Dizi Şikayetleri Aileden Geliyor

RTÜK'ün vatandaş bildirimleri raporuna göre, geçen yıl Üst Kurula 124 bin 234 şikayet ulaştı, bunların 48 binini dizi filmlere ilişkin bildirimler oluşturdu.

Haberler 10.06.2019 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), geçen yl vatandalardan ulaan ikayetlerin büyük bölümü dizi filmler ile ilgili oldu.

RTÜK Kamuoyu, Yayn Aratrmalar ve Ölçme Dairesi Bakanlnca hazrlanan 2018e ait Vatanda Bildirimleri Yllk Raporu açkland.

Geçen yl 124 bin 234 kii, çeitli kanallar üzerinden Üst Kurula ikayetlerini ulatrd. Arlkl olarak RTÜK letiim Merkezine yaplan bildirimlerin 123 bin 409u televizyon, 825i ise radyo yaynlarna yönelik gerçekleti.

Vatandalar, en çok 48 bin bildirimle dizi filmleri ikayet etti. Dizi filmlere yönelik ikayetlerin ortak noktas, iddet içerikli ve yasad eylemlerin yanstld sahnelerin, özellikle çocuklara ve gençlere olumsuz örnek olduu, benzer eylemlere tevik ettii, bu durumun da toplumun hukuka güvenini sarslabilecei görüü oldu.

RTÜK letiim Hattna ulaan bir çocuun ikayet ise dikkat çekici bulundu.

çocuk, yapt ikayet bavurusunda, babasnn bir dizideki karsn döven karaktere çok benzediini belirterek, Annemle ben u an babamdan kaçyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Kaç gündür size ikayet etmeye kalktm. Her seferinde beni dövdü. Lütfen bitsin de babam anneme aynsn yapamasn. ifadelerini kulland.

RTÜK, 2018de küçük çoçuun ikayet ettii dizinin de arasnda bulunduu en çok ikayet alan dizi filmlere 6 kez idari para cezas, bir kez de program durdurma cezas müeyyidesi uygulad.

Dizilerden sonra en çok sohbet programlar tepki ald

Vatandalarn RTÜKe en çok ikayet ettikleri arasnda ikinci sray sohbet programlar ald. Üst Kurula bu tür programlara ilikin 17 bin 782 bildirim ulat.

En fazla Adnan Oktar ile Sohbetler ikayet edilirken, ilgili kanaln yaynlar RTÜK kararyla durduruldu.

Tele-alveri konusunda RTÜKe yaklak 12 bin ikayet ulat. Bu bildirimler içerisinde ilk srada yüzde 44,3 oranyla cinsel ürün reklamlar yer alrken, bunu bitkisel ürünler ve telefon sat yaplan tele-alveri yaynlar takip etti.

RTÜK, vatandalarn haklarn korumak ve dolandrlmalarn önlemek amacyla geçen yl reklam süresi kullanmna 154 kez, tele-alveri yaynlarna da 115 kez müeyyide uygulad.

Üst Kurula ulaan ikayetlerde dördüncü sray beceri ve direnç yarmalar, beinci sray ise haber bültenleri ald.

Bildirimde bulunanlarn yüzde 67si erkek

RTÜKe bildirimde bulunanlarn yüzde 67sini erkekler, yüzde 11,6sn memurlar, yüzde 34,7sini ise üniversite mezunlar oluturdu.

En çok bildirim, 26-30 ya grubundaki vatandalar tarafndan yaplrken, en fazla ikayet yüzde 27,8 ile stanbuldan geldi.

ikayetler bir önceki yla göre azald

Üst Kurula gelen bildirimlerde geçen yl bir önceki yla göre düü yaand. Bu azal, 2017nin ocak-haziran döneminde yaynda olan ve çok sayda ikayet alan evlilik programlarnn 2018de yaynlanmamasndan kaynakland.

Program türlerinin ortalama share deerleri, 2018de 2017ye göre reality show program türünde azalma, haberler, beceri ve direnç yarmalar program türlerinde art olduunu ortaya koydu.

Her bildirim bizim için çok deerli

RTÜK Bakan Ebubekir ahin, yaynlar konusunda duyarllk göstererek Üst Kurula bildirim yapan vatandalara teekkür etti.

zleyicilerin kendilerine k olduunu vurgulayan ahin, Düzenleme ve denetleme faaliyetlerimizi yaparken aziz milletimizin ne düündüü bizler için çok önemli. Gerek RTÜK iletiim Merkezi gerekse CMER ve baka mecralardan bizlere ulaan halkmzn sesine kulak veriyoruz. Her bir bildirim bizim için çok deerli. Bütün ikayetleri tek tek ele alyor ve gerekeni yapyoruz. dedi.

Üst Kurul ile iletiim kuran vatandalarn çarlarnn karlksz kalmadnn bilinmesini isteyen ahin, unlar söyledi:

RTÜK Bakan olarak göreve geldikten sonra açk kap iletiim anlayn hayata geçirdik. Sosyal alardan, telefonla iletiim merkezimizden ve bizzat Bilkentteki hizmet binamza gelerek bizlere ulaabilirler. Kapmz aziz milletimize her daim açk.

Ana Sayfaya Git