Dört dinin yaşadığı bölge!

Mardin’in Savur ilçesine bağlı Dereiçi köyünde, Hristiyanlığının Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerine bağlı vatandaşlar ile Müslümanlar bir arada huzur içinde yaşıyor. Savur Kaymakamlığı ve belediyesi, farklı dinlere mensup vatandaşların bir arada yaşadığı Dereiçi köyünün inanç turizmine kazandırılması için çalışma başlattı.

Haberler 31.03.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Savur ilçesinde bulunan ve tarih boyunca Süryanilerin yerleim yeri olarak bilinen Dereiçi köyü, farkl inançlarn bir arada yaamas ile dikkat çekiyor. Müslümanlarn çounlukta olduu köyde Hristiyanlk inancna göre 3 farkl mezhep olan Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliseleri de yan yana bulunuyor. Savur Kaymakaml ve belediyesi, farkl dine mensup vatandalarn bir arada huzur içinde yaad köyün inanç turizmine kazandrlmas için çalma balatt.

Dereiçi köyüne yönelik Savur Belediyesi olarak geni kapsaml bir çalma planladklarn kaydeden Savur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Muhammed Kaya, Dereiçi köyü çok kadim bir köy, Daha çok tabi Süryani vatandalarmzn younlukta yaam olduu ve u anda da kstl bir saynn yaklak 10 hanenin olduu bir köyümüz. Burann en önemli özellii orijinalliini korumu olmas. Baz evlerimiz yklm durumda. Harap olanlar var. Genel anlamda evlerin restorasyonunu, cephe giyimleri yapmay planlyoruz. Burada ite kafeteryasndan restoranna kadar ve butik otellerin yapmna kadar tutun birçok alanda fizibilite çalmamz tamamladk. nallah en yakn zamanda icraata balayacaz dedi.

HRSTYAN TURSTLER BURAYI çOK MERAK EDYOR

Amaçlarnn buray bir turizm merkezi haline getirmek olduunu belirten Kaymakam Kaya, Köy, yabanc turistlerin ilgisini çekiyor. Bu mahallemizin en büyük özelliklerinden biri de 3 Hristiyan mezhebine ait kiliselerin bulunuyor olmas. Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerinin ayr ayr kiliseleri var. Özellikle kiliseleri ziyaret ediyorlar. Arada ayinler de oluyor. Ayn zamanda burada manastrmz var. Burada özellikle bir doa yürüyüü güzergah da planladk. Onu da inallah yaptktan sonra gelen ziyaretçilerimiz kiliseleri gördükten sonra bir doa yürüyüü eliinde tepeye çkp manastr da görebilecekler. Bu anlamda dünyada belki de çok sayl yerlerden biri. Örnei bulunmayan 3 Hristiyan mezhebinin yan yana komu kiliseleri mevcut olan bir mahallemizdir diye konutu.

DKA PROJEY DESTEKLYOR

Dereiçi köyünün Mezopotamyadaki Mardin ve Midyat mimarisini koruduunu kaydeden anlurfa Turizm Gelitirme A Genel Müdürü Mehmet Uncu, Kaymakamlmz ve belediyemiz ile beraber u an Dereiçi köyünü planlyoruz. Bir master ve fizibilite plan çkacak. Dicle Kalknma Ajans da bu projeyi destekliyor. Buras inanç rotasna eklenebilecek bir alan. 3 farkl Hristiyanlk mezhebinin yan yana durduu tek köy denebilir aslnda buras için. Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliseleri yan yana bar içinde yaayan güzel bir alan. Buna ek buras bir turizm noktas olarak konumlanacak. Halihazrda Savur, Midyat ve Mardin yolundan kültür rotasndan çok fazla yararlanamyor turistler. Dereiçini de tekrar hayata geçirip canlanmasyla beraber Savura daha fazla turist gelmesi salanacak. Dereiçi de ayn zamanda eski bir metropolitlik bir alan. u an Deyrul Zafaran gibi önemli bir nokta olan Mor Abaya ev sahiplii yapyor. Bu nedenle de hem bir film çekimi için cazip bir alan. Ayn zamanda da çok fazla turistin gelebilmesini salayacak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git