Doç. Dr. Ümit Savaşçı: 4'üncü pikin olacağını düşünmüyorum

Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste şu an 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Mart-nisan gibi 3'üncü piki yaşayacağımızı düşünüyorduk, öyle oldu, şu an 3'üncü pikteyiz. Açıkçası hem virüsün yapısı hem bu kadar mutasyon geçirmesi hem de aşılama programlarının hızlıca ilerlemesi neticesinde 4'üncü pikin olacağını düşünmüyorum" dedi.

Haberler 06.04.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ümit Savaç, mutant virüs orannn çok yüksek olduunu söyledi. Doç. Dr. Savaç, Her ne kadar oksijen ihtiyac ve akcier hasar çok olmasa da kiiler üzerinde youn bakm ve klinikte yat oranmz düük seyretse de hastalarda yüzde 75 orannda mutasyona rastlyoruz. ngiliz mutasyonu çok fazla dedi.

SAMSUN, KASTAMONU, ORDU VE STANBULDA YÜKSEK

Doç. Dr. Savaç, kendi hastanelerinde Brezilya, Güney Afrika ve ngiltere mutasyonlarnn görüldüünü kaydederek, lk balarda ngiliz mutasyonlarn da izole edip yatryorduk; ama klinik olarak u an hastanemizde Brezilya, Güney Afrika ve ngiliz mutasyonlu hastalarmz var. Klinikleri olursa, belirtileri olursa mutlaka yatryoruz bu kiileri. Ancak ngiliz mutasyonlarn izole etmiyoruz, evde takip ettiimiz hastalarmz var. Bu mutasyonlarn, kiilerin klinii üzerinde herhangi bir negatif etkisi yok; ancak ann koruyuculuu üzerinde baz etkisi olabilir. Mutasyonlar ülkemizde genel olarak vaka artna neden oldu. Özellikle Karadeniz bölgesinde Samsun, Kastamonu, Ordu ve stanbulda mutasyon oranlar daha yüksek oranda. l vaka artlarndan bunu gözlemleyebiliriz, katlanarak bir art söz konusu. Dolaysyla kiiler a olduktan sonra bile kurallara uymak zorunda. Halkmzdan unu istiyoruz; 2-3 aylk bir disiplin altnda kurallara uyarsak, rehavete kaplmazsak, alama da haziran ayna kadar bu hzla devam ederse zaten toplumsal bakl elde edeceiz. Bizim de yatrdmz hastalarmzn yüzde 90 mutant virüslü hastalarmz diye konutu.

4ÜNCÜ PKN OLACAINI DÜÜNMÜYORUM

Doç. Dr. Savaç, u an 3üncü pikin yaandn belirterek, Eylül aynda ngilterede mutant virüse bal vaka artnda ciddi art söz konusuydu. Bizim ülkemize de etki etmesi 3-4 ay bulabiliyordu. Mart-nisan gibi 3üncü piki yaayacamz düünüyorduk, öyle oldu, u an 3üncü pikteyiz. Açkças hem virüsün yaps hem bu kadar mutasyon geçirmesi hem de alama programlarnn hzlca ilerlemesi neticesinde 4üncü pikin olacan düünmüyorum. 84 milyonun bir arada olduu, herkesin tüm kurallara uyduu bir yap ile bu sorunu yaza kadar bitirmeyi düünüyoruz ifadesini kulland.

ORUç TUTANLAR 20.00-00.00 ARASINDA AILARINI YAPTIRABLR

Doç. Dr. Savaç, Ramazan aynda koronavirüse kar alanmann nasl ilerleyeceine ilikin, Halkmz için çok önemli bir aya geliyoruz, oruç tutacak vatandalarmz olacaktr. Bu konuda bizim hastanelerimizde a birimlerimiz saat 00.00a kadar hizmet vermekte. Özellikle akam iftarn yaptktan sonra oruç tutan vatandalarmz randevu sistemi ile 20.00-00.00 arasnda alarn yaptrabilirler. Oruç tutmayan, herhangi bir hastal olan özellikle kronik hastal olan vatandalarmz da alarn mutlaka ihmal etmesinler. Dolaysyla randevu sistemlerini vatandalarmz oruç durumlarna göre ayarlarsalar bu durumda ay da aksatmadan, virüsü kapmadan salkl ekilde Ramazan geçirecektir dedi.

FTARLAMALAR OLURSA VAKALAR ARTAR

Doç. Dr. Savaç, Ramazan ay için alnan önlemlere ilikin En son alnan kstlamalarn çok etkili olacan düünüyorum. Ramazan aynda iftar saatlerinde restoranlarmzda bir younluk yaanacakt. Bu kstlamalar çok yerinde oldu açkças. Vaka saylar 40 bini bulduktan sonra yava yava nisan aynn ortasndan sonra düecektir. Halkmzn dikkat etmesi gereken en önemli husus ev içinde aileler arasnda özellikle küçük yerlerde iftarlamalar devam ettirirlerse vakalar arta geçecektir yine. Dolaysyla Ramazan aynda özellikle aileler arasndaki iftar olayn bu yl gerçekletirmeyelim. Akraba da olsa, komu da olsa iftar programlar yapmayalm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git