Dayanışmaya zekat caizdir

Din İşleri Yüksek Kurulu, Kovid-19 salgını nedeniyle başlatılan dayanışma kampanyalarına zekat ile katkıda bulunma konusunda "Zekatların bugünlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması da caizdir" açıklamasını yaptı.

Haberler 02.04.2020 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Din leri Yüksek Kurulu, Kovid-19 salgn sebebiyle ilan edilen dayanma kampanyalarna zekt ile katkda bulunma konusunda vatandalardan gelen sorular üzerine açklama yapt. Açklamada zekatn, slam dininin en önemli sosyal dayanma ve yardmlama kurumlarndan birisi olduuna dikkat çekilerek, Bu kurum, özellikle zor zamanlarda daha bir önem kazanmaktadr. çinden geçtiimiz küresel salgndan dolay evde kalma zarureti sebebiyle pek çok kii iini sürdürme imkn bulamamakta ve zekt alabilecek konuma gelebilmektedir denildi.

KAMPANYAYA YATIRIRKEN ZEKAT OLDUUNU BELRTMEL

Zekatn, artlarn tayan Müslümanlarn ylda bir defa yerine getirmekle yükümlü olduu mali bir ibadet olduuna iaret eden Kurul, bu ibadetin geçerli olmasnn da bir takm artlara balandn vurgulad. Verilen zekatn geçerli olmas için zekt niyetiyle Kuran- Kerimde belirtilen yoksullar, dükünler, borçlular gibi ihtiyaç sahiplerine ayn veya nakd olarak verilmesi gerekir hükmü hatrlatlarak, Zekat, söz konusu kimselere mükellefler tarafndan dorudan verilebilecei gibi arac bir organizasyon vastas ile vekleten de ödenebilir. Açlan zekt hesabna zekt niyetiyle para yatrmakla da vekalet gerçeklemi saylr. Bu çerçevede zektlarn bugünlerde ulusal düzeyde balatlan dayanma kampanyalar vastasyla toplanp hak sahiplerine ulatrlmas da caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu tür kampanyalara zektn yatran mükellefin yatrd meblan zekt olduunu belirtmesi, yetkililerin de zekt fonunda toplanan bu paralarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir denildi.

BELA VE MUSBETLERN KALKMASINA VESLE OLACAK

nfak ve paylama bilincinin Müminin en önemli vasflarndan biri olduunu kaydeden Kurul, Böylesi zor zamanlarda imkn olan Mümin kardelerimizin yalnzca zekt vermekle yetinmeyip infak anlayyla hareket ederek Yüce Allahn kendisine lütfettii maln bakalaryla cömertçe paylamas, kardelik, yardmlama ve dayanma ruhunu güçlendirecek, skntlar hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasna vesile olacak, toplumsal dayanmaya büyük katkda bulunacak, kukusuz maln bereketlendirecek, nefsini yüceltip arndracak ve kalbini huzurla dolduracaktr ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git