Ek göstergeler hala aşılmadı

Memurların maaş, emeklilik ikramiyesi ve ve emekli maaşında artış sağlayacak 3600 ek gösterge ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "Bakanlıktaki arkadaşlarımız ile Çalışma Bakanlığı'nın 3600 ek gösterge konusundaki çalışmaları devam ediyor. Bunun belirli bir yükü söz konusu" dedi.

Haberler 20.11.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzenleme polis, öretmen, hemire ve din görevlilerinin maalar ile ikramiyelerini dorudan etkileyecek. Ek göstergenin 2200den 3600e çkmasyla 25 yl hizmeti bulunanlarn emekli ikramiyesi 82 bin 345 liradan 103 bin 279 liraya yükselecek. 3000den 3600 ek göstergeye çkarlan bir memurun emekli maa 550 lira, emekli ikramiyesi 20 bin 710 lira artacak. Polislerin emekli maa 533 lira artarken, ikramiyelerinde de 17 bin 100 lira art olacak. 3600 ek göstergeden 280 bin polis, 1 milyon 100 bin öretmen, 110 bin hemire, 120 bin din görevlisi yararlanacak.

Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularn yantlad. Bakan Elvan, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bakanmzdan süratle bir çalma yaplp bakanlmzla paylalmasn istedik. Sektörü disipline etme adna bir çalma yaplyor. Teknik düzeyde bitirme aamasna gelindi. Eer böyle bir kanun teklifi verilmesi hususu benimsenirse, biz adm atmak arzusundayz dedi. Yasal düzenlemeyle birlikte hem katlmclar hem de sistem güvence altna alnacak.

250 BN KATILIMCI VAR

Faiz hassasiyeti bulunan ya da banka kredisindeki ek faiz maliyetini yüklenmek istemeyenlerin ilgi gösterdii bu sistemin toplam konut satlarndan ald pay yüzde 15e ularken, yasal güvenceyle bu payn ikiye katlanmas öngörülüyor. Sektörde faaliyet gösteren irket says 40a yaklarken, katlmc saysnn da 250 bin civarnda olduu tahmin ediliyor.Ekonomi ile hukuk arasndaki ilikiye büyük önem verdiklerinin altn çizen Elvan, Ortak aklla gerekli düzenlemeleri yapacaz. stiareye sonuna kadar açk olacaz. Kaplarmz 24 saat tamamen açk olacak dedi.

MERKEZ BANKASI BAIMSIZ

Hazine ve Maliye bürokratlarna sonuna kadar güvendiine dikkat çeken Elvan, Bürokrat arkadalarma unu söyledim; Beni eletireceksiniz. Eer siz bana Efendim siz dorusunu biliyorsunuz derseniz sizinle çalmam. BDDK, SPK bakanlarmza da Kanun neyi emrediyorsa onu yapacaksnz dedim. Merkez Bankas Kanunu da açk, elbette bamszdr deerlendirmesinde bulundu.Gelir vergisi ve kurumlar vergisinin tek kanunda toplanmas konusunda geçmite bir çalma yapldn hatrlatan Elvan, Vergilerde öngörülebilirlii salamak, vatanda memnuniyeti son derece önemli, bu konuda çalmay yaptktan sonra paylaalm diye konutu. Kamu hale Kanununun gözden geçirilmesi gerektiini ifaden eden Elvan, stisna oranlarnn kurum baznda belirlenmesini istiyoruz dedi.

SALGINLA MÜCADELEDE REZERVMZ YETERL

Pandemi ile ilgili olarak son alnan kararlarla ilgili kaynak sorularn da yantlayan Hazine ve Maliye Baktan Lütfi Elvan, Oluabilecek ekstra birtakm harcamalara yönelik Hazinemizde zaten bir rezervimiz söz konusu. Yasal düzenleme yapld, 2021in altnc ayna kadar devam edecek bir imkn da saladk dedi.

3600 EK GÖSTERGE çN çALIILIYOR

Bakan Elvan ek gösterge ile ilgili olarak sorulan soruya da Bakanlktaki arkadalarmz ile çalma Bakanlnn 3600 ek gösterge konusundaki çalmalar devam ediyor. Bunun belirli bir yükü söz konusu dedi.

E DURUMU ATAMALARI

E durumu atamalaryla ilgili bir maduriyet olduunu belirten Elvan, Gerekli talimat verdim. Bir maduriyetin yaanmamas gerekiyor. Eer varsa, biz bu maduriyeti de gideririz diye konutu.Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk 3600 ek gösterge ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinden gelen sorular yantlamt.3600 ek gösterge ile ilgili çalmalarn durumunun sorulmas üzerine, Bakan Selçuk, Bu konuda kapsaml bir çalma yapyoruz. Bunun birçok etkisi var. Hazine ve Maliye Bakanl ile meslekler arasnda dengeleri de göz önünde bulundurarak bütüncül bir ekilde konuyu deerlendirmeye devam ediyoruz demiti.

3600 EK GÖSTERGE MAA VE KRAMYELER NASIL ETKLEYECEK?

3600 ek gösterge düzenlemesi ile öretmen, polis, hemire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor. Düzenlemeden halihazrda bu görevlerden emekli olan vatandalarn da yararlandrlmas öngörülüyor.

Memurlarn aylk ücretlerinin, emekli aylklarnn ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasnda uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olmas, emekli ayl ve ikramiyesinin yüksek olmas anlamna geliyor. Ek gösterge rakamlar unvan, hizmet snf ve derecelere göre farkllk gösteriyor. Düzenleme ile birlikte memurlarn ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maana olumlu yansyacak. Ayrca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açlm olacak. Düzenleme Meclisten çkp uygulamaya girdiinde de emeklilikte alnacak ikramiye ve maaa yüzde 20 art olarak yansyacak.

POLS, ÖRETMEN, HEMRE VE DN GÖREVLLER DE YARARLANACAK

Ek göstergenin 2200den 3600e çkmasyla 25 yl hizmeti bulunanlarn emekli ikramiyesi 82 bin 345 liradan 103 bin 279 liraya yükselecek. 3000den 3600 ek göstergeye çkarlan bir memurun maanda ise 34 lira azalma olsa da emekli maa 550 lira, emekli ikramiyesi 20 bin 710 lira artacak. Polislerin emekli maa 533 lira artarken, ikramiyelerinde de 17 bin 100 lira art olacak. çkacak yasadan 280 bin polis, 1 milyon 100 bin öretmen, 110 bin hemire, 120 bin din görevlisi yararlanacak.

3600 EK GÖSTERGE NEDR?

Ek gösterge memurlarn, aylk ücretlerinin, emekli aylklarnn ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olmas emekli ayl ve ikramiyesinin de yüksek olmas demektir. Bu nedenle memurlar bulunduklar unvanlarn 1 inci derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarnn yüksek olmasn istemektedirler. Ek gösterge rakamlar unvan, hizmet snf ve derecelere göre farkllk göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile, 2500 olan bir memurun alaca zam oran ya da maa miktar ayn olmayacaktr.

Ana Sayfaya Git