DSİ iklime göre su depoluyor!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, depolamalı tesislerin kapasitelerini artırarak iklim değişikliği ve kuraklık koşullarında su kaynaklarını muhafaza etmeyi hedefliyor. Kurum, 861'i baraj, 613'ü gölet olmak üzere 1474 depolama tesisin inşa ederken, bu yöndeki yatırımlara devam ediyor. DSİ, iklim değişikliğine yönelik yer altı barajları uygulamasını da devreye alırken 100 civarında yer altı barajı yapılacak.

Haberler 23.03.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri Genel Müdürlüü (DS), depolamal tesislerin kapasitelerini artrarak iklim deiiklii için hazrlk yaparken, baraj ve gölet gibi bu yöndeki yatrmlarn sürdürüyor.

Devlet Su leri Genel Müdürlüünden edinilen bilgilere göre, Dünya Su Günü her yl 22 Martta tatlsu kaynaklarnn önemine dikkati çekmek amacyla kutlanyor. Kutlamalar, her yl farkl bir temada yaplrken, bu yl Su ve klim Deiiklii temas belirlendi.

klim deiikliinden kaynaklanan riskleri en aza indirmeye yönelik en doru ve etkin su politikalarnn belirlenip uygulanmas önem tarken, DS de bu yöndeki çalmalarn sklatrd.

Depolama tesislerinin inasnn, küresel iklim deiiklii ile mücadele açsndan Türkiye için büyük önemi bulunuyor. Türkiyede bölgelerin ya ve ak rejiminde düzensizlikler gözlenirken buna bal kuraklk olaylar yaanyor.

Düzenli ya rejimi bulunmayan bölgelerde kurak dönemlerde ihtiyac karlamak üzere akarsular üzerinde suyun toplanmas ve depolama yaplarnn artrlmas gerekiyor. Bu yüzden, Türkiye artlarnda baraj ve gölet yatrmlarnn sürdürülmesi önem tayor.

Depolamal tesislerin kapasiteleri artrlarak iklim deiiklii ve kuraklk koullarnda su kaynaklarnn miktarnda karlalacak belirsizliklerin daha dengeli ekilde azaltlmas hedefleniyor.

Türkiyede 1954 ylndan itibaren 861i baraj, 613ü küçük baraj (gölet) olmak üzere 1474 depolama tesisinin inas tamamlanrken bu yöndeki yatrmlara devam ediliyor.

DS ile TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezi tarafndan yürütülen projeyle, su yaplarna gelecek akmn tahmin edilmesi ve buna göre iletilmesini salayacak bir model gelitirildi.

Böylece, suyun israf edilmemesi, hidrolik kaynakl elektrik enerjisi üretimini maksimize edecek ekilde barajlarn iletilmesi ve takn mevsiminde oluabilecek risklerin en isabetli ekilde tahmin edilmesi salanyor.

- ATIK SULAR KAZANILIYOR

DS, atk sularn yeniden kullanma sunulmas konusunda da çalmalar yürütüyor. Böylece atk sularn artlarak tarmsal sulamada kullanlmas, su arznn arttrlmas ve önemli ölçüde tasarruf elde edilmesine zemin hazrlanyor.

DS, Atksu Dairesi Bakanln kurarak bu alandaki çalmalarna hz verirken, bu kapsamda 18 atk su artma tesisi ina edilerek hizmete alnd.

Artlm atk suyun sulamada kullanlmasna imkan salayacak üniteler projelendirildi. Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atksu Artma Tesisi Sulamas ii de bu kapsamda yürütülürken, inaat çalmalar devam eden projeyle 9 bin 50 dekar alann sulanmas salanacak.

Kilis Atksu Artma Tesisi çk Sular Dezenfeksiyon Üniteleri Projesiyle de evsel atk sularnn sulama kriterlerine getirilerek tarm arazilerinde yeniden kullanlmas amaçlanyor. Projeye ilikin iin inaat ve ihale süreci devam ediyor.

- YER ALTI BARAJLARI KURULUYOR

klim deiikliine yönelik olarak yer alt barajlar uygulamas da devreye alnd. Yer alt barajlar, yan buharlama ile kaybolmadan tutulmasn salyor. DS tarafndan balatlan program çerçevesinde 100 civarnda yer alt baraj yaplacak.

Fosil yaktlar gibi karbon salnmna sebep olmayan hidroelektrik santraller (HES) küresel snmann etkilerini azaltma konusunda önem tarken, hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yllk 100 milyar kilovatsaate yükseltildi.

Ana Sayfaya Git