Dijital tehlike

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital dünyada sosyal, akademik, psikolojik yönden ve güvenlik açısından karşılaşabilecekleri sorunların anlatıldığı ve ebeveynlerin çocuklarını dijital ortamlardaki tehlikelerden koruyabilmeleri için gerekli bilgilerin yer aldığı rehber hazırladı.

Haberler 18.01.2022 - 03:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre; ebeveynler için dijital dünyadaki riskli içeriklere kar çocuklarn nasl korumalar, nelere dikkat etmeleri ve hangi güvenlik önlemlerini almalar gerektii, çocuklara nasl dijital mahremiyet bilinci kazandrlabilecei konusunda, çocuklarn Dijital Risklerden Korunmasnda Ebeveyn Rehberi balkl kitapçk hazrland. Biliim teknolojilerinin avantajlarn yan sra riskler de içerdiine dikkat çekilen rehberde, çocuklara bu konuda ebeveynlerin rehberlik etmesinin önemi vurguland. Son yllarda dijital ebeveynlik kavramnn ortaya çkt kaydedilen rehberde, ailelere çocuklarn internet ortamnda yalnz brakmamalar uyarsnda bulunuldu. Teknolojinin denetimsiz kullanmnn çocuklar pek çok tehlike karsnda savunmasz braktna iaret edilen rehberde, çocuklarn yasa d içeriklerle, intihar, uyuturucu kullanm vb. durumlarla, olumsuz örnek olabilecek karakterlerle, bilinçalt mesajlarla, çevrim içi istismar ve siber zorbalklarla, kötü niyetli kiilerle kar karya kalabileceklerine iaret edildi.

çOCUKLARIN GÖRÜNTÜLER HERKESN GÖREBLECE EKLDE PAYLAILMAMALI

Rehberde çocuk fotoraf ve görsellerinin youn ekilde sosyal medyada paylald vurgulanarak, u uyarlar yer ald:

çocuklarn görüntüleri, görselleri kesinlikle herkesin görebilecei ekilde paylalmamaldr. Herkese açk paylalan bir fotorafn kimler tarafndan ve hangi amaçla kullanlabilecei kontrol edilemez. çocuklarn kiisel bilgileri, iletiim bilgileri, çocuklara fiziken ya da sosyal medya araçlyla ulalabilecek bilgiler sosyal medyadan paylalmamaldr. Sosyal alarda gizlilik ayarlar mutlaka yaplmal, düzenli kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Resimlerin ve videolarn bilgisayar ve cep telefonu araclyla sanal ortamlarda paylald andan itibaren silinmesi neredeyse imkanszdr. nternette yaplan paylamlarn dijital ayak izi oluturduu unutulmamaldr. çocuklarn özel bölgelerinin göründüü, çplak olduklar görseller ile tuvalet, banyo yapmak gibi kiiye ait özel fotoraflar, hasta olduklar fotoraf ve videolar, onlarn alarken, zor duruma dümü anlar içerin videolar paylalmamaldr. çocuklarn görselleri paylalrken bunun ileride çocua ne hissettirebilecei göz önünde bulundurulmaldr. Paylamn yllar sonra oluturabilecei etkileri üzerine düünmek, bakalaryla paylamann uygun olmayaca hassas, olumsuz, komik görünse de ileride küçük düürücü olabilecek anlarn paylamlarndan kaçnmak önemlidir. Fotoraf paylarken snrlara dikkat edilmelidir. Sürekli, abartl ekilde, günlük yaamnn her an fotoraflanan ve paylalan bir çocuun mahremiyet bilinci kazanmakta zorlanabilcei göz önünde bulundurulmaldr. Sadece kendi çocuumuzun deil baka çocuklara ait görseller de izin alnmadan ve herkese açk ekilde paylalmamaldr.

DJTAL OYUNLARDA BAIMLILIK RSK

Rehberde dijital oyun seçimi konusunda da önerilerde bulunuldu. Doru seçilmi bilgisayar oyunlarnn çocuklarda deerlendirme yapma, bilgi ileme, mantkl düünme, seçenekleri göz önüne alma, plan yapma, yaratclk ve eletirel düünme, strateji kullanma gibi birtakm yetenek ve becerileri gelitirdiinin aratrmalarla ortaya konduu vurgulanarak, unlar kaydedildi:

Oyun oynamann olumlu etkileri olabilecei gibi olumsuz etkileri de vardr. En önemlisi de bamllk riskidir. Bu nedenle anne babalar çocuklarnn sal için oyun oynama sürelerine snr koymaldr. Oyunlarn çocuklarn yana, fiziksel ve ruhsal geliimine uygun olup olmad kontrol edilmelidir. Anne babalar çocuklarnn bilgisayar oyunlarn oynamalarn engellemek yerine bilgisayar verimli kullanmalarn salayacak tedbirler almaldr. Oyun türleri ve hangi oyunlarn popüler olduu aratrlmaldr. Oyunlar ödül ve ceza arac olarak kullanlmamaldr. Aksi halde oyunlar çocuun hayatnda çok daha fazla önem tamaya balayabilir.

Ana Sayfaya Git