Diyarbakır Belediyesi görevlendirilmesine istinaden Selahattin Demirtaş hakkında son dakika fezleke

Selahattin Demirtaş hakkında hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi. Hazırlanan fezlekenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine görevlendirme yapılmasıyla ilgili açıklamasına ilişkin oluşturuldu.

Haberler 01.07.2017 - 03:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selahattin Demirta hakknda hazrlanan fezleke, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi. Hazrlanan fezlekenin Diyarbakr Büyükehir Belediyesine görevlendirme yaplmasyla ilgili açklamasna ilikin Cumhurbakanna hakaret ve suç ilemeye alenen tahrik etmek suçlarndan oluturulduu da sunuldu

Terör soruturmas kapsamnda tutuklanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta hakknda, çileri Bakanlnca DiyarbakrBüyükehir Belediyesine görevlendirme yaplmasna ilikin yapt açklamayla ilgili Cumhurbakanna hakaret ve suç ilemeye alenen tahrik etmek suçlarndan fezleke hazrland.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan fezlekede, 15 Austos 2016da merkez Yeniehir ilçesi Büyükehir Belediyesi önünde Demirtan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda DBPli belediyelere yaplan görevlendirmelere tepki amaçl basn açklamas yapt anmsatld.

Fezlekede, Demirtan görevlendirme yaplan belediyelere ilikin yapt açklamaya da yer verildi.

Ayrca Demirtan fezlekede yer alan açklamasnn baz bölümlerinde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana ilikin olarak söyledii sözlerin de hakaret içerdii bildirildi.

Anayasann 83. maddesine istinaden Demirtan dokunulmazlnn kaldrlmas talebinde bulunulan fezleke, TBMM Bakanlna sunulmak üzere Adalet Bakanlna gönderildi.

Demirtan halen milletvekili olmas nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn 83. maddesi gereince yasama dokunulmazlna sahip olduu kaydedilen fezlekede, belirtilen suçtan dolay hakknda soruturma yürütülebilmesinin TBMM Bakanlnca dokunulmazln kaldrlmas artyla gerçekleebilecei vurguland.

Yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmas halinde Demirta hakknda Cumhurbakanna hakaret ve suç ilemeye alenen tahrik etmek suçlarndan 1 yl 10 aydan 10 yl 4 aya kadar hapis cezas istemiyle dava açlacak.

- Dokunulmazlklarn kaldrlmas

Dokunulmazlklar, 20 Mays 2016dan önceki suçlar için kaldrlm, HDP E Genel Bakan Demirta ile milletvekillii sona erdirilen ve parti üyelii düürülen eski HDP E Genel Bakan Figen Yüksekdan da aralarnda bulunduu baz HDPliler tutuklanmt.

Haklarnda dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmasnn yolunu açan Anayasa deiiklii, 20 Mays 2016da TBMMde kabul edilmiti.

Anayasa deiikliinde, teklifin TBMMde kabul edildii tarihte, soruturma veya kovuturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet basavclklar ve mahkemelerden Adalet Bakanl, Babakanlk, TBMM Bakanl veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Bakanlna intikal etmi, yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin dosyalar bulunan milletvekilleri hakknda, bu dosyalar bakmndan, Anayasann yasama dokunulmazln düzenleyen 83. maddesinin, Seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin karar olmadkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yarglanamaz. hükmünün uygulanmayacana yer verilmiti.

Düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Bakanl, TBMM Bakanl, Babakanlk ve Adalet Bakanlnda bulunan yasama dokunulmazlnn kaldrlmas istemine ilikin dosyalar, illerin cumhuriyet basavclklarna gönderilmiti.

Ana Sayfaya Git