Duruşmada PKK sloganı

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani olayları bahane edilerek yapılan gösteriler sırasında Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılaması sonrası verilen kararın, Yargıtay tarafından bozulmasının ardından 25 sanık yönünden yargılamaya devam edildi. Duruşma savcısı, savunmaları sırasına PKK lehine propaganda yapan 5 sanık hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Haberler 23.02.2021 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 2nci Ar Ceza Mahkemesi, 24 Nisan 2017deki karar durumasnda 41 sanktan 16s hakknda canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek ve devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçlarndan 5er kez arlatrlm müebbet, 2si hakknda ayn suçlardan 5er kez müebbet, suça sürüklenen 6 çocuk hakknda ise 110ar yl hapis cezas verilmiti. Sanklardan 18ini canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmeye teebbüs suçundan 18er yl, suça sürüklenen 6 çocua ayn suçtan 12er yl, 15 sank ile 6 suça sürüklenen çocua terör örgütü propagandas yapmak, 11 sana konut dokunulmazln ihlal etmek, 1 sana Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, 1 sana ise i ve çalma hürriyetinin ihlali ve örgüt adna suç ilemek suçlarndan ceza verilmiti. Sanklardan Remzi Özana, ölü üzerinden hrszlk suçundan 12 yl, Uur Doanaya ise ruhsatsz silah tamak suçundan ayrca 3 yl 9 ay hapis cezas verildi. Sanklardan 13ünün beraatlarna karar verilirken, hakknda yakalama karar bulunan 3 sann ise dosyas ayrlmt.

YARGITAY 25 SANIK YÖNÜNDEN KARARI BOZDU

Sank ve madur avukatlarnn mahkemenin kararna itiraz etmesi üzerine dosya istinafa tand. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4ncü Ceza Dairesi, karara yaplan itirazlar esastan bozarak, Ankara 2nci Ar Ceza Mahkemesinin kararn uygun buldu. Kararn temyiz edilmesi üzerine dosya Yargtaya gitti. Yargtay, Nisan 2020de canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek suçundan ceza verilen 24 sank ile beraat alan sank Hüseyin Okçu hakkndaki karar bozdu. Yargtayn bozma ilamnda Yasin Börünün olay tarihinde 18 yandan küçük olduu belirtilerek, 24 sann bu suçu çocua kar ilediinin de deerlendirilmesi gerektii ifade edildi.

SAVCI SUç DUYURUSUNDA BULUNULMASINI STED

Yargtayn bozma karar sonras 25 sann Ankara 2nci Ar Ceza Mahkemesinde yarglanmasna devam edildi. Durumada tutuklu sanklarn tamam ile taraf avukatlar hazr bulundu. Mahkeme, dosyaya giren evraklar yönünden sank ve avukatlarna söz verdi. Söz alan sanklardan bazlar, mahkemeyi tanmadklarn, olaylarn gerçek suçlularnn adalet önüne çkartlmadn ileri sürdü. Bu sanklardan bazlar da savunmalarnn ardndan terör örgütü PKK lehine sözler sarf etti. Savunma yapan sanklardan bazlar da olaylara karmadklarn suçsuz yere cezaevinde bulunduklarn belirterek tahliyelerini talep etti. Sank avukatlarnn savunmalarnn ardndan görüü sorulan Cumhuriyet Savcs, eksikliklerin giderilmesine, tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamna ve terör örgütü PKK lehine sözler sarf eden 5 sank hakknda Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunulmasn talep etti. Savcnn görüünün ardndan ara kararn açklayan mahkeme, tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamna karar verirken, savcnn suç duyurusu talebiyle ilgili deerlendirmede bulunmad. Duruma ertelendi.

Ana Sayfaya Git