Drone'lar havada nöbet tutacak

İnsanlı uçaklar, çeşitli büyüklüklerde insansız hava araçları ve balon gibi sabit duran hava araçlarına yönelik yerli ve milli olarak Geniş Alan Gözetleme Sistemi geliştiren ESEN Sistem, bu alandaki kabiliyetlerinden yola çıkarak farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ürün ailesi oluşturuyor.

Haberler 08.10.2018 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snrlar ve hassas tesislerin izlenmesi, tehditlerin tespitinde kablolu dronelara entegre edilen Geni Alan Gözetleme Sisteminden yararlanlacak.

nsanl uçaklar, çeitli büyüklüklerde insansz hava araçlar ve balon gibi sabit duran hava araçlarna yönelik yerli ve milli olarak Geni Alan Gözetleme Sistemi gelitiren ESEN Sistem, bu alandaki kabiliyetlerinden yola çkarak farkl ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ürün ailesi oluturuyor.

Sistem sayesinde geni bir alanda hareket tespiti, üpheli araç/insan takibi, konvoy koruma, operasyon izleme, olay sonras analiz, anormal durum tespiti ve olay öncesi tahmin gibi görevler yerine getirilebiliyor.

Balangçta geni bir alanda insanl/insansz hava araçlar gibi büyük platformlar için gelitirilen sistem, görüntü ileyerek hedef tespitine olanak veriyor ve adeta uçan kutan haberdar olunmasn salyor.

nsansz hava arac teknolojisindeki gelimeler, çok daha yetenekli düük güç tüketimine sahip bilgi ileme donanmlarnn ortaya çkmasyla birlikte ürün çeitlendirmesine gidildi. Bu kapsamda büyük hava platformlar için tasarlanan sistem, kablodan ald enerjiyle uzun süreler havada kalabilen dronelara entegre edildi.

Bulunduu noktadan kablo balantsyla 100 metre yüksee çkan drone, snrlar ve hassas tesisler için operatörler tarafndan kolay kullanlabilen, uzun süre ve uygun maliyetle etkin takip imkan sunan bir platforma dönüüyor. htiyaca göre farkl yüksekliklerde de görev yapmak mümkün olabiliyor.

- Ürün ailesinin en küçük üyesi

ESEN Sistem Uzay ve Alglama Sistemleri Direktörü Erol Tunal, AA muhabirine, irket olarak bir ilke imza atp yerli ve milli olarak Geni Alan Gözetleme Sistemi gelitirdiklerini, bunu bir ürün ailesi olarak kurguladklarn söyledi.

Bu çalmalar kapsamnda ürün ailesinin en küçük üyesinin ortaya çktn anlatan Tunal, Bu ürün kablolu drone üzerinde Geni Alan Gözetleme Sistemi sunuyor. Baka ürün kurgularmz da var. nsanl uçaklardan büyük insansz hava araçlarna, bunun dnda daha küçülen insansz hava araçlarna uzanan bir ürün hattmz var. dedi.

- Geçici ve sabit koruma görevlerine hazr

Kablolu dronela havada kalma süresi açsndan var olan kstllklar atklarn dile getiren Tunal, öyle konutu:

Normalde dronelar u anki batarya teknolojisi nedeniyle yarm saat, bilemediniz 40 dakika havada kalma süresine sahipler. Kontrollerinin çok kolay olmasndan dolay çok kullanllar ancak havada kalma sürelerinin kstll birçok uygulamada kimi zorluklar getiriyor. Kablolu dronela bu zorluklarn bir ksmn ortadan kaldrabiliyorsunuz. Burada ise fazla harekete imkan yok. Yaptmz sistem uygulamaya göre daha yüksek ya da alçak olmakla birlikte tipik olarak 100 metrelik bir irtifaya çkyor ve bir alan sürekli gözetliyor. Geni alan gözetlemenin temel ruhu bu. Büyükçe bir alan sürekli olarak gözetleme iini yapabiliyor. çok çeitli kullanm alan var. Belli bir alana götürüp orada geçici bir koruma tesis etmek istediinizde etrafta yaklaan olup olmad tespit edilebiliyor. Snr gözetleme, özellikle kritik tesis koruma çalmalarnda çok kritik görevler üstlenebileceine inanyoruz.

- Anormallikler için uyar

Tunal, sistem için teknik olarak riskli tüm aamalar geçtiklerini ve ürünletirme sürecinde olduklarn bildirdi.

irket olarak sisteme akl kattklarn vurgulayan Tunal, unlar kaydetti:

Biz drone, kamera yapmyoruz ama bir drone sistemi, bir faydal yük seçiyoruz. Oraya koyduumuz bilgi ileme donanm üzerine kendi algoritma ve yazlmlarmz koyup sistemin baarl ekilde ku uçurmamasn salyoruz.

Hareket eden her ey radarmza giriyor. Bunlarn hareket hzn seçebilirsiniz, size yaklap yaklamadna bakabilirsiniz, belirli bir alarm bölgesi tanmlayp o bölge içerisine girip girmediini izleyebilirsiniz.

ESEN Sistem olarak yerli ve milli olarak gelitirmi olduumuz büyük veri ileme yeteneklerimiz var. Orada da hareketlerdeki anomalileri tespit etmemiz mümkün oluyor. Belli bir bölgeyi uzun süre seyrettiiniz zaman ilk bata hiç bilmiyorsunuz, bir sürü insan hareketi var. Bir süre sonra sistem neyin normal, neyin anormal olduunu öreniyor ve Burada bir insann olmasnn gerei yok, buraya bak. diye operatöre alarm veriyor.

Ana Sayfaya Git