Egzoz gazına "online" takip

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan yeni yönetmelikle motorlu taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümlerinin dijital ortamda izlenmesine olanak sağlayacak "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" kurulacak.

Haberler 12.03.2017 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca yaymlanan yeni yönetmelikle motorlu tatlarn egzoz gaz emisyon ölçümlerinin dijital ortamda izlenmesine olanak salayacak Egzoz Gaz Emisyon Ölçümü Takip Sistemi kurulacak. Böylece tatlarn egzoz gaz emisyon ölçümleri online takip edilecek.

çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan Egzoz Gaz Emisyonu Kontrolü Yönetmelii Resmi Gazetede yaymland.

Trafikte seyreden motorlu tatlardan kaynaklanan egzoz gazlarnn neden olduu hava kirliliinin etkilerinden canllar ve çevreyi korumak, egzoz gaz kirleticilerinin azaltlmasn salamak, ölçümler yaparak kontrol etmek ve uygulamaya ilikin usul ile esaslar belirlemek amacyla hazrlanan yeni yönetmelikle ilk kez Egzoz Gaz Emisyon Ölçümü Takip Sistemi de tanmland.

Bakanlkça bir süredir yürütülen çalmalar sonucunda hayata geçirilecek sistemle egzoz gaz emisyon ölçümlerinin takibinin salanmas, ölçüm yaptrmayan tatlarn tespiti ve usulsüz ölçümlerin önüne geçilmesi amaçlanyor.

Motorlu tatlarn tüm egzoz gaz emisyon ölçümlerinin dijital ortama aktarlmasn salayacak Egzoz Gaz Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile ölçümlerin takibi, yazlm sistemi üzerinden gerçekletirilecek.

Sistemin balamasyla Bakanln bastrd egzoz gaz emisyon pulu ve ruhsat da kullanmdan kaldrlacak. Böylelikle pul ile ruhsat basm ve datm maliyetlerinin önüne geçilecek, sahte pul ve ruhsat kullanm da engellenecek.

Yetkili egzoz gaz emisyon ölçüm istasyonlarnn daha yüksek kalitede hizmet verebilmesi için bu istasyonlarn özelliklerini düzenleyen TS 13231 Egzoz Gaz Emisyonu Ölçümü Yapan Yetkili stasyonlar çin Kurallar Standard daha önce yürürlüe girerken, bugün yaymlanan yönetmelik de bu standartlar dikkate alnarak hazrland.

Yönetmelik kapsamnda egzoz gaz emisyon ölçümlerinin takibi, 1 Ocak 2018 itibaryla Egzoz Gaz Emisyon Ölçümü Takip Sistemi üzerinden gerçekletirilecek.

stasyonlarn TS 13231 standardn salamas gerekirken, yönetmelikle egzoz gaz emisyon ölçüm personellerinin nitelikleri ile ilgili de yeni standartlar getirildi.

Yönetmelie göre, Türk Silahl Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl ile Milli stihbarat Tekilat envanterinde bulunan motorlu tatlarn egzoz gaz emisyon ölçümleri, belirlenen ölçüm süreleri ve usullerine uygun olarak kendilerine ait egzoz gaz emisyon ölçüm cihazlar ile yaplacak. Bu ölçümler, egzoz gaz emisyon ölçümü takip sistemine kayt edilmeyecek.

Denetim ve yaptrmlarn da tekrar düzenlendii yönetmelikle 30/11/2013 tarihli ve 28837 sayl Resmi Gazetede yaymlanan Egzoz Gaz Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliinin 12. maddesi yaym tarihinde yürürlükten kaldrlrken, dier maddeler de 1/1/2018 tarihinde yürürlükten çkarlacak.

Ana Sayfaya Git