim alan örenciler için de yüz yüze eitim kapsamnda alnan tüm tedbirler uygulanacak. Örencilerin evde yüz yüze eitim almalarnda da velinin tercihi esas alnacak. Velilerin evde yüz yüze eitimi mazeret beyan ederek tercih etmemesi durumunda örenciler uzaktan, canl eitime devam edecek. Evde ya da hastanede eitim faaliyetlerinde HES kodu uygulamasndan faydalanlarak i ve ilemler yürütülecek.

REFAKATç/VELLER çN OKULLARDA AYRI BR BÖLÜM OLUTURULACAK

Yüz yüze eitime devam eden örencilerin durumu nedeniyle zorunlu olarak okulda bulunmas gereken veli/refakatçlar için örencilerle temasta bulunamayacaklar bir bölüm oluturulacak. Bu durumdaki veli/refakatçlara okulda bulunduklar süre boyunca maske takmalarnn zorunlu olaca ve hijyen kurallarna uymalar konusunda hassas davranmalar gerektii açklanacak.

Özel eitim ihtiyac olan örencilerin bazlarnda, yüz yüze eitimde maske takma ve sosyal mesafeye uyma konusunda güçlükler yaanabilecei dikkate alnarak, öretmenler tarafndan azami özen gösterilerek bu alkanln kazandrlmasna yönelik çalmalar yaplacak. Okul servis araçlarnda da örencilerin oturma ekli sosyal mesafeyi koruyacak ve birbirleriyle temas engelleyecek ekilde düzenlenecek.

Özel eitim ihtiyac olan örencilerin yannda refakatç olarak bulunmas zorunlu olanlar dnda okul servislerine özel eitim örencisi haricinde kimsenin alnmamasna özen gösterilecek.

BLSEMLER UZAKTAN ETME DEVAM EDECEK

Bilim Sanat Merkezleri (BLSEM) tarafndan yürütülen eitim faaliyetleri uzaktan, canl olarak devam edecek. Kaynatrma, bütünletirme kapsamnda eitimlerine devam eden özel eitim örencileri için sunulan destek eitim hizmetlerine de yeni bir açklamaya kadar balanmayacak.

ENGELL ÖRENCLER çN DJTAL PLATFORMLAR DEVREDE

Özel gereksinimi olan örencilerin evde verimli zaman geçirmeleri amacyla www.orgm.meb.gov.tr ve www.eba.gov.tr web sayfalarndan, özelimegitimdeyim ile EKPSSMEBOZEL mobil uygulamalarndan veya tid.meb.gov.tr gibi dijital platformlardan yararlanmalar salanacak.

Yazda ayrca EBA TV ilkokul ve ortaokulda hafta içi her gün 13.30-14.30 saatlerinde yaynlanan özel eitim örencilerine yönelik ders videolarnn da öretmenlerce örencilerin bireysel ihtiyacna göre velilere tavsiye edilmesinin önemine vurgu yapld.

Yüz yüze eitimin balamasyla okullarda hijyen için gerekli olan koullarn salanmasna yönelik i ve ilemlerin Eitim Kurumlarnda Hijyen artlarnn Gelitirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Klavuzu ile Kovid-19 ile mücadele kapsamnda Salk Bakanl tarafndan yaynlanan Covid-19 Salgn Yönetimi ve çalma Rehberi dorultusunda yaplmas gerektiine de iaret edilen yazda, Bakanlkça hazrlanan Örenci Bilgilendirme Rehberi, Veli Bilgilendirme Rehberi ile Yönetici ve Öretmen Bilgilendirme Rehberi içeriklerinin ilgililerle paylalarak bilgilendirme yaplaca ifade edildi.

Ana Sayfaya Git