Dünyaya benzeyen gezegenlerde volkanik faaliyet göstergesi

Bilim adamları dünyaya benzeyen çok sayıda gezegen araştırmalarına devam ederken, bu gezegenlerde volkanik faaliyetleri de süregeleceğinden bahsedilmekte.

Haberler 22.06.2020 - 23:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim adamlar dünyaya benzeyen çok sayda gezegen aratrmalarna devam ederken, bu gezegenlerde volkanik faaliyetleri de süregeleceinden bahsedilmekte.

Dünyaya en çok benzeyen öte gezegenleri aratran gök bilimciler, hepsinde volkanik faaliyet görülme ihtimalinin bulunduunu tespit etti.

ABD Havaclk ve Uzay Ajansnn (NASA) Goddard Uzay Uçu Merkezi, Gezegen Bilimi Enstitüsü ve Idaho Üniversitesinden bilim insanlarnn 53 öte gezegenin jeolojik açdan ne kadar aktif olabileceine ilikin modelleme çalmasnn ayrntlar, Publications of the Astronomical Society of the Pacific dergisinde yaymland.

Gök bilimciler, kütleleri Dünyann en fazla 8, yarçaplar 2 kat olan bu gezegenlerde iç snn ne olabileceine ilikin hesaplamalar yapt. Modeller, tüm bu gezegenlerin volkanlar veya hidrotermal kaynaklar gibi komplike jeolojik özellikler için yeteri kadar enerjiye sahip olduunu ortaya koydu.

Modeller ayrca, öte gezegenlerin dörtte birinin buzlu yüzeylerinin altnda okyanuslara ev sahiplii yapyor olabileceini gösterdi.

Ana Sayfaya Git