Diyarbakır son dakika, Gültan Kışanak hakkında flaş gelişme... Tam 230 yıl

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında tutuklama kararı bulunan Gültan Kışanak hakkında 230 yıl hapis istendi

Haberler 29.11.2016 - 16:32 Son Güncelleme : 29.11.2016 - 16:42

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan hakknda devam eden soruturma kapsamnda tutuklanan ve bo kalan belediye koltuuna kayyum atanan Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak hakknda 230 yl hapis istemi açkland.

SAVCILIK AçIKLAMASI

Diyarbakrda hakknda yürütülen soruturma kapsamnda 25 Ekimde gözaltna alnan ve 30 Ekimde tutuklanan, çileri Bakanl tarafndan görevden uzaklatrlarak yerine kayyum atanan Büyükehir Belediye eski Bakan Gültan Kanak ile ilgili Cumhuriyet savcs tarafndan hazrlanan iddianame Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kabul edildi. Mahkeme tarafndan kabul edilen iddianamede Kanakn, Silahl terör örgütü kurmak ve yönetmek, Kanuna aykr toplant ve yürüyülere katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmamak ve 41 kez Silahl terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 230 yla kadar hapis cezas ile cezalandrlmas istendi.

41 KEZ TERÖR PROPAFANDASI...

Savc tarafndan hazrlanan 21 sayfalk iddianamede, Gültan Kanakn, milletvekili olduu dönemde katld 8 Mart Dünya Kadnlar Günü, 21 Mart Nevruz kutlamalar, çeitli mitingler ve 2012 ylnda cezaevlerindeki açlk grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyü ve basn açklamalar, Belediye Bakan olduktan sonra Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve rnakta sokaa çkma yasaklar, Suruç katliam ve mitinglerde toplam 41 kez Terör örgütü propagandas yapma suçunu iledii belirtildi.

EVDEN çIKAN BELGELER

Diyarbakr 1. Sulh Ceza Hakimliince alnan karar dorultusunda Kanakn evinde arama yapld anmsatlan iddianamede, çkan dijital materyallerin, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüüne teslim edildii aktarld. Evde ele geçiriler materyallere ilikin, öyle denildi: Evde Sur Rapor 2016 ibareli bir kitap ve kitabn içerisinde bulunan ayn balkl bir CD ele geçirilmitir. Bu belgelerde kentin yklmasnda devletin yasal silahl unsurlar olan asker, polis, jandarma gibi kurumlar suçlanmtr. Terör örgütünün merulatrld, YDG-H ve PKK militanlarnn muhalif güçler olarak belirtildii ve ülkede yaanan terör olaylarnda sorumlunun devlet olarak gösterildii hususlar anlalmtr. Mahkemeler tarafndan hakknda toplatma karar verilen 23 kitap da ele geçirilmitir.

STENEN CEZALAR

ddianamede, 31 Ekimde tutuklanan eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak hakknda silahl terör örgütünü kurma ve yönetme, 41 kez terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan 57 yl 6 aydan 230 yl 6 aya kadar hapis cezas isteniyor.

GÜLTAN KIANAK HAYATI

Gülten Kanak 15 Haziran 1961 Elaz doumludur. Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan, Bar ve Demokrasi Partisi eski ebakan olan Gülten Kanak, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakr ve 24. dönem Siirt milletvekilidir. 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan seçilmitir. 30 Ekim 2016da PKKya üye olmak iddiasyla tutukland. Yerine, Etimesgut Kaymakam Cumali Atilla kayyum olarak atand. Elaz Öretmen Okulunu bitirdikten sonra 1978de Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Türkçe Bölümüne girdi. 19 yanda üniversite ikinci snf örencisi iken gerçekleen 12 Eylül darbesi srasnda tutukland. 1980 ve 1982 yllar arasnda DiyarbakrCezaevinde yatt. ki yl süren tutukluluun ardndan cezaevinden çktktan sonra Ege Üniversitesi letiim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla likiler Bölümünü tamamlad. 1991de stajyer olarak girdii Güne gazetesinin ardndan Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yaz ileri müdürü ve yayn koordinatörü olarak çalt. 1990l yllarn banda bir grup arkada ile Toplumsal Direni gazetesini kurdu; ancak gazete fazla uzun ömürlü olmad. 2003 ylndan itibaren Diyarbakr Balar Belediyesinin sosyal proje danman olarak çalt. 2009 ylnda Demokratik Toplum Partisinin kapatlmasnn ardndan Bar ve Demokrasi Partisi (BDP)ne geçti. Partinin genel bakanln Selahattin Demirta ile birlikte ebakan sfatyla üstlendi. 12 Haziran 2011 tarihinde yaplan 2011 Türkiye Genel Seçimlerinde BDPnin destekledii bamsz aday olarak Siirtten meclise seçildi. 2014 yerel seçimlerinde BDPden Diyarbakr Büyükehir Belediye bakan seçildi.Evli ve 1 çocuk annesidir. 25 Ekim 2016da Gültan Kanak, PKKya üye olmak, olaan üye sfatyla katld Demokratik Toplum Kongresinde terör örgütü lehine konuma yapmak, PKKnn çarsyla düzenlenen nevruzlarda özerklik çarsnda bulunmak, resm araçlar PKK üyelerinin cenazelerine tahsis etmek, yasad toplant ve gösteri yürüyülerine katlarak cebir ve iddet olgusunu meru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak suçlarndan gözaltna alnd.

Ana Sayfaya Git