Dolandırıcıların yeni tuzağı 'beklenmeyen' kargo

SON günlerde dolandırıcılar kargo şirketlerini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürüyor. Adrese gelen 'beklenmeyen' kargonun ödemesini yapan vatandaşlar, ödedikleri paranın karşılığı olmayan ürünlerle karşılaşıyor.

Haberler 01.09.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dolandrclar her gün baka bir yöntemle vatandalar tuzana düürüyor. Son günlerde skça rastlanan yeni yöntemler arasnda beklenmeyen kargo tuza yer alyor. Kargo irketleri araclyla kar ödemeli gönderilen kargolarla vatandalar madur ediliyor. Vatandalar, ya ödedikleri parann karl olmayan ürünlerle karlayor ya da kargoda hiçbir ürün olmadn görüyor.

Dolandrclarn beklenmeyen kargoyla tuzaa düürmek istedii Meltem Y., böyle bir kargo beklemediini, kar ödemeli olduunu örenince üphelendiini ve almadn söyledi. Sonrasnda kargoyu gönderen irketin bilgilerini internette arattnda irtibat numaras bulamadn söyleyen Meltem Y., Ayn isimde baka bir irket olduunu gördüm ve aradm. irketin yetkilileri, 1 ay içerisinde yaklak 750 kiinin bu durum nedeniyle aradn, tamamen isim benzerlii olduunu söylediler. Adresimi nereden bulduklarn bilmiyorum. Konu hakknda Emniyet Müdürlüüne ihbarda bulundum dedi.

TUTANAK TUTUN

Tüketiciler Birlii ube Bakan Neet Gündüz, ellerinde bu konuyla ilgili çok ikayet olduunu belirtti. Gündüz, Bu tür kargolar adresinize ulatnda yapacanz eyler var. Vatandalar gelen paketi görme hakkna sahiptir. Kargo çalan paketi açamam dedii takdirde, hemen bir tutanak tutun ve savcla suç duyurusunda bulunun. Bilinçli tüketici, hakkn arayan tüketicidir diye konutu.

NE çIKACAI SÜRPRZ

Bu tür durumlarda gönderici hakknda ikayette bulunulmas gerektiini kaydeden Gündüz, Bu tür firmalarla anlamal kargo irketleri var. Paketi getiren kargocu Açamam dedii zaman tüketici paketi alyor. çerisinden ne çkaca ise sürpriz. Tüketiciye kargo geldii zaman, kargocu paketi tutanakla açmak zorunda. Madur olan vatandalarmz ikayetleri için Ticaret l Müdürlüüne, parasal bir kayp varsa Tüketici hakem heyetlerine bavurulabilir. Ayrca irket hakknda savcla nitelikli dolandrclktan suç duyurusunda bulunulabilir dedi.

KAPIDA KONTROL EDN

Vatandalarn haklarn kullanmasn gerektiini söyleyen Gündüz, Televizyonda gördüünüz bir ürünü almak istediiniz takdirde yaynn hemen altndaki bantta, 6502 sayl tüketici hukukuna uygundur ibaresi olmas gerekiyor. Kimi kurumsal irketler bu konuda daha duyarl ve sat yaparken kapda kontrol etme garantisi sunuyor. Beklediiniz ürün için de kargoyu açma hakknz kullanarak kontrol edin. Eer ürün krk veya hasar görmüse tutanak tutun ve geri iade edin ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git