Doç. Dr. Yavuz Dizdar: Antikorum negatif çıkarsa aşı olacağım

Aşıların güvenilirliğinde sorun olmadığını söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “Antikor testim negatif çıkarsa aşı olacağım. Çin veya başka bir ülkenin aşısı hiç fark etmez. İnsanlar ciddi bir sorun yaratacağını düşünüyor ama öyle bir şey yok” dedi.

Haberler 06.01.2021 - 06:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl tarafndan çinden sipari edilen inaktif Kovid-19 asnn 3 milyon dozluk ilk partisi geçtiimiz günlerde Ankaraya ulat. Halk arasnda ise a tedirginlii balad. Alarn güvenilirlii tartlyor. stanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünden Radyasyon Onkolojisi Uzman Doç. Dr. Yavuz Dizdar ise alarn herhangi bir zararnn olmadn söyleyerek, antikor testinin negatif çkmas halinde a olacan açklad.

AI OLMAK STEYENLER ÖNCE ANTKOR TEST YAPTIRSIN

Alarn güvenilirliinde bir sorun yok, zarar gelmez diyen Doç. Dr. Dizdar, nsanlarn a olmak istemiyorum söylemini anlamyorum. Ancak daha önce koronavirüs geçirmi ve baklk kazanm birinde a ters reaksiyona neden olabilir. A olmak isteyenler önce mutlaka antikor testi yaptrsn diye konutu.

YAN ETKSN 6 AY LE 1 YIL SONRA GÖRÜRÜZ

Üreme çanda olan kiilerin adan muaf tutulmasn öneren Doç. Dr. Dizdar, Yani alamaya belli bir yan üstündeki insanlardan balansn. ngiltere ve Almanya ayn yöntemi izledi. Bu ülkeler 80 ya ve üstündeki kiileri alayarak balad. Bizde de 70-80 ya makul bir snrdr. Gönüllü olarak a olmak isteyen de yine a olur. Olumsuz herhangi bir yan etkisi olursa da bunu ancak 6 ay ile 1 yl sonra görebiliriz ifadelerini kulland.

BZE çP TAKACAKLAR DYE DÜÜNENLER ANLAMIYORUM

Önce antikor testi olacan negatif çkmas halinde ise a yaptracan söyleyen Doç. Dr. Dizdar, çin veya baka bir ülkenin as hiç fark etmez. nsanlar ciddi bir sorun yaratacan düünüyor öyle bir ey yok. Bize çip takacaklar diye düünenler var bunlar anlamakta zorlanyorum. Alarn koruyucu etkisinin toplumda gözlenmesi için virüs yaylmadan bir an önce yapmak lazm. çok fazla kii virüsü geçirirse ann koruyucu etkisini göremezsiniz dedi.

LAç LE AI AYNI KAVRAMLAR DEL

Doç. Dr. Yavuz Dizdar, laç ile a ayn kavramlar deil. laç baklk yaratmaz, enfeksiyonu geçirmeyi salar. Ama a bir daha karlarsanz koruyucu etki yapmak için gelitirilmitir diye konutu.

çN AISI KLASK AI YÖNTEMNE SADIK KALINARAK GELTRLD

çin asnn klasik a yöntemine sadk kalnarak gelitirildiini anlatan Doç. Dr. Dizdar, Almanyada üretilen a ise bilgisayar algoritmalar kullanlarak oluturulmu tahmin üzerinden modellemeli bir adr. Bu daha önce kullanlan bir teknik olmad için yapldktan sonra nasl bir etki gösterir bilemiyorsunuz ifadelerini kulland.

AI BU KADAR KISA SÜREDE NASIL GELTRLD?

Doç. Dr. Dizdar, nsanlar bu kadar ksa sürede ann nasl gelitirildiini merak ediyor. Alarn ön çalmalar hep vard. Önceki verileri kullanyorsunuz, yeni antijeni tanmlyorsunuz. Ayn üretim metoduyla çok ksa süre içerisinde a gelitirirsiniz. Enfeksiyonu geçirmemi, baklk kazanmam olmak gerekiyor. Herkes koronavirüsü farkl geçiriyor. O yüzden antikor testini yaptrp öyle a olun dedi.

Ana Sayfaya Git