Ekonomik düzenlemeleri içeren torba teklif, komisyonda kabul edildi

Ekonomik düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifle; yabancı paraların 2022 yılı sonuna kadar Türk lirasına dönüştürülmesi durumunda, elde edilen faiz ve kar payları vergi istisna kapsamına alınacak.

Haberler 16.04.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Bankaclk Kanunu ile Baz Kanunlarda ve 655 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifini görümek için AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Ylmaz bakanlnda topland. lk imza sahibi AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, teklifin içerii ile ilgili komisyona sunum yapt.

Teklifin ilk üç maddesinin ticari mevduatlarn sigorta kapsamna alnmasna ilikin düzenlemeler olduunu belirten Ök, Bu düzenlemelerde mevduat ve katlm fonunun sigortalanmasndaki kapsamn geniletiyoruz. Yaplan deiiklik ile resmi kurulular, kredi kurulular ve finansal kurululara ait olanlar dndaki tüm ticari mevduat ve katlm fonlarnda sigorta kapsamna dahil edilmesini salayacaz dedi.

Teklifin, 4, 5 ve 6nc maddelerinin de Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tekilat yaplanmasyla ilgili düzenlemeleri içerdiini kaydeden Ök, Teklifimizin 7nci maddesi ise Bankaclk Kanunuyla alakal. Düzenlemeyle fon kurulu üyeleri ve fon personelinin, Bankaclk Kanununda yazl görevlerine ilikin karar, eylem ve ilemleri sebebiyle fonun yapt ödemeyi ilgililerden talep etmesi hususunu düzenliyor diye konutu.

TASFYE BAKYESNE DÜZENLEME

Ök, teklifte yer alan dier düzenlemelerle ilgili de flas eden ve tasfiyesi fon eliyle yürütülen bankalarda tasfiye bakiyesi kalmas halinde, bu tutarn cezai ve hukuki sorumluluu bulunanlara ödenmemesi yönünde düzenleme yaplmaktadr. Düzenlemeyle tasfiye bakiyesi, bankaya zarar veren, bankann iflasna neden olan, hukuki engeli bulunan ve milli güvenlie tehdit oluturduu tespit edilen yap ve oluumlarla ilikisi olan, terör ilikisi olan veya bunlarla irtibat nedeniyle cezalandrlmasna karar verilenlerden ve bu nedenle hakknda müsadere karar verilmi olanlara tasfiye bakiyesi datlmayarak, bunlara düen tasfiye bakiyesi paylarnn hazineye aktarlmasna imkan tanyoruz. Teklifimizle; bankaclk sistemindeki toplam mevduat içerisinde Türk lirasnn payn artrarak finansal istikrarn desteklenmesi amacyla dövizlerini Türk lirasna ve mevduat katlma hesaplarna dönütüren kurumlara belli artlar dahilinde vergi istisnas salyoruz ifadelerini kulland.

KOMSYONDA KABUL EDLD

Ekonomik düzenlemeler içeren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle; Yabanc paralarn 2022 yl sonuna kadar Türk lirasna dönütürülmesi durumunda, elde edilen faiz ve kar paylar vergi istisnas kapsamna alnacak.

Ana Sayfaya Git