Dicle Üniversitesi 2 bin 200 litre dezenfektan üretti

Dicle Üniversitesi (DÜ) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında üniversitenin ihtiyacının karşılanması için el dezenfektanı üretti.

Haberler 01.04.2020 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Aratrma Merkezinde (DÜBTAM) koronavirüse kar el dezenfektan üretilmesi için proje balatld.

Proje dorultusunda Dünya Salk Örgütünün önerdii formülasyona uygun olarak üretilen 2 bin 200 litre dezenfektan, üniversitede kullanlmaya baland.

htiyaç halinde, üniversitede seri üretimde yaplabilecek. Üniversitede seri üretim yaplmas için Salk Bakanlna izin bavurusu yapld.

DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Birol Otludil, piyasalardan temin ettikleri dezenfektanlarda yaptklar analizlerde istedikleri sonuçlar elde etmemeleri üzerine üniversitede kullanlmak üzere dezenfektan üretmeye baladklarn söyledi.

Temin ettikleri 2 bin litre etanolden yaklak 2 bin 200 litre dezenfektan imal ederek kullanma sunduklarn belirten Otludil, ihtiyaç olmas halinde gerekli ruhsatlandrmay yaparak seri üretime geçebilecek kapasitede olduklarn aktard.

- Eli de nemli tutacak bir formülasyon hazrladk

DÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öretim Üyesi Pof. Dr. Mehmet Karakaplan da, Dünya Salk Örgütü ve Salk Bakanlnn önerdii oranlarda bir formülasyon yaparak üniversitenin ihtiyac olan dezenfektan ürettiklerini aktard.

Üniversitede virüs tehdidini azaltmak anlamnda böyle bir yola bavurduklarn anlatan Karakaplan, Numuneleri incelediimizde yüzde 70 alkol içerenleri analiz ettik ve bunun çok daha düük oranlarda etanol içerdiini tespit ettik. Hazrladmz formülasyonda özellikle Dünya Salk Örgütünün ön gördüü en az yüzde 60 ile 90 arasnda etanolü göz önünde bulundurarak, yüksek oranda etanol içerecek ekilde bir dezenfektan hazrlam bulunmaktayz. çeriine tam olarak güvenebileceimiz dezenfektan birimlerimize dattk. eklinde konutu.

Dezenfektanlarda etil alkol orannn çok önemli olduunu vurgulayan Karakaplan, Dezenfektanlarn içeriine dikkat etmek gerekir. Biz eli de nemli tutacak ekilde bir formülasyon hazrlam bulunmaktayz. leriki dönemlerde bunu daha da gelitirmek mümkün. dedi.

Ana Sayfaya Git