DHKP/C'nin Şifresi çözdü

Terör örgütü DHKP/C'nin İstanbul yapılanmasına ilişkin 30 sanıkla ilgili açılan davanın iddianamesinde, İdil Kültür Merkezi'nde ele geçirilen kırılmış bir cep telefonu ve SD kartta, örgütle ilgili çeşitli doküman ve talimat içeren yazışmaların tespit edildiği belirtildi.

Haberler 24.03.2021 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Cumhuriyet Basavcl Terör Suçlar Soruturma Bürosunca 16s tutuklu 30 sank hakknda hazrlanan iddianame, stanbul ar ceza mahkemesince kabul edilerek sanklarn yarglanmasna baland.

ddianamede, 4 Ekim 2020de terör örgütü DHKP/C güdümünde faaliyet yürüten dil Kültür Merkezinde arama yapld anlatlarak, burada bir odann içinde çelik levha ve güçlendirilmi demirlerle çerçeveli ksmlara rastland aktarld.

Yerde pense ile krlm dijital malzemelerin bulunduu, asma tavan arasnda ise parçalanm cep telefonu ile bir hafza kart ele geçirildii ifade edilen iddianamede, hafza kartnda yaplan incelemede, örgütün yurt dndaki merkez komitesi ile Türkiyede bulunan örgüt mensuplar arasnda yaplan yazmalarn deifresine ulald kaydedildi.

ddianamede, örgütün bu yazmalar, harddiski bulunmayan, flash bellek üzerinden Knoppix ve Linux tabanl iletim sistemleri ile çalan, ram ksmlar olas bir operasyonda sökülüp krlabilecek ekilde açkta braklan, internet balants olmayan ve sadece bu i için kullanlan bilgisayarlar üzerinde yapt ifade edildi.

Bu bilgisayarlarda oluturulan yazma dosyalarnn, yazma telefonu ad verilen ve sadece bu i için kullanlan telefonlar üzerinden örgüt merkez komitesine gönderildii belirtilen iddianamede, örgüt mensuplarnn bu telefonlar zula olarak tabir edilen yerlerde saklad anlatld.

ÖRGÜT MENSUPLARI KARTI YUTARAK MHA ETMEKTEDR

ddianamede, yazma yapan örgüt mensuplarnn, yazma içeriklerini SD kart içerisinde saklad belirtilerek, unlar kaydedildi:

Örgüt mensubu bu kartlar bir yerden bir yere giderken aznn içinde streç filme sararak saklamakta, olas bir polis operasyonu veya uygulamasna denk geldiinde kart yutarak imha etmektedir. Eer kartlar yazma yaplan yerlerde ise pense, kargaburnu, çekiç gibi aletlerle krlp atlmakta, bu aletlere eriim yoksa kartlar zula tabir edilen tavan aras, çakmak içi, kyafetlere dikilmi özel bölmeler, anahtarlk içi gibi yerlere saklanmaktadr.

ddianamede, yazma telefonu olarak kullanld deerlendirilen dil Kültür Merkezinde ele geçirilen parçalanm cep telefonunun dijital incelemesinde, kamuflaj programlaryla gizlenmi ve ifrelenmi, mail yoluyla sözde merkez komiteye gönderilmi örgütsel yazma tespit edildii anlatld.

Ele geçirilen Beli komiteye dikkat-2 dokümannda örgütün ne olduu, amac ve bu amaca ulamak için izleyecei yol ve yöntemlerin özetlendii belirtilen iddianamede, örgütün yeni kazand kiilerden, sorumlu düzeyde faaliyet yürütenlere kadar herkesi eitme ve disipline etme çabasnda olduunun görüldüü kaydedildi.

ddianamede, Kaç alanda faaliyet yürütüyoruz? dokümannda Devrimci çi Hareketi, Kamu Emekçileri Cephesi, Liseli Dev-Genç gibi yaplanmalarn ifreli olarak listelendii aktarld.

LçELERE KOD SM

ddianamede, örgüt yönetiminin, Türkiyedeki faaliyet alanlarna da kod isimler belirlediine vurgu yapld.

Sözde merkez komiteye gönderilen yerler isimli bir yazma içeriinde, notlarda açk isimlerin deil, bu kodlu isimlerin kullanlmasnn istendii aktarlan iddianamede burada, çalayana elale, Alibeyköye Aliaa, Baclara Pekmezciler, Avclara Keklikçiler, kitelliye Turnalar, Gülsuyuna Güzelyurt, Esenlere Klimaclar, örgütlenme alannda ise meclise orman, milislere cesurlar gibi ifreleme yapld vurguland.

ddianamede, Dardan bakldnda legal bir müzik grubu olarak görünen Grup Yorumun, DHKP/C terör örgütünün kadro ve finans kaynaklarndan biri olduu ve silahl mücadeleye eleman temin eden illegal bir yap olduu dokümanlar nda deerlendirilmektedir. denildi.

ddianamede, örgüt içerisinde faaliyette bulunan mimar ve mühendislerin Halkn mimar ve mühendisleri adl oluum içerisinde faaliyet yürüttükleri ve örgütün bu grubu muslukçular olarak kodlad belirtilerek, bunlarn tünel kazma gibi teknik bilgi gerektiren meselelerle ilgilendii aktarld.

Tüm sürecin adeta ilmek ilmek ilenerek silahl devrime giden yolda bir araç olarak kurgulandna dikkati çekilen iddianamede, Afi asmak ya da bildiri datmak ilk duyulduunda her ne kadar hafif eylemler olarak nitelendirilebilecek olsalar da örgütün temel stratejisi içerisinde kitle çalmasdr ve kitle çalmasnn nihai hedefi silahl mücadele için kadrolatrmadr. deerlendirmesinde bulunuldu.

DHKP/C BR PLAZA GB DEPARTMANLARI OLAN BR ÖRGÜTTÜR

Her örgütün kendi iç dinamikleri, prensipleri, yöntem ve ileyileri arasnda ince farkllklar olduuna iaret edilen iddianamede, u bilgilere yer verildi:

DHKP/C silahl terör örgütü adeta bir plaza gibi bölümleri ve departmanlar olan bir örgüttür. Zira örgüt faaliyet yürüttükleri alanlarda ihtisaslama talep eder. Merkez komitesinin bu hususu önemle vurgulad not içeriklerinde görülmektedir. Halk komitesi ya da mahalle meclisi üyesi olmak söylenirken ksa bir zaman alsa da uygulamada örgüt içerisinde önemli bir mevkidir. Zira örgütün ileyi pratiinde önce eit, sonra görev ver ve denetle pratii olduu için örgütsel eitim sürecinden geçmeyen ve amiyane tabirle geçer not almayan kimsenin örgüt komiteleri içerisinde yer almasnn mümkün olmad aikardr. Zira ne Grup Yorum müzik alannda faaliyet gösteren bir korodur ne de dil, bir kültür merkezidir.

ddianamede üphelilerin eylemlerinin bir bütünün parçalar vasfnda olduu anlatlarak, unlar kaydedildi:

öyle ki, kimi direniler meclisi üyesi, kimi komite üyesi olan, kimi halkn mühendis ve mimarlar içerisinde faaliyet yürüten, kimi sokak afileri asan, kimi mahkeme takibi yapan üyelerinin tümünün eylemi, aslnda amaç suç olan silahl devrime kap aralayan ve bir evin duvarnn örülmesi gibi üst üste konulan eylemler bütünüdür. Yaplmas gereken deerlendirme aslnda bir SD kart içerisinde ele geçen isimler üzerinde yaplan deifrasyon çalmas deil, silahl terör örgütünün kendisine yapt deifrasyon çalmasnn ve tanmlamalarn tarafmzca yaplan tespitidir.

ddianamede terör örgütünün stanbul yaplanmasnda yer ald iddia edilen 30 sann silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yldan 15er yla kadar hapisle cezalandrlmas isteniyor.

Ana Sayfaya Git