E-duruşma 260 mahkemede başladı

Adalet Bakanlığı 173 mahkemede daha e-duruşma sistemini uygulamaya başladı. Böylece 15 Eylül’de başlayan e-duruşma toplamda 30 ildeki 260 mahkemede uygulanabilir hale geldi.

Haberler 08.12.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl yarg reformu kapsamnda hayata geçirdii e-durumann kapsamn geniletiyor. Bilindii gibi e-duruma, avukatlarn durumalara bulunduklar yerlerden video konferansla katlmalarn salayan görüntülü bir sistem. Adalet Bakanl mühendisleri tarafndan yerli ve milli imkanlarla gelitirilen e-duruma, 15 Eylül 2020den bu yana baaryla uygulanyor.

Yarg Reformu Strateji Belgesindeki dijital dönüüm hedefleri arasnda yer alan e-duruma, pilot uygulama olarak yeni adli ylla birlikte ilk defa Ankara Bat Adliyesinde balatlmt. Adalet Bakanl tarafndan aama aama yaygnlatrlan e-duruma, teknik altyaps hazr hale getirilen 173 mahkemede daha uygulanabilir hale geldi. Kurulumu tamamlanan 173 mahkemeyle birlikte e-duruma bugün itibariyle 30 ildeki 260 mahkemede uygulanabiliyor. Böylece 91 tüketici mahkemesinde, 116 icra hukuk mahkemesinde, 29 kadastro mahkemesinde, 5 asliye hukuk mahkemesinde, 4 sulh hukuk mahkemesinde, 8 aile mahkemesinde, 6 i mahkemesinde ve 1 asliye ticaret mahkemesinde e-duruma uygulanmaya baland. E-durumann balad iller unlar:

stanbul, Ankara, zmir, Bursa, Aydn, Adana, Antalya, Balkesir, Denizli, Diyarbakr, Erzurum, Eskiehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmara, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mula, Ordu, Sakarya, Samsun, anlurfa, Trabzon, Van, Tekirda.

E-DURUMA NASIL YAPILIYOR?

Zaman ve emek tasarrufu salayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portaldan duruma sorgula menüsü aracl ile gerekçesini de yazarak e-duruma talebi gönderiyor. Hkimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardndan avukatlarn elektronik imza yöntemiyle kimlik dorulamas yaplyor. Avukatlarn bilgileri ve fotoraf mahkeme hkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardndan mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruma balyor.

SSTEME HER YERDEN BALANMAK MÜMKÜN

Sistem; hkim, savc ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu salyor. Yarg hizmetlerinde kullanlan SEGBS sistemi, kurulum amacna uygun olarak sadece cihazn bulunduu adliye ve ceza infaz kurumlarnda kullanlabiliyor. E-duruma sisteminde ise mahkemelere bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akll cihazlardan balanabiliyor.

Ana Sayfaya Git