Irakın kuzeyindeki Duhokun çemanke nahiyesi yakınlarında önceki gün içinde PKKlı üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 3ü kadın 7 kişinin öldüğü helikopter kazası gizemini korurken, istihbarat birimleri helikopterin İrana yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi milislerine ait olabileceğini değerlendiriyor.
Türkiye sınırından 30 kilometre derinlikteki Irakın kuzeyinde yer alan Duhok vilayetine bağlı Amediye ilçesinin çemanke kasabasının Berkiyat köyü yakınlarında dün AS350 Eurocopter tipi bir helikopter düştü. Helikopterde 3ü kadın 7 kişi öldü, ölenlerin arasında terör örgütü PKKnın üst düzey yöneticilerinin çıkması olayın gizemini arttırdı.
Helikopterin düştüğü yerin 2 yıl önce 13 asker ve polisin bir mağarada kurşuna dizilerek katledildiği Gara Dağı Siyani bölgesine ise çok yakın noktada olması akıllarda soru işareti bıraktı.
Milli Savunma Bakanlığı, helikopterin TSKya ait olmadığını ve o bölgede uçuş gerçekleşmediğini açıklarken, menşei belirlenemeyen helikopterin İrana yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi milisleri ile PKKlıların ortak kullanımında olabileceği üzerinde duruluyor.
KURTARMA OLASILIĞI
İstihbarat birimlerinin Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin gizli haber alma servisi Parastin ve anti terör birimiyle yürüttüğü çalışmalar sonucunda, helikopterin bölgedeki yağışlardan kaynaklı oluşan buharlaşma ve sis sonucu hava muhalefeti sonucu yere çakıldığı belirlendi.
Düştüğü nokta ise şu anda TSKnın Pençe Kilit harekatını yürüttüğü bölgede yer alıyor.
Burada ağır kayıplar veren terör örgütü PKKnın sıkışan üst yönetim kademesindeki teröristlerin bulundukları çemberden çıkamadıkları için bölgeden alınmaları için de terör örgütü PKKyla uzun zamandan beri işbirliği içinde olan Haşdi Şabi milislerince bölgeye uçuş gerçekleştirilmiş olabileceği üzerinde duruluyor.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşun gerçekleştirilemeyeceği bir günde zorunlu gerçekleştirilen bu uçuşun bölgedeki üst düzey PKKlıları kurtarmak için de yapılmış olabileceği değerlendiriliyor.
İKİNCİ HELİKOPTER KAçMIŞ
Düşen helikopterle birlikte ikinci bir helikopterin daha bölgede uçuş yaptığını ve düşen helikopterin ardından ikinci helikopterin Irakın güneyine doğru bölgeden uzaklaşarak izini kaybettirdiği radar kayıtlarından tespit edildi.
Irak anti terör birimi ile MİTin olayla ilgili soruşturması çok yönlü sürdürülürken, Dışişleri Bakanlığı nezdinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Merkezi Hükümetle de temasa geçilerek helikopterin hangi ülkeye ait olduğunun belirlenmesi için ortak çalışma kararı alındı.
Irak merkezi hükümetinin de desteklediği içinde Şii, Sünni, Hristiyan ve Yezidilerin de bulunduğu 40 farlı etnik kökenden oluşan Haşdi Şabi milisleri PKK ile Musul yakınlarında ortak tatbikat gerçekleştirmiş ve birlikte hareket etme kararı almıştı.
PKK ve Haşdi Şabi 10 Ekim 2021de Irakta gerçekleştirilen parlemento seçimlerinde Yezidi nüfusun ağırlıkta olduğu Sincar bölgesinde aynı adayları destekleme kararı almıştı.
PKKnın Pençe Kilit bölgesinde sıkışan yöneticilerinin bu alandan alınması için Haşdi Şabinin helikopterli destek vermiş olabileceği üzerinde duruluyor.
ABD VE FRANSA UçUŞ EĞİTİMİ VERMİŞTİ
Bu kaza akıllara Suriyenin kuzeyinde ana omurgasını PKK-YPGnin oluşturduğu sözde Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) ABDli üst düzey askeri yetkililerin verdiği havacılık eğitimi ile helikopterle ortak tatbikatı getirdi.
Suriyenin kuzeyindeki Haseki vilayetine bağlı El Malikiye, El Khtaniye, Hol, Tel Rifat bölgelerinde ABDli üst düzey generaller, helikopterle PKKnın üst düzey yöneticileri ile birlikte uçuş yaparak IŞİDin barındığı alanları havadan tespit ederek işaretlemişlerdi.
4 yıl önce Suriyenin kuzeyinde ABD helikopterinde terör örgütü PKKnın üst düzey yöneticilerinden olan Hakkari Yüksekovadaki Dağlıca ve Aktütün Karakol baskınlarında 36 askerimizi şehit eden Suriye uyruklu çiya Muhammed kod adlı Azad Simi görüntülenmişti.
PKKya, ABD ve Fransız askeri yetkililer iki yıl önce Mühbiçte havacılık eğitimi de vermişti. çok sayıda terörist Paramotor eğitimi aldıktan sonra Mühbiçten havalanarak Hatayın Amanos dağlarına iniş yapmışlardı.