Dutun pekmez yolculuğu!

Bingöl’de pekmez deposu olarak bilinen 33 köyün yer aldığı Servi bölgesinde yetiştirilen dut ağaçlarından toplanan dutlarla yılda 100 ton pekmez üretimi yapılıyor. Yöre halkının imece usulüyle yapımına başladığı dutun pekmeze dönüşen yolculuğu bölgeye ciddi bir ekonomik gelir sağlıyor.

Haberler 30.06.2020 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç ilçesine bal Servi köyü Oluklu mezrasnda yetitirilen dutlardan besin deeri yüksek pekmez yapmna baland. Dutun olgunlamasyla, sabahn erken saatlerinde bahçelere giden çocuk, genç, kadn ve erkekler, pekmez üretimi için youn mesai harcyor. Öncelikle aaçlardan silkelenen dutlarn yere dümemesi için geni bezler açlarak toplanyor. Toplanan dutlar özenle ayklanp ykandktan sonra pekmeze dönütürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateinde saatlerce kaynatlyor. Doal ortamda yetitirilen dutlarn kaynatlmasyla, hiçbir katk maddesi kullanlmadan hazrlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soumaya braklyor. Özellikle k aylarnda kahvalt sofralarn süsleyen besleyici pekmez yapm için köyde günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için youn bir çalma gerçekletiriliyor.

BRçOK HASTALIA Y GELYOR

Bölgede bulunan 33 köyde ylda yaklak 100 ton pekmez üretildiini belirten Oluklu Mezras Muhtar Hüseyin Sar, Dut pekmezi zaman geldi. Köylülerimizle imece usulü ile bir araya toplanp dut aaçlarmz silkeleyip pekmez yapyoruz. Bölgemizde yani Sivan bölgesinde 33 muhtarlk var ve herkes bu ii yapt için yllk yaklak 100 ton civarnda dut pekmezi üretimi yaplyor. Bu üretimden milletimizden bazlar perakende, kimi toptan kimisi ise yakn akrabalarnn vastasyla stanbul, Ankara, Adana, zmir gibi yerlere satn gerçekletiriyor. Sivan bölgesinin dutu ei benzeri olmayan bir dut gerçekten. Dutlarmz ilaç niyetine kullanyor genelde. Kanszlk, itahszlk, mide ekimesi gibi salk sorunlarna birebir çözüm üreten bir besindir dedi.

Yöre sakinlerinden Adem Uzun ise, Dut pekmezi dedelerimizden kalma bir gelenektir. Pekmez zaman gelince köylüler olarak birleiyoruz ve pekmezi beraber yapyoruz. 70 hastala ifa olan bu dut pekmezlerini satarak kazanç elde ediyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git