Dürümlü katliamının acısı dinmiyor

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında dört yıl önce PKK'lıların 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda hayatını kaybeden 16 kişinin acısı ilk günkü tazeliğini koruyor.

Haberler 12.05.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKl teröristlerin 12 Mays 2016da Bingölün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu Dürümlü mezrasnda infilak ettirdii katliamda hayatn kaybeden 16 kiinin acs dinmedi.

36 çocuun yetim, 8 kadnn dul kalmasna neden olan terör saldrsnn gerçekletii mezrada aradan geçen 4 yla ramen hüzün hakim. Mezarl ziyaret eden ehit yaknlar, gözyalar döküp, ehitler için dua ediyor.

Terör örgütü PKKnn yapt bombal saldrda iki kardeini, amcasn ve akrabalarn kaybeden Hac çelebi Yaman, AA muhabirine yapt açklamada, aclarnn ilk günki gibi taze olduunu belirtti.

Yaadklar üzüntünün tarif edilemeyeceini vurgulayan Yaman, her telefon ve kap çalnda ehit olan yaknlarnn gelecei hissinin kendilerinde olutuunu ifade ederek, öyle konutu:

Bizim ne acmz bitiyor ne de acnn tarifi olabiliyor. Kap açldnda anszn onlar içeri girecek gibi düünüyoruz. Sonra bakyoruz ki bakas geldi. Olayn ardndan küçük olan çocuklara Babalarnz ie gitmi, gelecek diyorduk. imdi artk büyüdüler onlar da biliyor. çocua bunu dediimiz zaman, o deheti yayor, lanet okuyor. Benim babamn ne günah vard? Beni neden babasz braktlar diyor. Olaydan sonra ei ölen kadnlar çocuuna hem annelik hem de babalk yapyor.

- Kürt kardelerim uyansnlar. PKK maadr

Terör örgütü PKKnn, sürekli Kürtleri katlettiini dile getiren Yaman, unlar aktard:

Bizim suçumuz, günahmz yoktu. PKK iledii bütün cinayetlerde bugüne kadar hep sivilleri hedef ald. Kürtüm diyen bu tabloya baksn. PKK, Kürtlerin savunucusuyum diyor, yalan. Benim savunucum Türkiye Cumhuriyetidir. PKK, kalkp bana savunuculuk yapamaz. Kürtün savunucusuyum deyip, geliyorsun, vaheti, katliam Kürtlere yapyorsun. Kime hizmet ettiklerini bilmeyen kalmamtr. Bilmeyenlere de ben buradan çar yapyorum. Lütfen uyanan artk. Kürt kardelerim uyansnlar. PKK maadr, tetikçidir.

Yaman, terör örgütünün siyasi uzants gibi hareket eden HDPye de tepki göstererek, Bunlar bu ülkeye ben hizmet ediyorum diyorlarsa, PKK ile ülkemi bölmek isteyenlerle kol kola, el ele gezmesinler. Bu ehitlere gelip baksnlar. Ülkeme ihanettir, benim kanma dokunuyor. ifadelerini kulland.

- ehit statüsü istiyoruz

Yaman, PKKnn saldrsnda hayatn kaybedenlerin statüsünün sivil terör madurundan çkartlp ehit statüsüne alnmasn talep ederek, öyle konutu:

Sayn Cumhurbakanmz ve çileri Bakanmzdan bir ricamz vardr. Burada yatan 16 ehit var. Biz terör maduru deiliz. Biz teröristlerle çatmaya girerken bunlar bu bombay patlattlar. Tek bir isteimiz var. Bu çocuklarn hatr için, bu ehitlerin hatr için bizi sivil terör madurluundan çkarsnlar, ehit statüsüne koysunlar. Sivil terör maduru olarak lanse edilmek istemiyoruz.

- Onlar ehit olduktan sonra hayatmz alt üst oldu

Saldrda babasn, aabeyini, amcasn ve yaknlarn kaybeden Mehmet Yaman da yaadklar acnn hiçbir zaman unutulmayacan belirtti.

Saldrda 16 ton bomba kullanldn anmsatan Yaman, unlar dile getirdi:

Onlar ehit olduktan sonra hayatmz alt üst oldu. 500 sene de geçse bu ac bizim içimizden çkmaz. Ben mezara girinceye kadar bu ac devam edecek. Ben de Kürtüm, ama bunlar gibi deil. Kürtleri savunuyorum diyorlar. Sen nasl Kürtleri savunuyorsun? Sen bunlar öldürerek mi savunuyorsun? 16 kiiye, kii ba bir ton bomba dütü. Paramparça oldu hepsi. Biz kimsenin parçasn bile bulamadk. Hayvan bunu yapmaz, bu insanlk deil.

Terör örgütünün Kürtleri katlettiini vurgulayan Yaman, HDP, çocuklar kandrp daa götürmesin. Bunlarn ne suçu vard? Hepsi Kürttü. Ne yaptlar, gelip bizi öldürdüler. Kürtleri öldürdüler. Bu ac öldüüm zaman ancak içimden çkar. Kürtler uyansn diyorum. ifadesini kulland.

- Bu ac unutulmamal

Türkiyenin birlikteliine ve kardeliine kimsenin engel olamayacan anlatan Yaman, Biz Türkiye Cumhuriyetinde yayoruz. Herkes karde, kimse ayrm yapmasn. Allah devletimizden raz olsun, bugüne kadar bizi unutmadlar. Cumhurbakanmzdan, devletimizden Allah raz olsun, kimse bizi unutmad. Bu ac sadece bizim acmz deil, bu ac unutulmamal. diye konutu.

- Her gün içimizde o acy yayoruz

Katliamda aabeyini, kardei, yeenini ve yakn akrabalarn kaybeden Bayram Yaman da saldrnn üzerinden 4 yl geçmesine ramen, acsnn ilk günkü gibi olduunu söyledi.

Günümüz gün deil. Her gün içimizde o acy yayoruz. Bizim için hayat çok zor. 16 ehidin acsyla içimiz her gün buruk. Olayn yaand yere baktmda olay sanki bugün olmu gibi geliyor bana. diyen Yaman, acy ölene kadar yaacaklarn bildirdi.

Yaman, terör örgütünün yapt katliamdan geriye kalanlara devletin sahip çktna iaret etti.

- Dürümlü katliam

Bingölün Genç ilçesinde gasbedip 16 ton patlayc yükledikleri kamyonu, 12 Mays 2016 gecesi Yeniehir ilçesi Tank Mahallesine getiren PKKl teröristler ile durumlarndan üphelenen köylüler arasnda münakaa yaanm, vatandalarn, teröristleri köylerine almak istememesi üzerine, kamyonla Dürümlüye hareket eden ve köylülerce takibe alndklarn fark eden teröristler, kamyonu mezra giriinde infilak ettirmiti. Patlamada, 16 kii yaamn yitirmi, 23 kii yaralanmt.

Ana Sayfaya Git