Doğuda kadınların vazgeçilmezi: "Kiras fistan"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve "kıras fistan" olarak bilinen yöresel kıyafetler, bölgedeki kadınların vazgeçilmez giyecekleri arasında yer alıyor

Haberler 03.06.2018 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki birçok yerleim yerinde uzun yllardr kadnlar tarafndan kullanlan yöresel kyafet kras fistan, bölgede hala en çok tercih edilen giysilerin banda geliyor.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde kras fistan (tek parça kadn giysisi) olarak bilinen, farkl renk ve tasarmlaryla dikkati çeken yöresel kyafetler, günümüzde de yaygn ekilde kullanlyor.

Özellikle düün ve nian töreni gibi özel günlerde her yatan kadnn tercih ettii pullu, boncuklu ya da tal farkl özellikteki bu kyafet, baz yerlerde yal kadnlar tarafndan günlük olarak da kullanlyor.

Resmi bayram ve çeitli etkinliklerde folklor gösterisi sunan kzlarn giydii bu kyafet, bölgede düzenlenen birçok sergide görücüye çkyor.

Üretim yapan i yerleri düün sezonunun balamasyla kyafetlere olan talebi karlamak için youn çaba sarf ediyor.

- Gençler düün ve nianlarda giyiyor

Terzi Saniye enlik, AA muhabirine yapt açklamada, 11 yldr diktii kras fistann bölge insan için önemli olduunu söyledi.

yerinde fistandan birçok model ürettiklerini anlatan enlik, unlar kaydetti:

Bazen kendimiz çizdiimiz modelleri üretiyoruz. Burada 4 kii çalyoruz. Kesim hazr olduu zaman her birimiz be takm çkartyor. Tal olunca da 3 takm çkartabiliyoruz. Tallar hem fiyat olarak daha pahal hem de daha zahmetli. Dikim esnasnda ine krp makineyi bozabiliyor. Fistanlar 50-120 liraya dikiyoruz. En düük fistan 150, en pahals da bin 500-bin 600 lira arasnda deiiyor. Gençler sadece düün ve nianlarda giyer ama yal bayanlar ev içinde de taziyeye ya da baka yere gidince de giyiyor. Bazlar da sürekli giyiyor. lgi youn. Sürekli tercih edilen bir kyafet. Atalarmzdan kalma bir giyim.

Hakkari Halk Eitim Merkezinde görevli Berivan Kaplan da yöreyi ve yöresel kyafetleri çok sevdiini belirterek, Yöresel kyafetlerimizi sürekli düünlerimizde, nianlarmzda, söz kesimlerimizde giydiimiz için ilgi görüyor. çünkü yöremizin kyafetleri bunlar. Asrlar öncesinden gelme bir gelenek ve u ana kadar da devam ettirmekteyiz. nallah böyle de devam edecek. dedi.

randan kuma getiren Pervane çophan da kumalar dikime hazr hale getirdikten sonra pazarladklarn ifade etti.

Kuma sade alp ta, boncuk ve pul geçirdiklerini anlatan çophan, Her fistann tasarm farkldr. Modeller her sene deiiyor. Küçük yatan tutun yallara kadar bu kyafeti giyiyor. Kras sade olan, fistan da tal, boncuklu gösterili olan kumatr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git