Dini şiarlar sahiplenilmeli

İTTİHADUL ULEMA'nın 5'inci Âlimler Buluşması’nın sonuç bildirgesinde; sağlık hassasiyetinin bir panik havası oluşturarak dini şiarları ortadan kaldırmasına müsaade edilmemesi, evdeki zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Haberler 02.11.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMAnn 2015 ylndan bu yana dünyann bir çok yerinden deerli limlerin katlmyla Diyarbakrda gerçekletirdii limler Bulumasnn beincisi okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Molla Abdulkuddus Yalçnn okuduu kapan duasnn ardndan, program sonucu fikir birliine varlan 6 maddelik sonuç bildirgesi Türkçe, Kürtçe, Arapça, ngilizce, Farsça ve Franszca tercüme edildi.

TE SONUç BLDRGES

5inci limler Bulumasnn sonuç bildirgesinin tamam öyle:

lemlerin Rabbi olan Allaha hamd u senalar olsun. lemlere rahmet olarak gönderdii Hazreti Muhammed Mustafaya, onun ehl-i beytine, ashabna ve onlarn yolunu sürdüren müminlere salat ve selam olsun.

Bu yl beincisini gerçekletirdiimiz bulumamz corona salgn sebebiyle sanal ortamda yapmak zorunda kaldk. Muhterem katlmclarn kymetli sunumlaryla önemli deerlendirmelerin yapld toplantda aadaki hususlarda mutabk kalnmtr.

1- Korona sonrasnda dini hayat açsndan iki husus dengede tutulmaldr. Salk tedbirlerine dikkat edilmelidir. Ancak salk hassasiyetinin bir panik havas oluturarak dini iarlar ortadan kaldrmasna müsaade edilmemelidir. Özellikle toplumsal yönü olan camide klnan vakit namazlar, Cuma namaz, Hac ve umre ziyaretleri gibi ibadetlerin salk tedbirlerine riayet edilerek yerine getirilmesi salanmal ve bu ibadetlerin insanmzn zihin dünyasnda oluturduu önemi kaybetmesine frsat verilmemelidir.

TOPLUMSAL MUSBETLER

2- Semavi musibetler kimi zaman imtihann gerei olarak indii gibi kimi zaman da yaygnlk kazanan günahlar sebebiyle iner. Özellikle herkesi etkileyen toplumsal musibetler çounlukla o toplumda yaygnlk ve aleniyet kazanan kötü fiiller sebebiyledir. Bu tarz genel musibetlerin günahlar sebebiyle olduu hususunun toplum tarafndan anlalmas salanmal ve bu musibetlerin atlatlmas için tövbe ve istifarn önemi çokça anlatlmaldr.

3- Corona salgn toplumsal hayatta da ciddi deiimlere sebep olmutur. Bu deiimlerden bazlarnn kalc olma ihtimali de yüksektir. Deiimleri imdiden öngörmek ve limler olarak bu gidiat doru yönlendirmek için gerekli çabalar gösterilmelidir.

4- Corona salgn sonrasnda yüz yüze iletiimin azald, toplu olarak bir ortamda bulunma ansnn (ya da frsatnn) son derece zayflad bir döneme girmi bulunuyoruz. Sosyal bir varlk olan insann iletiimi kopmayacana göre iletiim yollar da farkllaacaktr. Deien yeni duruma göre tebli metotlarn da farkllatrmak bir zorunluluktur. Özellikle kalabalk oluturmadan kurulacak birebir diyaloglar ve sanal lem bu yeni dönemde tebli için en çok bavurulacak iki yöntem olacaktr.

ETM VE ÖGRETM FAALYETLER

5- Eitim ve öretim faaliyetlerinin ve bu kapsamda medrese ve tedris çalmalarnn her art ve durumda sürdürülmesi bir zorunluluktur. mknlar el verdii müddetçe salk tedbirlerine riayet edilerek yüz yüze eitime devam edilmeli ancak bunun örenci ve müderrislerin saln tehdit edecei bir aamaya gelmesi halinde uzaktan eitim yoluyla eitim sürdürülmelidir. Tedrisin kesintiye uramamas için yüz yüze eitimin sürdürüldüü dönemde bir taraftan da uzaktan eitimin alt yaps oluturulmaldr. Böylece yüz yüze eitimin mümkün olmamas halinde tedrise ara verilmeden uzaktan eitim eklinde devam etmesi salanmaldr.

6- Corona salgn sebebiyle kimi zaman sokaa çkma yasaklar sebebiyle, kimi zaman da deien i koullar sebebiyle insanlar evde daha çok vakit geçirmeye balamlardr. Bu vaktin doru deerlendirilmemesi halinde evde uzun süre kalmann ciddi sorunlar ve çatmalar dourmas tehlikesi de mevcuttur. Bu vakitlerden doru bir ekilde istifade edilebilmesi bu tehlikeyi bertaraf edecektir. Hem ailenin kaynamas hem ebeveynlerin çocuklarn belli konularda eitmesi için bu günler önemli frsatlar sunmaktadr. Bundan istifade edilmelidir.

Davamzn sonu alemlerin rabbi olan Allaha hamd etmektir.

Ana Sayfaya Git