Elektrik faturası danıştaylık oldu

Elektrik şirketlerinin ağırlama, seyahat ve daha birçok harcamasının yurttaşın faturasına yansıtılmasına karşı ‘yürürlüğünün durdurulması ve iptal edilmesi’ istemiyle Danıştay’da dava açıldı.

Haberler 11.12.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik irketlerinin arlama, seyahat ve daha birçok harcamasnn vatandan faturasna yanstlmasnda tartmalar sürerken, Halkn Kurtulu Partisi (HKP) konuyu yargya tad. HKP, EPDK teblilerinin hukuksuz olduunu vurgulayarak yürürlüünün durdurulmas ve iptal edilmesi istemiyle Dantay 13. Dairesinde dava açt.

HKP Avukatlar tarafndan Dantaya verilen dava dilekçesinde, EPDK tebli hükümlerinin tüketicinin korunmasyla ilgili Anayasann 172nci ve vergilerin yasayla konulabileceini düzenleyen 73üncü maddesine aykr olduu belirtildi. Dava dilekçesinde u ifadelere yer verildi:

Birinci Ulusal Kurtulu Savamzda dökülen kan ve gözyalaryla, halkmzn yllarca aktt alnteriyle kurulmu iletme ve deerlerin heba edilmesi, kanunsuzca kamunun elinden alnmas anlamna gelen dava konusu ilem ve düzenlemeler davac HKPyi dorudan ilgilendirmektedir.

AIRLAMA, SEYAHAT, TEMSL GDERLER VATANDAA YÜKLEND

Resmi Gazetede Elektrik Datm tarifesinin düzenlenmesi ile Perakende Sat tarifesinin düzenlenmesi hakknda yaynlanan Teblide, 2021-2025 arasndaki 5 yllk dönemde elektrik datm irketleriyle elektrik irketlerinin yaptklar, dernek aidat giderleri, temsil ve arlama giderleri ile ilan giderlerinin vatandan faturasna yanstlaca belirtildi. Bu giderlerin yan sra irketlerin yapaca denetim, danmanlk ve müavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlk, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamalar gibi iletme giderleri yüzde 7 arttrlarak fatura hesabna dhil edilecek. Bu giderlerin dnda irketlerin yapaca haberleme, seyahat ve konaklama harcamalar ile personel yolluklar, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamalar da vatandan elektrik faturasna eklenecek.

Dantaya yaplan bavurunun ardndan HKP Genel Sekreter Yardmcs Av. Sait Kran konuyla ilgili basn açklama yapt. Kran tüm dünya pandemiyle bouurken, halkn kulland elektrik kaynaklarnn daha da pahal hale geldiine dikkat çekerek, unlar söyledi:

Bizzat elektrik datm irketlerinin kendi krlarndan karlamalar gereken giderlerin örnein bir dernee kiisel ball ifade eden aidat ödentisinin tüketiciye yanstlmasnn hukuk devleti ve adalet düünceleri ile badamaz. Zaten özelletirme sonucunda karlksz büyük kazanç elde eden bu irketlerin mensuplarnn yedikleri ve içtiklerinin halkmz tarafndan ödenmesi yerinde deildir. Hukuksuzdur, hakszdr, vicdanszlktr... Salgn döneminde dahi hz kesmeyen bu vurgunlarn sonu elbet bir gün gelecektir. Haktan, adaletten ve elbette halkmzn yüksek çkarlarnn yerinde yer alacak vicdanl ve bamsz yargçlar bu vurgunlara elbet bir gün dur diyeceklerdir.

Ana Sayfaya Git