Diyanet: Aklıselim insanları inisiyatif almaya davet diyoruz

'İnsan onuruna ve inanç özgürlüğüne kast eden aşağılık bir politikadır. Uluslararası sözleşmeleri ihlal eden yobaz bir barbarlıktır.'

Haberler 29.10.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, Fransz mizah dergisi Charlie Hebdonun Cumhurbakan Tayyip Erdoan kapana tamasna ilikin, Akl- selim sahibi insanlar bu açk çirkinlie ve hak ihlallerine kar tepki göstermeye ve inisiyatif almaya çaryoruz ifadelerini kulland.

Diyanet leri Bakanl, Charlie Hebdo dergisinin Cumhurbakan Erdoan hedef alan karikatürüne ilikin kendi internet sitesinde açklama yapt. Dergiyi karanlk olarak tanmlayan Diyanet, Bu yayn ve yaplanlar; dünyadaki iki milyara yakn Müslümana yönelik tarifi imknsz bir saygszlktr dedi.

SALDIRILARIN CDD BR BOYUTA ULATIINI GÖRMEKTEYZ

Diyanetin açklamasnda unlar kaydedildi: Her zaman ve her vesileyle dile getirdiimiz gibi bir kez daha ifade ediyoruz ki, slam bir bar dini, Onun elçisi Hz. Muhammed (s.a.s) de bir rahmet peygamberidir. Müslümanlar, insan haklarn, özgürlükleri ve evrensel insani deerleri benimseyen, her türlü iddeti ve kötülüü reddeden bir inanca sahiptir. Ancak son zamanlarda Fransa bata olmak üzere Avrupada slama ve Müslümanlara yönelik hakaret ve saldrlarn çok ciddi boyutlara ulatn görmekteyiz. Charlie Hebdo isimli bir dergi de aalk yaynlaryla adeta bu duruma öncülük etmektedir. Söz konusu karanlk dergi, son basksnda yine Peygamber Efendimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan konu edinen çok çirkin bir karikatür yaynlamaktadr.

Açkça ifade ediyoruz ki, bu yayn ve yaplanlar; dünyadaki iki milyara yakn Müslümana yönelik tarifi imknsz bir saygszlktr. Kutsala ve vicdana kar ilenmi bir insanlk suçudur. nsani deerleri hiçe sayan korkunç bir ahlakszlktr. Hukuku ayaklar altna alan büyük bir dümanlktr. nsan onuruna ve inanç özgürlüüne kast eden aalk bir politikadr. Uluslararas sözlemeleri ihlal eden yobaz bir barbarlktr. Toplumsal ve küresel bar zedeleyen sorumsuz ve pervasz bir davrantr. Kii ve kitleleri ajite eden bilinçli ve acmasz bir provokasyondur. Önemle ifade ediyoruz ki, yalan, iftira, hakaret, aalama, hedef gösterme, provoke etme gibi tutum ve tavrlar asla özgürlük kavramyla izah ve kamufle edilemez. Dolaysyla, insanln yüz karas menfur dergiyi iddetle lanetliyoruz. Fransann yarg organlarndan derhal hukukun gereini yerine getirmelerini bekliyoruz.

AKLISELM NSANLARI NSYATF ALMAYA çAIRIYORUZ

lgili ülkelerin yöneticilerini; Müslümanlarn deerlerini ve kutsallarn korumak, her türlü güvenliklerini salamak, vatandalk haklarnn gereklerini temin etmek için sorumluluklarn yerine getirmeye davet ediyoruz.

Avrupann hukuka ve insan haklarna inanan, inanca saygy ve toplumsal bar önemseyen tüm entelektüellerini, akademisyenlerini, aktivistlerini, sivil toplum kurulularn, medya mensuplarn ve akl- selim sahibi insanlarn bu açk çirkinlie ve hak ihlallerine kar tepki göstermeye ve inisiyatif almaya çaryoruz. nsana ve inanca deer veren tüm din ve inanç mensuplarnn tepki göstermesini bekliyoruz. Aksi halde söz konuu kii, grup ve kurumlar Müslümanlar nezdinde inandrcln yitirecekler ve derin bir hayal krklna neden olacaklardr.

unu da tüm dünya kamuoyuna açkça ilan ediyoruz ki, bu sistematik tahriklere kar Müslümanlar asla hukuk d yollara bavurmayacak, saduyu ve akl- selim ile hareket ederek haklarn, inançlarn ve evrensel deerleri savunmaya devam edeceklerdir. nanyoruz ki, insaf, vicdan, hukuk galip gelecek, iyilik ve bar kazanacaktr. Dünya kamuoyuna duyurulur.

Ana Sayfaya Git