Diyarbakır Barosu: Cemil Taşkesen serbest bırakılsın

Kürt coğrafyasının Kürdistan olarak nitelendirilmesinin suç sayılamayacağını belirten Diyarbakır Barosu, “Bulunduğunuz yer Kürdistan’dır” dediği için gözaltına alınan Cemil Taşkesen’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Haberler 30.10.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Siirt Kurtalan ziyaretinde Y Parti Genel Bakan Meral Akenere, Bulunduunuz yer Kürdistandr diyen Cemil Takesenin gözaltna alnmasn knayan yazl bir açklama yapt.

Açklamada, ziyareti srasnda Akenere Dilimiz inkar ediliyor, kimliimiz inkar ediliyor, Kürdistan inkar ediliyor. Biz buna karyz. una sizin bulunduunuz yer Kürdistandr. Ama ne yazk ki Mecliste bu Kürdistan inkar ediliyor diyen Takesene Siirt Cumhuriyet Basavcl tarafndan soruturulma açlmas hatrlatld. Takesenin Kürt kimlii, dili, corafyas kapsamnda Kürdistan tanmlamasn yapmasnn suç olarak nitelendirilmesini ve soruturmaya konu edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Baro, yaplan açklamann düünce ve ifade özgürlüü kapsamnda olduunu dile getirdi.

KÜRT KML VE CORAFYASINA DÖNÜK ARIMCILIK

Baro, açklamann devamnda unlar belirtti: Kürt corafyasnn Kürdistan olarak nitelendirilmesi, Kürt kimliinin gerei olup suç nitelendirilmesi yaplarak, arama ve gözalt ileminde bulunularak yargsal faaliyette bulunulmasnn hukuki meruiyeti bulunmamaktadr. Siyasi tartma özgürlüü demokratik sistemlerin temel ilkesidir. Cemil Tatekinin Y Parti Genel Bakan Meral Akenere hitaben yapm olduu konuma içerii, tarihsel geçmii itibariyle Kürt meselesine dair politika ve sistematik uygulamalara kar, eletiri ve tanmlamalar içermektedir. Siirt Cumhuriyet Basavclnn suç nitelendirmesi, esasndan konuma içeriinde belirtilen eletirilen tek tip bir kimlik dayatmasn dorulamaktadr. fade özgürlüü, çoulculuun, hogörünün ve açk fikirliliinin gerei olup yokluu halinde demokratik bir toplumdan söz etmek mümkün olmayacaktr.

TAKESEN DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Toplumun çoulculuunu yanstr bir biçimde Kürt kimlii ve corafyasna yönelik ayrmc ve hukuk d politikalardan vazgeçilmeli, tarihsel geçmii itibariyle Kürtlerin Kürdistan olarak nitelendirmesi sayg duyulmaldr. Hukuki güvenlik hakk ve düünce ve ifade hakk ihlal edilerek hakknda soruturma balatlan ve gözalt ilemleri devam eden Cemil Tatekinin ivedilikle serbest braklmasn talep eder, Diyarbakr Barosu olarak yarglama sürecinin takipçisi olacamz kamuoyunun bilgilerine sunarz.

Ana Sayfaya Git