Dolandırıcılar sınır tanımıyor

İran'dan kaçak altın sikke getirdikleri yalanıyla Ağrı ve ilçelerinde onlarca kişiye sahte altın satarak dolandıran şebekenin, kendilerini jandarmaya ihbar ettikten sonra mağdurları dolandırdıkları belirlendi.

Haberler 13.04.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede, sanklarn akl almaz ekilde uyguladklar taktik ve yöntemlerle Arnn merkezi ile Patnos, Talçay, Hamur, Tutak ve Elekirt ilçelerinde onlarca vatanda madur ettikleri anlatld.

ddianameye göre, sanklar tuzaa düürdükleri madurlara önce birkaç tane gerçek sikke altn verip kuyumculara test ettirdi. Bu ekilde güven salayan dolandrclar, ikinci aamada Dikkat çekmemek için altnlar ahrda saklyoruz. Gidip getirelim diyerek sahte altnlar aldlar. Dönü yoluna geçtikleri srada ise yol güzerghndaki jandarma karakoluna kendilerini ihbar edip yakalattlar.

TARH ESER OLMADII çN SUç OLUMUYOR

Dolandrcln püf noktas da burada devreye girdi. Altnlar sahte olup tarihi eser nitelii tamad için 2863 sayl kanuna muhalefetin yasal unsurlar olumadndan haklarnda takipsizlik karar verilen sanklar, bu yöntemle 21 kez dolandrclk yapt. Onlarca kiiden yaklak 4.5 milyon liralk haksz kazanç saladlar.

HER AAMADA DOLANDIRDILAR

Dolandrclarn kurduklar tuzak bununla da bitmedi. Dolandrclar, yakalandklarnda suçu üstlendikleri için madurlarn güvenini daha çok kazand. Madurlar altnlarn sahte olduunu bile anlamadan ikinci kez dolandrlmak için sanklarla yeniden ibirliine gitti.

TELEFON DNLEME KAYITLARIYLA TESPT EDLDLER

Olayn ortaya çkarlmasndan sonra telefonlar dinlenen sanklarn telefon görümelerinde sahte altnlarla yolculuk yaparken karakollardaki askerlerin kendilerini yakalayp altnlara el koymas halinde askeri personele her geçi için 15 bin lira ödeme yapacaklar taahhüdünde bulunduklar belirlendi.

Ayrca sanklarn, anlamal olarak yol kontrollerinde kendilerini yakalattktan sonra sat yapacaklar madurlara Zaten suçu biz üstlendik, hem altnlar gitti, hem de gözaltna alndk. Bizim de zararmz büyük diyerek paralarna el koyduklar tespit edildi.

33 BN SAHTE SKKE

Sanklarn bu yöntemleri uygularken ran, Suriye, Irak uyruklu kiiler adna açtrdklar telefon hatlarn kullandklar ve sk sk numara deitirdikleri belirlendi. Ele geçirilen 33 bin 484 sikke altnn Kars Müze Müdürlünde yaplan test sonucunda tümünün sahte olduu anlald. Para kaptran ve zararlarnn giderilmesini isteyen madurlarn sanklar tarafndan silahla tehdit edildikleri bildirildi.

25 YILDIR BU YÖNTEMLE DOLANDIRIYORLAR

ddianamede Yldz kod adl gizli tank ifadesinde; Bat illerindeki tarihi eser merakllarn kandryorlar. zmirde bir kadn 500 bin lira dolandrdlar. Köy kahvesinde deste deste para sayarak ov yapyorlar. 25 yldan beri bu yöntemle haksz para kazanyorlar dedi. Rüzgr kod adl gizli tank da, Nihat K., Bizimle çal sana pay verelim dedi. Cumaçay Karakol komutanyla görüüp yol aramalarnda yardmc olmas halinde ona da pay vereceini söyledi dedi.

STHBARATçI ASTSUBAYA PAY VERYORDUM

Etkin pimanlktan faydalanmak için itirafç olan .A, ise Altn dolandrclar benim istihbaratla çaltm bildikleri için sahte altnlar jandarmaya yakalatmam için bana para veriyordu. Ben de Aydn ve Metinin K.nin bana verdii bilgileri istihbarat astsubay B.Üye bildirirdim. B.Ü. de sahte altnlar kendi ekibine yakalatyordu. Bana verilen paradan B.Ü.ye de pay veriyordum. Bir ay önce B.Ü. bana, Senin hakknda soruturmalar açld, dikkatli ol konuma diye beni tembihledi. Benim görevim sadece altnlar para karl yakalatmakt dedi.

GERçEN TEST ETTRP SONRA TORBAYI DETRYORDUK

tirafç olan sank M.K. de, Artvinde Erol adl tandmla irtibat kurdum. Erola 200 civarnda altn gösterildi. O da 2 taneyi numune olarak alp Artvine döndü. Altnlarn gerçek olduunu anlaynca 1,5 ay sonra geri gelip 301 adet sahte sikke altn ald. Ben de altnlar getirme bahanesiyle kendimi Talçay Karakoluna ihbar edip yakalattm dedi.

ASTSUBAYIN HESAP HAREKET VE MAL VARLII AIRTTI

Karakollara ihbarlar yaparak sikke altnlar yakalatp dolandrclardan komisyon ald belirlenen ve görevden uzaklatrlan istihbarat astsubay B.Ü.nün banka hesabnda gelirinin çok üzerinde para giri çknn olduu, Arda üzerine kaytl iki adet apart daire, ayrca 7 apart dairenin de satn gerçekletirdii belirlendi. Sanklar 21 ayr dolandrclk olaynda iddianamedeki 13 maduru 4.5 milyon TL, 95 bin Euro ve 50 bin dolar dolandrdklar belirtildi.

Ana Sayfaya Git