Dram içinde dram yaşıyorlar

Rusya’dan 15 yıl önce turist olarak geldiği Türkiye’de kendisi gibi işitme engelli olan Türk vatandaşıyla evlenen Marina Tiyatina, eşinden ayrıldıktan sonra biri işitme engelli ve üvey olmak üzere 4 çocuğuna hem annelik hem de babalık yapmaya başladı.

Haberler 14.08.2017 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tiyatinann eine brakmad üvey olu Kasm Klç, annesinin yönlendirmesiyle balad futbolda itme Engelliler Milli Futbol Takmna seçildi. Temizlik personeli olarak çalt i yeri kapanan Tiyatina, 4 çocuuyla birlikte zor günler geçiriyor.

itme engelli Rus vatanda Marina Tiyatina, 15 yl önce turist olarak geldii Türkiyede kendisi gibi iitme engelli olan bir Türk vatandayla tanp, ksa sürede evlendi. Bu evlilikten üç çocuu olan Tiyatina, einin önceki evliliinden olan olu Kasm Klça da 4 yandan beri annelik yapt. 3 yl önce eiyle anlamazlklar yaaynca ayrlan Tiyatina, 3 çocuu ve üvey olunun da velayetini alarak, Balar ilçesinde tuttuu bir evde yaam mücadelesi vermeye balad. Hiçbir maddi destek almayan Tiyatina, komularn verdii eyalarla evi donatp bir i yerinde temizlik içisi olarak çalmaya balad. Einden nafaka da almayan Tiyatina, kendisi gibi iitme engelli olan üvey olu Kasmn futbola tutkusunu görünce onu futbola tevik etti. Her konuda ona destek olan Tiyatina, bu destei sayesinde olunun milli takma seçilmesini salad. 23. Yaz itme Engelliler Olimpiyatlar için itme Engelliler Milli Futbol Takmna seçilen Kasm, annesinin çabalarn boa çkarmayarak, eve altn madalya ile döndü. çalt i yeri iflas edince bir anda isiz kalan Tiyatina, 4 çocuuyla birlikte zor günler geçirmeye balad. itme engelli olduklar için i bulmakta zorlanan Tiyatina ve Kasmn kötü günler için biriktirdikleri para da bitince aile kiralarn ödeyemez duruma geldi.

Üvey olum demek istemiyorum

Kasm Klç üvey olu olarak görmediini ifade eden Tiyatina, Boandktan sonra eimin olunu da yanma aldm. 16 yldr bizimle beraber. Ben çocuklarma bakyorum. Maddi desteim yok eimden de herhangi bir nafaka almadm. Benim üç çocuum konuabiliyor ama Kasm da benim gibi iitme engelli. Kasm abileri olarak görüyorlar. Öz üvey ayrm bizde yok. Biz onu öz olarak görüyoruz. Kasm onlara abilik yapyor. çok destek çkyor. Ben çalyor olduum zamanlar Kasm balarnda durur ilgilenirdi. Biz tamamen bir aileyiz. Kasm için de birçok yere i bavurusunda bulunduk. itme engelli olduu için birçok alanda i imkan olmad. Lise mezunu. çok zeki ve çalkan bir çocuk. Aileye ben bakyorum. Bir mühendislik firmasnda temizlik yapyordum. Son 3,5 ayda firma sknt yaad için isiz kaldm. O günden bu yana maddi sorunlar yayorum. Son iki yldr düzenli olarak çalyordum ama iyeri iflas edince brakmak zorunda kaldm. Vakf ve birçok yardm kuruluuna bavurdum ama bir sonuç alamadk henüz. Arkadalar, e, dost aile biraz destek oluyorlar o ekilde geçiniyoruz. 15 yldr Türk vatandaym. Kiracyz ve ev sahibi hakl olarak sorun çkaryor ama yine de bir yerde bizi idare ediyor dedi.

Maçlarn izlerken aladm

Kendisinin de spora ilgisinin olduunu ve Rusyada atletizmle uratn dile getiren Tiyatina, Yarmalara katldm, ilerledim. Okuldaki yarmalarda hep birincilik aldm. Spora merakm da buradan geliyor. Olum Kasm da benim gibi iitme engelli ve kaliteli bir yaam olsun istedim. Eitimi çok iyi olsun istedim. Spora da ben yönlendirdim. Futbolu da çok seviyor zaten. Ödül alacaksn diye sürekli telkinlerde bulundum. Ahlakl, saygl, temiz bir insan olmas için uratm. Kendisi de beni dinledi. Sonunda baary elde etti. Biz de rahatladk. Ben bile hala okundaym. Sporda uan çok iyi bir yerde. Futbolda altn madalya ald. Olimpiyatlarda maçlarn televizyonda izliyordum. Maçlarn izlerken oturup aladm. çok duygulandm. Benim annem babam da iitme engelli ve babam üvey. çocukluumdan beri çok iyi baktlar bana. Ben onlardan öyle gördüm. Babam öz kz gibi büyüttü beni. Kasm da üvey olum ama ben üvey kelimesini kullanmak istemiyorum. Kesinlikle o benim olum. Sanki ayn kandan candan olmu gibi birbirimize deer verdik. Zaten çocuklarmdan da ayrmadm hiçbir zaman diye konutu.

Ya Kasm ya ben i bulabilirsek geçineceiz

Kasm ya da kendisi i bulunca geçinebileceklerini aktaran Tiyatina, unlar kaydetti:

425 TL kira veriyorum. Diyarbakrn sca malum. Elektrikler de gidip geliyor. Bu yüzden buzdolabmz da bozuldu. Tamirci getirdik buzdolab artk olmuyormu. Biz de attk buzdolabn. Yeni dolap alacak para da yok. Komular buz getiriyor. O ekil su ihtiyacmz gideriyoruz. Zaten küçük piknik tüpüyle yemeimizi yapyoruz. Büyük tüp alacak paramz da yok. Dolap olmad için yemekleri ufak ufak günlük yapyoruz. Birikmi paramz da kalmad. E dost sayesinde geçiniyoruz. Ben bu durumdan rahatz oluyorum. Onlara da yük olmak istemiyorum. 4 çocuum var ve ben sabrediyorum. aryorum. Devletin resmi kurumlarndan destek bekliyorum. Bavurulara yine devam edeceim. Koltuk takmlarn i yerinden arkadalar vermiti. Hallar, televizyonu hep bir yerden destekle aldk. Boandm zaman hiçbir eyimiz yoktu. 4 çocuumla bir bamza ayakta durmaya çalyoruz. Ben çocuklarma sahip çkacam ama bunun için bir i imkan lazm bana. 51 yandaym ama çalabilirim. çocuklarm okusun istiyorum. olmad zaman onlar okula da gönderemeyeceim. Maddi manevi skntdaym. imkan olmasa belki Rusyaya bile geri dönebilirim. Devletimiz, i adamlar, artk kim bize destek sunarsa. Kasm da isiz o da kendine i bulabilseydi kendi hayatn idame ettirebilseydi . Evde ev ilerinde bana hep yardmc olur. Hasta olduumda günü geldi bulak ykad, yemek yapt. Kardelerine bakt. Olumdan memnunum.

Öz annem bakmad

Annesinin desteiyle spora yöneldiini ve böylece Milli Takma seçildiini anlatan Kasm Klç ise, Akam idmana giderdim sabah okula giderdim. 8 yandan beri futbolla urayorum. Devaml maç yapyorduk. Annem hep destekliyordu beni. Babam desteklemiyordu. Hep kzyordu. Öz annem bakmad bize üvey annem beni büyüttü. Birkaç kulüpte oynadm. 2016da da Polonyaya gittik. Orada ikincilik elde ettik. Bu yl da Samsunda düzenlenen 23. Yaz itme Engelliler Olimpiyatlarna milli sporcu olarak katldm. Finalde Ukraynay 4-3 yenerek kazandk. Geçen yl Manavgat Spor Kulübündeydim. Son zamanlarda bana çok destekleri oldu. Kardelerimle aram çok iyi. Maçlara gittiim zaman aklm onlarda kalyordu. Onlar çok seviyorum. Abilik yapyorum onlara. Erkek kardeim futbolla çok ilgili. Onla da ilgileniyorum. Onu da yetitirmeye çalyorum ifadelerini kulland.

Evin büyüü olarak aileme bakmak istiyorum

için birçok bavuruda bulunduunu söyleyen Klç, unlar kaydetti:

Hep olumsuz sonuç aldm. dmana yöneldim o yüzden. Annem çalrken kardelerimle ilgilendim. Annem imdi isiz, çalp annem ve kardelerime destek olmak istiyorum. Bir ekilde çalmam, i bulmam lazm. Annem çok çalt, çabalad. Ben istiyorum ki o sorumluluu artk ben alaym. Ben çalp onlara bakmak istiyorum. Genelde iitme engelli olduumuz için ie alnmyoruz. Meslek lisesi mezunuyum, staj yaptm. Bunun dnda evrak ileri, masa ba ileri, yazma ileri yapabiliyoruz. sizlik sorunu biz iitme engellilerde çok var. çoumuz isiziz. Bu konuda destek istiyorum. Devletimizden de destek istiyorum. Evin bir büyüü olarak aileme bakmak, kardelerime sahip çkmak istiyorum. Annem çalp hep bize bakyordu. çok çok zorluklara göüs gerdi. Ben istiyorum ki kendisi otursun. Maddi manevi balarnda olmak istiyorum. Bunun için i imkan istiyorum.

Ana Sayfaya Git