Doğu ile Güneyi bağlayan Erkenek Tüneli açıldı

Doğu Anadolu ile Akdeniz'i birbirine bağlayan Erkenek Tüneli geçtiğimiz gün açıldı. Malatya Güneydoğu ve Akdeniz illerini birbirine bağlayan ve senelerdir yapımı devam eden Erkenek Tüneli, açılış töreni ile açıldı.

Haberler 29.05.2017 - 01:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu ile Akdenizi birbirine balayan Erkenek Tüneli geçtiimiz gün açld. Malatya Güneydou ve Akdeniz illerini birbirine balayan ve senelerdir yapm devam eden Erkenek Tüneli, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan ile Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkcinin de dahil olduu açl töreni ile açld.

238.5 milyon TL yatrmla 6 ylda yapm tamamlanan Erkenek Tüneli, 1816 metre uzunluunda iki tüpten oluuyor. Yapmna 2011 ylnda balanan, Karayollar yetkililerinin deyimiyle zemin etüdü ve sondaj çalmalarnn yetersiz ve kötü biçimde yaplmasnn yaratt sorunlar nedeniyle yaanan toprak kaymalar ve heyelanlardan dolay bitirilemeyen, zemin güçlendirilmesi için ikinci kez ihale süreci yaayan ve yapm 6 yl süren, D-850 Karayolundaki Erkenek Tünelinin açlna Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Adyaman Valisi Abdullah Erin, Malatya Büyükehir Belediye Bakan Ahmet çakr, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur çalk, Mustafa ahin, Nurettin Yaar STK Bakanlar ve çok sayda kii katld.

DOU ANADOLUYU AKDENZE BALIYOR

Yapmna 2011de balanan, zemindeki baz skntlarla ar ime ve deformasyon problemleri nedeniyle planland sürede tamamlanamayan Erkenek Tüneli, Malatyann Doanehir ve Adyamann Gölba ilçelerini birbirine balyor.

Bakan Ahmet Arslan, Bolu Da Tünelinden 17 ylda çkabilmi bir ülkeden 14 ylda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik dedi. Arslan, Türkiyenin son 14 yldr corafyasnn kymetini bilerek Asya ile Avrupa arasnda köprü konumunda olan Anadolunun hakkn bölünmü yollarla, demiryollaryla, havaalanlar, denizcilik ve haberleme sektörüyle verdiini söyledi. Avrupa ile Asya arasnda tanan yük miktarnn neredeyse milyar tonlara ulatn aktaran Arslan, öyle devam etti:

Bulunduumuz corafyada ayrca 1.5-2 milyar insana 3.5-4 saatlik uçu mesafesiyle eriebiliyoruz. Cumhurbakanmzn liderlii, babakanmzn önderliinde bu corafyann hakkn verirken insanmzn sosyal refahn artrmak, daha kolay eriebilir, ulaabilir hale getirmek ama ayn zamanda ticaretimizin önünü açmak, ülkemizin büyümesini salayacak sanayinin, endüstrinin önünü açmak ve ülke ekonomisini büyütmek. Avantajl olan bu corafyadan daha fazla avantaj elde ederken ülkemize katma deer oluturmak, ekonomiye büyüktmek. Bunlar yaparkende dou-bat aksnda ana koridorlar yapyoruz. Ayn zamanda kuzey-güney aksnda da belirlediimiz 18 büyük önemli ana koridoru tamamlyoruz.

MALATYA çOK ÖNEML BR KAVAK

Arslan, Malatyann çok önemli ana kavak halinde olduuna deinerek, kenti gerek dou-bat gerekse kuzey-güney aksnda bu kavan hakkn vermek adna bölünmü yollarla, köprülerde, tünellerle, viyadüklerle daha güzel hale getirdiklerini ifade etti. Erkenek geçidinin k artlarndaki zorluuyla bilindiine deinen Arslan, u deerlendirmelerde bulundu:

Özellikle yük tayan ar vastalarn kn buralarda neler çektiini hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz. te geçit vermeyen Erkenek geçidinin, Erkenen tüneliyle geçit verir hale gelmesi konusunda Sayn Cumhurbakanmn talimatlar, Babakanmzn bakanl döneminde verdii kararlarla bu süreç balad. Zor bir güzergahta çaltmz da biliyoruz o nedenle biraz da uzad. Fakat bugün memnuniyetle görüyoruz ki 80 ylda bu ülkede 50 kilometre tünel yaplmken ve Bolu Da Tünelinden 17 ylda çkabilmi bir ülkeden 14 ylda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik. Artk 80 ylda yaplan 50 kilometreye karlk biz bir ylda onun daha fazlasn yapyoruz. Sadece bu sene bitireceimiz tünel 68 kilometre ve bunun önemli bir ksm Malatyada.

Bakan Arslan, Erkenek Tünelinin yarm saatte gidilen mesafeyi 3-4 dakikaya düüreceini belirterek, Sadece Malatyann deil Adyamann da ayn zamanda hizmetini görecek, ülkemizin Karadenizin de Akdenizin de. Güzergah üzerindeki bütün illerin seyahatini kolaylatracak, yük tamas anlamnda ekonomisine ciddi katk salayacak. Erkenek Tünelinde dünden bugüne emei olanlara teekkür ediyoruz diye konutu.

Türkiye genelinde yaplan çalmalar hakknda da bilgiler veren Ahmet Arslan, unlar kaydetti:

Ülke genelinde 80 ylda 6 bin 100 kilometre bölünmü yaplmken biz bunu bugün 25 bin 350 kilometreye çkarm durumdayz. Ayn ey Malatyada da var. Malatyada 80 ylda 36 kilometre bölünmü yol yaplmken 14 ylda yaplan miktar 363 kilometre. Malatyadaki bölünmü yol a da aa yukar 11 kat artm durumda.

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci de Türkiye 2017ye güçlü bir ekilde girdi, bundan sonra da yatrmlara hz vererek devam edeceiz dedi. Tüfenkci, Dou Anadoluyu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesine balayacak D-850 Karayolu üzerindeki Erkenek Tünelinin açl töreninde, AK Parti olarak 2002den bu yana Türkiyeyi her alanda büyüttüklerini söyledi.

Her seçimde vatandalarn kendilerine destek verdiini anlatan Tüfenkci, 16 Nisanda da güçlü Türkiyenin kaplarn Cumhurbakanl Hükümet Sistemine evet diyerek halkn açtn ifade etti. 16 Nisandan önceki tartmalarn bir yanda kaldn ve artk Türkiyenin önüne, iine baktn aktaran Tüfenkci, halkn demokrasi, ekonomi, refah ve mutluluunu büyütmek için çaltklarn anlatt.

Vatandalarn desteiyle yol aldklarn vurgulayan Bakan Tüfenkci, öyle devam etti:

Türkiyenin büyümesi için altyaplarn büyümesi, yeni yollarn yaplmas gerekir. Bunun için de Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlna teekkür ediyoruz. Zor zamanmzda bile 2016da bile yatrmlarna aksatmadan tam gaz artrarak devam ettiler. Türkiye 2017ye güçlü bir ekilde girdi, bundan sonra da yatrmlara hz vererek devam edeceiz. Güçlü Türkiyenin içisi, ivereni, çiftçisi, üreteni, esnaf, memuru, emeklisi inallah daha da fazla güçlü olacak. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyetinin bütün vatandalarn kucakladk bundan sona da kucaklayacaz. Yeni dönemde de inallah bir yandan uyum yasalarn çkarrken bir yandan reformlarmz gerçekletireceiz bir yandan da ekonomimizi büyüteceiz. Ekmeimizi, amz daha büyütecek adaleti ve merhameti daha çok derinletireceiz. Kim bu noktada engel çkarrsa çkarsn yolumuza devam edeceiz.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Öznur çalk da yollar delerek milleti sevdikleriyle buluturmak için uzun mücadeleler verdiklerini söyledi.

Karayollar Genel Müdürü smail Kartal, Türkiyenin kuzey ve güney akslarnn güçlendirilmesi çalmalar kapsamnda yaplan Erkenek Tüneli projesiyle ilgili ayrntl bilgi verdi.

Toplam maliyeti yaklak 253 milyon lira olan ve bin 816 metre uzunluunda 2 tüpten oluan tünel, Dou Anadoluyu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesine balyor.

Karayollar Genel Müdürlüünce yaptrlan en zorlu tünel çalmas olduunu belirtilen ve yapmnda son teknoloji cihaz ve makinelerin kullanld tünel, mevcut zor ve riskli yolu güvenli ve konforlu hale getiriyor.

Konumalarn ardndan tünelin açl kurdelesi kesildi.

Ana Sayfaya Git