Dinimiz'de karaborsa caiz değil

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinde, İslam'ın tembelliği, sorumsuzluğu, çalışmadan kazanmayı hedefleyen her türlü sahtekarlık girişimini yasakladığı belirtilerek, "Dinimiz toplumun güven ve huzurunu bozan rüşvet, tefecilik, stokçuluk, karaborsacılık ve alışverişte hile gibi haksız kazanç yollarına kesinlikle izin vermez." vurgusu yapıldı.

Haberler 01.09.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet tarafndan hazrlanarak Türkiye genelindeki camilerde okutulan hutbede, çalmann bir Müslümann hayatna huzur ve bereket getireceine, Allahn verdii akl, bedeni ve yürei kullanarak, onun raz olaca ilerde çalmann, kul için eref olduuna iaret edildi.

slamiyetin tembellii, sorumsuzluu, çalmadan kazanmay hedefleyen her türlü sahtekarlk giriimini yasaklad aktarlan hutbede, Toplumun ahlaki deerlerini hiçe sayarak güven ve huzurunu bozan rüvet, tefecilik, stokçuluk, karaborsaclk ve alverite hile gibi haksz kazanç yollarna kesinlikle izin vermez. ifadesi yer ald.

Hazreti Muhammedin, Sizden birinizin urgann alp daa giderek bir ba odun getirip satmas ve böylece Allahn onun itibarn korumas, bir ey verip vermeyecekleri belli olmayan kimselerden dilenmesinden daha hayrldr. hadisi helal kazanca örnek olarak verildi.

- çalma hayatnda dürüstlüün önemi

Müslümann çalma hayatnda dürüstlük, adalet, hakkaniyet gibi erdemleri yaatmas, geçimini temin etmek için çabalarken kulluk uurundan da uzaklamamas gerektiine dikkat çekilen hutbede, unlar kaydedildi:

Rezzak olan Rabbimiz, yediimiz her lokmay, içtiimiz her yudumu, havay, ekmei, suyu bizlere lütfedendir. O, sonsuz ikram sahibidir. Bizler, Ya Rezzak dediimiz zaman bilir ve inanrz ki, Allah ruhumuzun da bedenimizin de gdasn verendir ve o rzkmza kefildir. Mümin olarak bize düen, rzk elde etmek için helal yollarla çalmak, temiz ve nezih olan kazancn peinde komaktr. Sevgili Peygamberimiz bu hususu öyle dile getirmitir; Hiç kimse Allahn kendisine takdir ettiini elde etmeden ölmeyecektir. Öyleyse Allahn emirlerine kar gelmekten saknn ve rzknz güzel yoldan isteyin. Helal olan aln, haramdan kaçnn.

nsanla rehber olarak gelen peygamberler de terzilik, marangozluk, çiftçilik, ticaret gibi çeitli mesleklerle megul olmular, kimseye yük olmadan kendileri ve aileleri için helal rzk temin etmilerdir. Aln teri ve göz nuruyla çalmak, helal kazanç endiesi gütmek, helalinden üretip helal yolda harcamak peygamberlerin sünnetidir.

Ana Sayfaya Git