Elektrik serüveni bitti

Eski Hasankeyf'in 42 yıllık elektrik serüveni sona erdi

Haberler 25.02.2020 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Barajnn göl sular altnda kalmaya balayan Batmann tarihi Hasankeyf ilçesi tamamen boald. lçe sakinlerinin kendileri için oluturulan yeni yerleim alanna tanmasnn ardndan, Dicle Elektrik sular altnda kalacak olan Eski Hasankeyfe enerji tayan iletim hatlar ve direklerini toplad. 1978 ylnda elektrikle tanan antik kentin 42 yl süren enerji serüveni de böylece sona ermi oldu.

Yapm tamamlanan Ilsu Barajnda su tutulmasna balannca oluan gölün sular, antik kent olarak da bilinen Hasankeyfi de yutmaya balad. Binlerce yllk bir geçmie sahip olan ilçede yaayan halk için ise yeni bir yaam alan oluturuldu. Yeni Hasankeyf denilen yerleim bölgesinde modern bir enerji altyaps kuran Dicle Elektrik, boaltlan eski yerleim bölgesine enerji akn keserek, buradaki ebekeyi toplad. Dicle Elektrik, eski Hasankeyfte yaamaya devam eden az saydaki vatandan madur olmamas için bir süredir ilçenin bu ksmna enerji vermeye devam ediyordu. Ancak bu ailelerin de eski Hasankeyften ayrlmalarnn ardndan ilçeye verilen elektrik enerjisi tamamen kesildi. Ardndan Dicle Elektrik Datm A Batman l Müdürlüüne bal ekipler, enerji nakil hatlar ve direklerini toplamaya balad. Yaplan youn çalma sonunda eski Hasankeyfteki enerji ebekesi tamamen kaldrld ve eski yerleim bölgesinin 42 yl süren elektrik serüveni de sona ermi oldu.

Yenisi kurulunca eskisi topland

Eski Hasankeyfte enerji ebekesinin toplanmas ile ilgili bilgi veren Dicle Elektrik yetkilileri, çalmalar boyunca vatandalarn maduriyet yaamamasna çok dikkat edildiini belirtti. Yetkililerin verdii bilgiye göre, ilk bata kademeli ilerleyen süreç, baraj gölü sularnn yalarn da etkisiyle hzla yükselmeye balamas ve ilçeye ulam salayan ana köprünün ksa süre içerisinde su altnda kalacann anlalmasyla hzlandrld. lçe sakinlerinin eski ilçeyi terk etmesi için tannan sürenin sona ermesinin ardndan ebeke tamamen topland.

Dicle Elektrik, Hasankeyf halknn bundan böyle yaamn sürdürecei yeni yerleim alannda 10 megavolt amper gücünde modern bir ebeke kurdu. letim hatlarnn tamamnn yer altndan geçtii yeni ebeke 19 kabin tipi trafodan oluuyor. Cadde ve sokak aydnlatmalarnn da en iyi ekilde yapld yeni yerleim bölgesindeki 900 aboneye Dicle Elektrik tarafndan kesintisiz ve kaliteli elektrik enerjisi veriliyor.

Ana Sayfaya Git