Dolandırıcıların yeni yöntemine dikkat!

Okulların açılmasını fırsat bilen dolandırıcıların sosyal medyada "yardım kampanyası" ilanıyla duygu sömürüsü yaparak vatandaşları dolandırdığı belirlendi . Durumu fark ederek uyarıda bulunan Gaziosmanpaşa Kaymakamı Numan Hatipoğlu, " Maalesef kötü niyetli kişiler çeşitli şekillerde, vatandaşlarımızın iyi niyet duygularını istismar etmeye çalışmaktalar. Bunlardan bir kısmı da kaymakamlıkların, resmi kurumların ismini kullanarak dolandırma çabası gösteriyor" dedi.

Haberler 24.09.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarda yüz yüze eitim bu hafta balad. Okullarda eitimin balad bu dönemde, yeni bir dolandrclk yöntemi ortaya çkt. Dolandrclar, kaymakamlklardan yasal izin aldklarn iddia ederek Örencilere krtasiye ürünü ve çanta yardm kampanyas bal altnda, sosyal medyada banka hesap numaralar paylayor, para topluyorlar. Yaptklar sahtekarla dahil etmeye çaltklar kurumlardan biri de, Gaziosmanpaa Kaymakaml oldu. Gaziosmanpaa Kaymakamlndan yasal izin aldn iddia eden dolandrclar, örenciler için yardm kampanyas balattn öne sürerek sosyal medyada IBAN numaralarn paylat. Kaymakamlk ise durumu fark etmesi üzerine harekete geçerek, kendilerinden izin almayan bu kiilere kar vatandalar uyard.

GAZOSMANPAA KAYMAKAMLII UYARDI

Gaziosmanpaa Kaymakam Numan Hatipolu, Tabii ülkemizde maalesef kötü niyetli kiiler çeitli ekillerde, vatandalarmzn iyi niyet duygularn istismar etmeye çalmaktalar. Bunlardan bir ksm da kaymakamlklarn, resmi kurumlarn ismini kullanarak dolandrma çabas gösteriyor. Belki vatandalarmz arayan kiiler olabiliyor bu ekilde. Devlet hiçbir zaman için kendisi aramaz. Yardm toplama yönetmeliindeki hükümler çok açk bir ekilde anlatlyor. Kaymakamlklardan ve valiliklerden nasl izin alnaca hususlar belli. Bu belgeler geçerli. Bunun dnda sosyal medyada özellikle kaymakamlktan izin aldk, okuldan izin aldk gibi kendi ahsi hesaplarn paylaan kiiler görüyoruz. Bunlarn hepsi dolandrcla giriyor açkças. Vatandalarmzn kendi bildikleri ve dorudan bu hususlarda yetkili olan kurumlar, STKlar var. Bunlar vastasyla yardmda bulunmalar büyük bir önem tamakta eklinde konutu.

YARDIM TOPLAMA GRMLERNN ARDINDA DOLANDIRICILIK OLABLR

Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu da, Sahte izinlerle yardm topladklarn ilan edenler de var. Vatandalarn sorgulamas lazm. noktada kiilerin örencilere olan efkat ve merhametini istismar etmek için, örenci olarak ilanlar veriyorlar. Tüketicilere tavsiyem bebekler için, yallar için, hastalar için, özellikle örenciler için yardm toplama giriimlerinin ardnda dolandrclk olabilecei ihtimalini de yok saymasnlar dedi. Vatandalarn ba yapmadan önce, yardm kampanyasnn yasal izinli olup olmadn sorgulamas gerektiini anlatan Aaolu, unlar söyledi:

Yardm toplamayla ilgili ülkemizde mevzuat var, kanun var. Bu yasaya göre de kiiler izin almadan, mülki amirlie bavurup oradan izin numaras edinmeden yardm toplayamazlar. Toplarlarsa suç ilemi olurlar. Lakin sahte izinlerle yardm topladklarn ilan edenler de var. Vatandalarn sorgulamas lazm. çünkü özellikle pandemi sürecinde uzaktan eitimin yaplmasndan ötürü örenciler biraz madur kaldlar. Kiminin bilgisayar, kiminin ekonomik durumu yok. te bu noktada kiilerin örencilere olan efkat ve merhametini istismar etmek için, örenci olarak ilanlar veriyorlar. Tüketicilere tavsiyem bebekler için, yallar için, hastalar için, özellikle örenciler için yardm toplama giriimlerinin ardnda dolandrclk olabilecei ihtimalini de yok saymasnlar. çünkü yardm toplama kanununa göre, aleni yardm toplamak isteyenler mutlaka mülki amirlie bavurarak, izinlerini almaldrlar. Aksi halde yaplan suçtur, bunun cezas vardr

SAHTE ZN NUMARALARIYLA PARA TOPLUYORLAR

Vatandalarn, izin alnd iddia edilen makama bavurarak, bu yardm kampanyasnn gerçek olup olmadn anlayabileceklerini vurgulayan Aaolu, Sahte numarayla da toplayabiliyorlar. çünkü bu dolandrclarda vicdan yok. Ve vicdanl insanlar sömürerek, aldatarak onlarn paralarn edinmeyi amaçlamlar. Örencinin krtasiye ihtiyaçlar için para istiyor, bazen krtasiye malzemesi isteyerek bunlar satyorlar. Somut bir örnek var. Gaziosmanpaa Kaymakamlndan izin alnmtr diye yardm topluyor krtasiye malzemesi alnacak diye. Ama Gaziosmanpaa Kaymakaml bunu fark etmi ve yalan olduunu da ilan etmi. Hemen bu iki görsel ile vatanda Cumhuriyet Savclna suç duyurusunda bulunursa, savclk peine düer ve yakalar da dedi.

BU TÜR KAMPANYALAR Y NYETL OLMAYABLYOR

Vatandalardan Merdan Akbudak, Vallahi bana çok güvenilir gelmiyor, katlmyorum. çünkü bu tür kampanyalar hepsi iyi niyetli olmayabilir. Gerçekten toplanan yardmlarn adresine ulatrlp ulatrlmad da belli deil. Devletin de bu konuda baz düzenlemeler yapmas gerekiyor. Bu konuyla alakal ilgili mecralarn takip ve denetimini daha sk tutmas lazm. çünkü biliyorsunuz, dijital düzene geçildi ve internet üzerinde bir sürü olumlu ve olumsuz eyler var. in ucunda maddiyat olduu için, olumsuz eyler olabilir ifadelerini kulland.

NSANLARI SAF TARAFLARINDAN VURUYORLAR

Zuhal Karaçam ise, Katlmyorum çünkü salkl bulmuyorum. nsanlarn daha bilinçli olup daha farkl yaklamalar lazm. Ama insanlar saf taraflarndan vuran bir kesim var. Gerekirse okul aile birlikleri de zaten yardm topluyor dedi.

Ana Sayfaya Git