Eğitim Sen: 269 öğrenci pozitif tanılı, temaslı ve karantinada

Eğitim Sen, 5-12 Mart tarihleri arasında koronavirüs tanısı konulan, temaslı olan ve karantina altına alınan toplam öğretmen, öğrenci ve personel sayısı 432 olduğu açıkladı.

Haberler 16.03.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen), 5-12 Mart tarihleri arasnda yüz yüze eitimde tespit edilen koronavirüs (Kovid-19) vaka tablosunu açklad. Yaplan yazl açklamada, Türkiyede yaplan 11 milyon doz a içinde eitim emekçilerinin alanmasnn 80 binde kaldna dikkat çekilerek, MEBin 1 yldr devam eden salgn sürecinde uzaktan eitime de yüz yüze eitime de yeterince hazrlk yapamamasnn nedeninin strateji gelitirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaanan sistemsel kriz olduu açktr. Eitime ayrlan bütçenin çok düük seviyede olmas dolaysyla ne ek kadro istihdam ne okullarda fiziki yenilenme ne de gerekli teknolojik ilerleme salanamamaktadr. Ekonomik, sosyal, siyasal politikalar derin bir krizi yaarken eitim alannn da kötü yönetilmesi beklenen bir gelime olsa da bu durum eitim emekçileri ve veliler tarafndan kabul edilmemeli, izlemede kalnmamaldr denildi.

OKULLARIN DURUMU

Salgn koullarnda yüz yüze eitime geçmenin ciddi bir stratejiyi ve buna uygun ek bütçeyi zorunlu kldna vurgu yaplan açklamada, Uzaktan eitimde milyonlarca örenciyi tabletten, bilgisayardan ve internet desteinden yoksun brakan MEB bu kez de yüz yüze eitimde eitim emekçilerini asz brakm, örencileri seyreltilmi snflara yeterince kavuturamam, ihtiyaç orannda ek kadro atamam, her okula bir salk personeli görevlendirememi, öretmen odalar, örenci ve öretmen tuvaletleri çoaltlamam, salkl ulam konusunda strateji gelitirilmesine öncülük edememitir bilgilerine yer verildi.

VAKA SAYILARI

Sendikann, 33 il, 82 ilçe ve 10 köy okulundan elde ettii bilgilere göre, 5-12 Mart tarihleri arasnda pozitif tan konulan, temasl olan ve karantina altna alnan toplam öretmen, örenci ve personel says 432 oldu. Bunlardan 141i öretmen, 269u örenci ve 22si personel olarak açkland. Tabloya göre, 2 eitim emekçisi de koronavirüsten dolay yaamn yitirdi. Sahadan toplanan verilere göre, vaka tespit tablosunda öne çkan dier balklar ise öyle:

* 50 okulda eitime ara verildi ve karantinaya alnd. 11 snf hakknda karantina karar verildi. 1 yurt karantina altna alnd. Edirne psala lçesi, ilk ve ortaokullar kapatld. Samsun Vezirköprü ilçesinde 4 köyün okullar kapatld.

* Vakalarla birlikte karantinaya alnan örenci, öretmen, snf, yurt ve okul saylar her geçen gün artmaktadr. Örenci vakalarnn arlkl olarak ortaöretimde görünüyor olmas tesadüfi deildir.

* Tablo incelendiinde, örenciler açsndan bula riskinin en düük ya gruplar olan anaokullar, ilkokullar ve ortaokullarda eitim emekçisi vakalarnn da yaygn bir ekilde mevcut olduu görülmektedir.

* Tablomuzun açk bir biçimde gösterdii udur; salgna kar en öncelikli tedbir olan ann halen eitim emekçileri için yaygnca yaplmay yüz yüze eitimin sürdürülebilirliini risk altna almaktadr çünkü vakalar ciddi oranda artmaktadr.

AI HAYAT ÖNEMDE

Yaplan açklamada, yüz yüze eitimin devam ettirilmesi için ann hayati öncelikli olduu belirtilerek, MEB, tüm eitim emekçilerinin alanmasnn seferberlik düzeyinde hzla ve bir an önce yaplmasn salamaldr çars yapld.

Ana Sayfaya Git