Diyarbakır'da darbe planlarının yapıldığı ev o ev çıktı

Diyarbakır'da darbe planlarının yapıldığı evin bulunduğunu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, açıkladı.

Haberler 14.07.2017 - 16:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda darbe planlarnn yapld evin bulunduunu Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, açklad.

Diyarbakr Adliyesi toplants salonunda Basavc Vekilleri Kurtça Eker ve Alper Tuncer ile basn toplants düzenleyen Güre, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) ve dier terör örgütleri hakknda son bir yl içerisinde yürütülen soruturma ve davalar hakknda bilgi verdi.

Güre, Diyarbakrda göreve balad ilk günde 24 saati doldurmadan darbe teebbüsü ile kar karya kaldklarn ve soruturmalar balattklarn söyledi.

Hain darbe giriiminin ülke tarihi boyunca anlacan ve tarihsel krlmaya sebep olmu olay olduunu belirten Güre, bunun öneminin tüm toplum tarafndan bilinmesinde fayda gördüünü belirtti.

Türkiyenin çok darbe ve teebbüsünü gördüünü anmsatan Güre, öyle konutu:

15 Temmuzda farkl olan baz hususlar vard. Devletin birimlerinden bir ksm kendi halkna ve devletine kendilerine emanet edilen silahlar dorultarak, katliam yapmtr. Meclisi, emniyet birimlerini ve sokakta darbeye direnen vatandalar ehit etmilerdir. Bu küçümsenecek ve azmsanacak bir olay deildir. Yürütülen soruturmalar kapsamnda darbe giriiminin içeride ve darda planlandnn sabit olduu tespit edilmitir. ç ve d güçlerin operasyonel bir ilem sonucunda igal giriimini salamak için ABDde yaayan Fetullah Gülen ve uzantlarnn gerçekletirmeye çalt bir kalkmayd. Öncelikle bu büyük resmin bu ekilde görülmesinde fayda var. 249 vatan evlad o gece ehit olmutur. Birçok kamu binas meclis dahil bombalanmtr.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bu darbe giriime ilikin vatandalar direnmek için sokaa davet ettiini anmsatan Güre, Türk halknn, kurum ve kurularla darbeye direndiini ve yargnn direnen kurumlarn arasnda olduunu vurgulad.

Geçmite darbeye destek olan bir yargnn 15 Temmuzda bu kara tarihe beyaz bir sayfa açtn aktaran Güre, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl olarak 14 arkada ile darbe teebbüsünde bulunanlar hakknda soruturma balattklarn, eyleme itirak eden herkesin gözaltna alnmas yönünde talimat ilk saatlerde verdiklerini anmsatt.

Darbe teebbüsüne destek amaçl 6 sava uçann kaçrlmasnn tespiti üzerine hava üssüne operasyon gerçekletirerek, arama, el koyma ve gözalt ilemlerine baladklarn kaydeden Güre, soruturmalar devam ederken, devletin efkat elini göstermek için bu terör örgütüne bulam kiilere Etkin Pimanlk Yasas kapsamnda çarda bulunduklarn, verilen bilgiler dorultusunda FETÖ/PDY üst düzey mensubu yaklak 300 kiiyi tespit ettiklerini aktard.

Güre, soruturmalar kapsamnda arlkl olarak madur edebiyat yapldn, bu durumun kesinlikle yanl olduunu ve gerçei yanstmadn kaydetti.

- Darbe planlamasnn evi tespit edildi

Soruturmalar kapsamnda önemli bilgiler tespit edildiini anlatan Güre, konumasn öyle sürdürdü:

Soruturmalar kapsamnda darbe giriimi gecesinde Diyarbakrda darbe planlamasnn yapld evi bulduk. Bunlardan önemli bir ksm üpheliler tespit edilerek ilemler yapld. Kimlikleri tespit edilip yakalanamayan kiiler mevcut. Onlara ilikin soruturmalar devam ediyor. Bizim darbeye direndiimiz saatlerde, Diyarbakrda bir darbe evi varm. O evde Diyarbakrn FETÖ imamlar toplanm, kendilerine bal askeri unsurlara talimatlar vermek için görümeler yaptklar tespit edildi. Bu görümeler sonucunda emir ve talimat alan önemli oranda üpheli tespit edildi. Diyarbakr devlet katnda ne kadar önemliyse örgüt katnda da o kadar önemliymi. Yürütülen soruturmalarda bunu anladk. Diyarbakrda örgütte görev yapan baz kiilerin daha sonra ulusal anlamda önemli kadrolarda görev yaptklarn tespit ettik. Bunlarn hepsi isim isim tespit edilmi durumdadr. O gece o evde ve temas kurduklar kii says yaklak 30 kiidir. Bu say verilen ifadeler ve soruturmalar kapsamnda artabilir.

- O gece yaadklarn anlatnca duyguland

Darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmazn igali andran adliye ziyaretine ve o gece yaadklarna ilikin soru üzerine Gürenin, duygulu anlar yaad görüldü.

Darbe giriimi gecesinde olunun kendisini aradn aktaran Güre, televizyonu açp görüntüleri izledikten sonra bunun bir darbe giriimi olduunu düündüünü söyledi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Güre, o gece dier askeri yetkililerle ilk saatlerde görüemediklerini sadece Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Musa çitil ve ardndan dönemin Valisi Hüseyin Aksoy ve Emniyet Müdürü Adnan Tadan ile görüebildiini anlatt.

Daha sonra hakknda terör soruturmas kapsamnda tutuklanarak dava açlan Korgeneral Ylmaz ile görütüünü anmsatan Güre, Ylmazn o gece 7. Kolordu Komutanlna gitmelerini istediini, ancak yapt görümelerde oraya gitmelerinin uygun olmad konusunda anlaarak, kendisini adliyeye davet ettiini bildirdi.

Bu srada Ankarada oluturulan kriz masas yetkilileri ile görütüünü ifade eden Güre, konumasn öyle sürdürdü:

Kriz masas yetkililerine ismi sk yönetim listesinde yer alan komutan ile görüeceimi söyledim. Dardaki askeri konsepti bilmeden kendisinin gözalt listesinde olduunu söyleyerek, hava üssüne gireceimizi ifade ederek destek istedim. Kendisi havalimanna girmememiz için her türlü bahaneyi uydurdu. Oraya girilmesi halinde sorunlarn çkaca yönünde söz ve söylemlerde bulundu. Biz de srarla gireceimizi ve girmemiz gerektiini söyledik. Bize tam 5 saat kaybettirdi. Ancak saat 08.00de girebildik.

Ayn gece darbeci Semih Terzinin hava üssüne girip çktn daha sonra tespit ettiklerini aktaran Güre, konumasn öyle tamamlad:

Soruturmay balattmz saatin üzerinden 9 saat geçti. Halbuki daha önce oraya girmemiz gerekirdi. Tüm hava üssünde yer alan kuvvete ilikin gözalt talimatmz olmasna ramen Ylmazn talimatyla bilgimiz dndan özel kuvvetlerin 7. Kolordu Komutanlna çekildiini örendik. Talimatlarmz bilmesine ramen o özel kuvvetlerin teslimi yerine kendi yetkisi altndaki birime çekmesini daha sonraki delillerle tespit ettik. Zaten baka bir soruturma kapsamnda incelediimiz görüntülerde adliye binasna ve etrafna teçhizatl askeri birlikle gelen Ylmazn bize geli amacnn farkl olduunu anladk.

Ana Sayfaya Git