Dört askere uyuşturucu davası

3 uzman çavuş ve 1 astsubay karıştığı uyuşturucu ticareti ortaya çıkarıldı. Savcılık iddianamesine göre 4 asker operasyonlarda yakalanan uyuşturucuları satıyordu.

Haberler 20.06.2020 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 3 uzman çavu ve 1 astsubayn kart uyuturucu ticareti ortaya çkt. Olay hakknda Diyarbakr Cumhuriyet Savclnn hazrlad iddianameye göre 4 asker daha önceki operasyonlardan yakalanan uyuturucu maddeleri depodan çkarp satyordu. Hatta i o noktaya vard ki uyuturucu imal ve ticareti suçundan cezaevinde olan kiiler hakkndaki delilleri deitirmeye bile kalktlar. Uyuturucu ticaretine 2 muhtarn da kart tespit edildi, muhtarlardan birinin evinin deposunda 15 kilo 350 gram esrar bulundu.

Diyarbakr l Jandarma Komutanl KOM ube Müdürlüüne 24 Eylül 2019 günü giden ve kimlik bilgilerinin gizli kalmasn isteyen muhbir, Diyarbakrn Lice ilçesindeki uyuturucu basknlarnn daha önceden uyuturucu ticareti yapan kiilere bildirildiini ihbar etti. Bu bilgiler ikinci bir muhbirden teyit edildi. Muhbirlerin verdii bilgide uyuturucu tacirlerine önceden haber verdii öne sürülen isimler Lice Merkez lçe Jandarma Komutan Astsubay Hakan K., karakolda görevli uzman çavular Kemal T., Osman T., Ferhat Ö. ile mahalle muhtarlar Abdullah Y. ve Necat . idi.

Konu hakknda yürütülen soruturma sonucu Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan 8 Mays 2020 tarihinde 2020/4778 esas numarasyla iddianame hazrland ve Diyarbakr 12. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Uyuturucu veya uyarc madde ticareti yapma veya salama ile zimmet suçlarndan tutuklu olan 4 asker ile tutuksuz yarglanan iki mahalle muhtarnn 10 ile 27 yl arasnda deien hapisle cezalandrlmalar istendi.

DDA: DEPODAN çIKARIP SATIYORLAR

ddianameye göre ihbarlar hakkndaki soruturma sürerken 29 Kasm 2019 tarihinde uzman çavu Ferhat Ö. 8 kilo 660 gram esrar ile yakaland. Etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak isteyen Ferhat Ö.nün ifadesinde kendisiyle balantl olan dier isimleri verdi. Ferhat Ö.nün ifadesine göre Lice Merkez lçe Jandarma Komutanlnn deposunda bulunan uyuturucuyu satmak için kilo bana 3 bin liraya brahim isimli bir ahsla anlat, depo görevlisi uzman çavu Osman T.ye durumu anlatt ve depodan 10 kilo toz esrar depodan ald.

Ferhat Ö.nün depodan çkard esrar uzman çavu Kemal T. Lice ilçe Jandarma Komutanl envanterine kaytl 21 EH 594 plakal Mitsubishi pikapla misafirhane olarak kullanlan odaya götürdü. Ferhat Ö. ald uyuturucu maddeyi satmak için 35 AFU 222 plakal araca çantayla koydu ve yola çkt. Mermer Jandarma Karakol Komutanl önündeki uygulama noktasnda geldiinde durduruldu ve narkotik köpei araca tepki vermesi üzerine yakaland.

Ferhat Ö. yakalanmadan 1.5 ay önce Karakol Komutan Jandarma Astsubay Hakan K. ile birlikte depodan çkardklar uyuturucu maddesini Licedeki Tepe Köyü muhtar Abdullah Y.ye sattklarn söyledi ve uyuturucudan gelen paray aralarnda bölütüklerini ifade etti.

SATICILARIN çIKMASI çN TUTANAK ÜZERNDEN PAZARLIK

Ferhat Ö. uyuturucu satmann yan sra uyuturucu satclndan yakalanan kiilerin suçlarn hafifletmek için tutanaklar deitirdiklerini de anlatt ve bu kiilerin çkmas için kii ba 60 bin ile 100 bin lira arasnda pazarlk döndüünü belirtti.

Uzman çavu Kemal T.nin ifadesinde anlattklarna göre 16 Kasm 2019 tarihinde uyuturucu imal ve ticaretinde içeride olan Ali B.nin çkarlmas için Ferhat T. ve Astsubay Hakan K.nin de içinde olduu pazarlk döndü ve 300 bin lira teklif edildi. 25 Kasm günü 35 AKC 751 plakal araçla Ferhat Ö. ile birlikte Diyarbakr merkezine gittiler ve pazarlk yaptklar kiilerle tatlcda bulutular. Kemal T. bu srada Whatsapp üzerinden Hakan K.y arad ve Komutanm bu i (Ali Bulutun cezaevinden çkarlmasn kast ederek) bir hafta on güne çözülür deil mi? diye sordu ve nallah inallah çözülecek yantn ald. Bu srada yanlarnda getirdikleri esrar satmak için görüme yaptklar kiilere denettiler ve beenirlerse 10 kilo getirebileceklerini söylediler. Daha sonra Ferhat Ö.nün 29 Kasm günü söz konusu esrar teslim etmeye giderken yakaland haberini ald.

DEPOCU: SUçA TRAK ETTRLDM

Karakolun depocusu Osman T. ise ifadesinde 25 Kasm günü Ferhat Ö.nün depodan satmak için esrar aldn dorulayarak, Ferhat Ö.nün yakalandn Kemal T.den örendiini söyledi. Osman T. suça itirak etmesine neden olduunu açklad Ferhat Ö. ve Kemal T.den ikayetçi oldu. Öte yandan Astsubay Hakan K. ise kendisi hakkndaki suçlamalar kabul etmedi.

MUHTARIN EVNN DEPOSUNDA 15 KLO ESRAR

Ferhat Ö.nün ifadesi dorultusunda tespit edilerek yakalanan muhtar Abdullah Y. suçlamay kabul etmedi. Öte yandan muhbirin ifadesi dorultusunda tespit edilen muhtar Necati .nin evinin deposunda 15 kilo 350 gram esrar bulundu, muhtar Necati . bunun kendisine ait olmadn ve bakalar tarafndan konulmu olabileceini savundu.

ASKERLERN BRLKTE HAREKET ETT SONUCUNA VARILDI

ddianamede sanklarn olduu PTS kamera kaytlar, banka hesap hareketleri, telefon kaytlar delil olarak yer ald ve u deerlendirmede bulunuldu: Kemal T. ile Ferhat Ö. arasnda olay günü Whatsapp uygulamas üzerinden çok sayda sesli ve görüntülü aramann tespit edildi. Her ne kadar Hakan K. araçta ele geçirilen uyuturucu maddelerden haberinin olmadn beyan etmi ise de dier üpheliler Ferhat Ö. ve Kemal T. tüm olaylar ve alverilerin karakol komutan Hakan K. tarafndan organize edildiine ilikin beyanda bulundu. üpheliler Hakan K., Kemal T. ve Ferhat Ö.nün hesaplarnda yaplan inceleme neticesinde tanzim edilen 17 Mart 2020 tarihli Banka Hesap Hareketlerini nceleme Raporu içeriine göre üphelilerin alacak-borç kaytlar ve maa gelirlerinin birbirlerini desteklemedii ve her ay aylk maalarnn yaklak 2-3 kat kadar hesaplarna giren üphe uyandran hesap hareketleri tespit edilmesi ve dosya kapsamnda hazrlanan tüm tahkikat evrak hep birlikte deerlendirildiinde üpheli Hakan K., Ferhat Ö., Kemal T. ve Osman Tdepodaki maddeleri fikir ve eylem birlii içerisinde zimmetlerine geçirdikleri, zimmetlerine geçirdikleri bu maddeleri peyderpey çkartarak sattklar anlalmakta.

ASTSUBAY AHMN KARARI GEREKçE GÖSTERLEREK TAHLYE EDLD

4 asker ve 2 muhtar hakknda açlan davann ilk durumas 15 Haziran günü 12. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Ferhat Ö., Kemal T. ve Osman T. hakknda kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunmas ve yarglamann bu aamasnda adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacan belirterek, tutukluluk hallerinin devamna karar verdi. Mahkeme heyeti, iddia makamnn tutukluluk halinin devamn talep ettii Karakol Komutan Hakan K.yi ise tahliye etti. Mahkeme, tahliye kararna Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) uzun tutukluluu hak ihlali sayan karar gerekçe gösterdi. Sank Abdullah Y. hakknda ise zorla getirme karar çkarld.

Ana Sayfaya Git