Doğalgaz hattı olmayan il kalmayacak! Çalışmalar başladı

Doğalgaz'ın ulaşması için o illerde de görüşmeler başladı

Haberler 15.11.2016 - 15:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doalgazn ulamayaca il kalmayacak açklamas EPDKden yapld. Son olarak Ar ve Tunceliye doalgaz götürülmesi için Aralk aynda ihaleye çklaca belirtildi.

PDKdan yaplan yazl açklamada, doalgaz ulamam 5 il arasnda bulunan Ar ve Tunceli için temmuz ay itibariyle ihale sürecinin yeniden balatld ve 6 firmann yeterlilik bavurusu yapt belirtildi. Aralk ay içinde söz konusu iller için doalgaz datm ihalesi yaplaca bildirildi.

Türkiyede 300ün üzerinde ilçede doalgaz kullanld, EPDK tarafndan yaplan datm bölgesi geniletmeleri kapsamnda, 2005ten bu yana toplam 136 ilçenin doalgaz datm bölgesi kapsamna alnd ifade edildi.

EPDKnn, Bakanlar Kurulu karar kapsamnda nüfusu 10 binin üzerinde olan toplam 34 ilçe için de geniletme ilemlerine devam ettii ve bu ilçelere 2017 yl içinde doalgaz verilmesi için çalmalarn sürdürüldüü kaydedildi.

Nüfusu 20 binin üzerinde olan toplam 53 ilçe için alnan Bakanlar Kurulu karar uyarnca da bu ilçelere doalgaz ulatrlmas amacyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl, BOTA ve EPDK tarafndan ön hazrlk çalmalarnn yürütüldüü bildirildi.

Refahiyede doalgazn salanamad yer kalmayacak

Açklamada, doalgazn boru hattyla ulatrlamad ilçelerde gaz kullanmnn yaygnlamas için yaplan mevzuat düzenlemeleri kapsamnda, CNG (Sktrlm Doal Gaz) yöntemi kullanlaca ifade edildi.

Bu kapsamda, Erzincann Refahiye ilçesine doalgazn CNG olarak götürülecei ve buna yönelik altyap yatrmlarnn 6 ay sürecei ifade edildi. Açklamada, unlar kaydedildi:

Planlanan CNG sisteminde, Erzincann merkezinde yer alan RMS-A istasyonundan alnacak doalgaz, Üzümlü ilçesinde kurulan CNG kompresör istasyonu ile 250 bar basnca kadar yükseltilecek ve özel olarak tasarlanm treyler üzerinde bulunan CNG tüplerine aktarlacak. Bu yöntemle doldurulacak olan treyler bir çekici vastasyla Refahiye ilçesinde kurulacak boaltma istasyonuna tanacak ve bir ölçüm istasyonu vastasyla ebeke basncna düürülerek ehir içi doalgaz hattna verilecek.

Güvenlik seviyesinin üst düzeyde tutulaca belirtilen sistemle ilgili, En zor koullarda bile arz güvenliinin sürekliliini salamak adna CNG kompresörü ile treylerin yedekli olmas salanacak ve tüketim artna göre saylar artrlacak. Bu sistemle, 10 bin 815 nüfuslu Refahiye ilçesinde doalgaz arznn salanamad hiçbir yer kalmayacak. ifadesi kullanld.

Boru hatt ebekesi de genileyecek

Açklamada, doalgaz kullanmnn yaygnlamas için CNG çalmalarna hz verilirken, mevcut doalgaz hatlaryla gaz iletilen ilçelerin de saysnn arttna iaret edildi.

Bu çerçevede EPDKnn Kurul kararlaryla, çanakkalenin Lapseki ilçesi ile Güzelyal ve Dardanos beldelerini ve Gümühanenin iran ilçesini doalgaz datm bölgesi kapsamna ald bildirildi.

AA

Ana Sayfaya Git