"Dilsiz tanık"tan suçluya uzanan yol

Kriminal polisleri, olay yerinde toplanan deliller üzerindeki "dilsiz tanık" olarak nitelendirilen izleri titizlikle inceleyerek suçun aydınlatılması ve suçlunun bulunmasında etkin rol oynuyor.

Haberler 15.02.2020 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Kriminal polisleri, olay yerinde toplanan delillerden elde edilen izleri inceleyerek, suçun aydnlatlmas ve suçlunun tespitine katk salyor.

Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Daire Bakanlna bal Ankara Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüü bünyesinde, balistik, belge, kimyasal, iz, biyolojik, ses-görüntü-data ve antropolojik inceleme ube müdürlükleri bulunuyor.

Laboratuvar, Ankarann yan sra Aksaray, Bartn, Bolu, çankr, Eskiehir, Karabük, Kastamonu, Krkkale, Konya, Yozgat ve Zonguldaka da hizmet veriyor.

Adli ve idari soruturmalarda elde edilen maddi bulgu ve deliller, alannda uzman personelin görev yapt laboratuvara getiriliyor. Uluslararas standartlara uygun olan laboratuvarda son teknoloji cihazlarla incelenen maddi bulgu ve deliller, suç ve suçlunun tespiti için raporlandrlyor.

Raporlar, daha sonra ilgili soruturma birimlerine gönderilerek suç aydnlatlyor, suçlu yakalanyor ve masum insanlar aklanyor. Böylece laboratuvarda yaplan çalmalar sayesinde adalete giden yola adeta k tutuluyor.

Dilsiz tanklarn peindeler

Laboratuvar bünyesinde faaliyet gösteren z nceleme ube Müdürlüünde görevli uzman personel, olay yerinden elde edilen deliller üzerinde dilsiz tank olarak nitelendirilen her türlü izi titizlikle inceliyor.

ube personeli Komiser Simla Ylmaz, AA muhabirine yapt açklamada, olay yerinden elde edilen izler ile üpheliden alnan izleri karlatrdklarn ve bu izlerin ayn olup olmadn tespit etmek üzere çalmalar yaptklarn söyledi.

Kriminal ailesi olarak iimizi laykyla yapmaya çalyoruz

Görev yaptklar ubenin, temel inceleme alanlarnn, alet izi, tescil plakas, ayakkab ve araç lastik izi, seri numaras, fiziki ve krlma yüzeyleri olduunu belirten Ylmaz, bunlara ilikin bilgiler verdi.

Ylmaz, Burada bir suç aydnlanyor. Adaletin salanmasnda maddi bulgu ve delillerimiz birinci derecede önemli. Dolaysyla bu iin ciddiyeti ve bilincinde olan kiilerle çalyoruz. Kriminal ailesi olarak iimizi laykyla yapmaya çalyoruz. diye konutu.

Kz karde cinayetinin aydnlatlmas

Geçen yl Ankarada ilenen bir cinayeti unutamadn ifade eden Ylmaz, bu olayn aydnlatlmasna ilikin yürüttükleri çalmay öyle anlatt:

Bir aabeyin, kz kardeini bandan bçaklamak suretiyle öldürdüü bir olayd. Adli tpta yaplan otopsi srasnda kafatas kemiinde küçük metal bir parça bulunuyor. üpheli aabeyden elde edilen bçak ile metal parça laboratuvarmza ulatrld. Metal parçann bçaktan kopup kopmadnn tespiti istendi. Laboratuvarmzda teknik yöntemlerimizle mikrosilden kalplar alarak birebir karlatrmasn yapp parçann bçaktan koptuunu tespit ettik. Bu ekilde olay aydnlattk.

Ana Sayfaya Git