Dolandırıcıların hesap vurgunu

Sosyal medya hesaplarını ele geçiren dolandırıcılar, sahte dekontlarla "Ben para kazandım, siz de kazanabilirsiniz" şeklinde paylaşımlarda bulunarak inandırdıkları kişileri dolandırıyor.

Haberler 09.08.2021 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yöntemi kullanan sanal dolandrclarn son madurlarndan biri olan mühendis Erhan G., kendilerini yatrm uzman olarak tantan ebeke üyeleri tarafndan 370 bin TL dolandrld. Suç duyurusunda bulunan Erhan G. Televizyonda, haberlerde gördüüm zaman Ya insan buna nasl kanar, nasl inanr bunlara derdim. Biz de bu madurlardan birisi olduk. Bu örnek olmal herkese dedi. Olay iddiaya göre öyle gerçekleti:

Erhan G. sosyal medyada gezerken kadn arkada Ümmü E.nin dekont paylaarak Ben para kazandm, siz de kazanabilirsiniz paylamn gördü. Bunun üzerine hemen Erhan G., bilgi almak için arkada Ümmü E.ye sosyal medya üzerinden mesaj att. çaldklar hesap üzerinden Ümmü E.ymi gibi konuan dolandrclar, Erhan G.yi sözde yatrm uzman olduunu iddia ettikleri Taner isimli kiiye yönlendirdi. Arkadayla konutuunu zanneden Erhan G., hemen Taner isimli kiiyle telefonla iletiime geçti. Taner isimli kii, Erhan G.ye Kripto para bitcoin yatrm uzman olduunu, cüzi miktarl paralarla çok fazla kazanç salandn, isterse yardmc olacan söyleyerek ikna etti.

kna edilen Erhan G., Taner isimli kiinin kendisine yatrm ve kazanç için belirtilen hesaplara farkl zamanlarda 8 kez olmak üzere toplam 370 bin lira gönderdi. Erhan G. daha sonra kazanç salanp salanmadn örenmek için Taner isimli kiiyi arad. Taner isimli kii de maliyeden bir memurun arayacan ve parasn geri alacan söyledi.

Bir süre sonra Erhan G.yi telefonla arayan kii mali müfetti olduunu yurt d üzerinden tarafna bir para geleceini ancak 127 bin liray 2 parça halinde yatrlmamas sebebiyle bunun gerçekletmediini paray tek parça halinde tekrardan yatrmas gerektiini aksi halde vergi cezas ile icra ilemlerine maruz kalacan belirtti.

Dolandrldn anlayan Erhan G. daha önce irtibat kurduu kimseye ulaamad. Bunun üzerine Erhan G., Taner isimli kii ile paralarn gönderildii hesabn sahiplerinin de içinde bulunduu 7 kii hakknda çalayanda bulunan stanbul Adalet Sarayna suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardndan soruturma balatlrken, Erhan G. nasl dolandrldn anlatt.

ARKADAIMIN HESABINI ELE GEçRP ONUN AZINDAN KONUTULAR

Arkada sand dolandrclarn Instagram hesab üzerinden sahte dekont ile yapt paylam gördüünü söyleyen Erhan G. Arkadamn azndan konumulard 5 bin 600 lira yatrdm, 105 bin lira kazandm. Taner Bey çok güvenilir bir insandr, aile dostumuzdur. Onun sayesinde kazandm. Siz de kazandrabilirsiniz gibi bir paylamd bu. Tabii o paylam görünce ben arkadama Instagramdan yazdm. stersen sana numarasn vereyim bir görü dedi. Kendisini Taner diye tantan dolandrc, bana Biz tamamen yasal yollarla bu ii yapyoruz. 2 saat içerisinde tamamen dünya ve Türkiye piyasalarnn durumunu takip ederek paranz yatrm uzmanlarmzla katlyoruz dediler eklinde konutu.

SAHTE FATURALAR GÖNDERDLER

Erhan G., Siz bu iten ne kazanyorsunuz? diye sorduumda Bizim de kr paymz yüzde 25 dediler. Daha sonra ben 10 bin TL yatrdm 2 saat sonrasnda bana dönü yaptlar. Erhan Bey 117 bin TL gibi bir kazancnz var. Fatura bedeli olarak 17 bin 300 TL gönderirseniz paranz göndereceiniz IBAN hesabna aktaracaz dediler. Daha sonra kendi kar paylarn istediler, onunla alakal da bir fatura gönderdiler. Ben onu da gönderdim. Sonrasnda yine bana 40 küsur bin liralk bir bitcoin faturas gönderdiler. Ben tabii mecburen param geri almak için o paray da gönderdim dedi.

NSAN BUNA NASIL KANAR, NASIL NANIR DERDM

Kendisinden daha sonra sözde Maliye Bakanlnn vergisi olarak 127 bin TL daha talep edildiini anlatan Erhan G. Benim hesabmda 127 bin TL para yok. Param bitti dediimde Kredi çekin ya da einizden dostunuzdan isteyin dediler. Bunun için de bankadan 45 bin TL gibi bir kredi aldm. Toplamda 370 bin TL param gitti. Bu örnek olmal herkese. Ben dolandrlmam diyen olmasn. Ben de televizyonda, haberlerde gördüüm zaman Ya insan buna nasl kanar, nasl inanr bunlara derdim. Ama ite en nihayetinde çok büyük konumamak gerekiyor. Biz de bu madurlardan birisi olduk ifadelerini kulland.

BNLERCE NSAN MADUR EDLMEKTE

Erhan G.nin avukat Emrah larslan ise, Bitcoin gibi paralarn kullanm yasal zeminde salanmad için ve bunlara ilikin kontrollerin çok zor olmasndan dolay bizim müvekkilimizin yaad gibi maduriyetler her gün katlanarak devam ediyor. Bunun gibi binlerce insan madur edilmekte. Ancak bunlarn failleri yakalanyor mu? Genelde imknsz oluyor ve bunun önüne geçen bir düzenleme olmad sürece kiiler madur olmaya devam edecektir dedi.

Ana Sayfaya Git