Doç. Dr. Irmak’tan uyarı: Hasarlı evlere girmeyin ana artçı henüz olmadı

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Irmak, 6.6 büyüklüğündeki depremden bir birim küçük olan ana artçının henüz meydana gelmediğini belirterek, vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri için uyardı.

Haberler 04.11.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ege denizinde geçen cuma günü meydana gelen ve zmirde ykma neden olan 6.6 büyüklüündeki depremin artçlar devam ederken Doç. Dr. Serkan Irmak, 2 Kasm itibariyle 1100den fazla artç deprem meydana geldi. Artç depremler olmaya devam edecek. Bizim beklediimiz genelde ana oktan bir birim küçük olan ana artç henüz olmad. O yüzden vatandalarmzn özellikle hasarl binalara uzman ekiplerin girilir izni vermeden girmemelerini öneriyorum diye konutu.

BÜYÜK ARTçILARA HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM

Doç. Dr. Irmak binalarn tayc sistemlerindeki krklarn çok ciddi sonuçlara yol açacan belirterek, Kendi yapacaklar tespitlerde görecekleri veya göremeyecekleri çatlaklar tayc sistemdeki krklar, olas artç depremde çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunun örneini 2011 ylnda Vandaki depremden sonra yaanan artçda meydana gelen can kayplarn gösterebiliriz. Bölgedeki artçlar bir müddet daha sürecektir, vatandalarn buna hazrlkl olmas lazm. Örnein ocak aynda Elazda meydana gelen 6.8 büyüklüündeki depremin artçlar hala sürmekte. Sadece artçlarn olu says azalacaktr. lk günlerde çok sk artçlar olurken zaman içerisinde bu artçlarn says azalacaktr. Büyük artçlara kar hazrlkl olmak lazm, dikkatli olmak lazm. Hasarl binalara girmemek lazm, ancak uzman ekiplerin onayndan sonra binalara girmek gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git