Elektrik, üretimi diplere çekiyor!

Tarımda kuraklıktan sonra şimdi de elektrik fiyat artışları üretimi durma noktasına getirdi

Haberler 11.02.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr bata olmak üzere birçok kentte sokaa çkan halk elektrik zamlarnn geri çekilmesini isterken, i insanlar da tepkilerini yükseltiyor. Yazl açklama yapan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Erdal Avar, elektrie yaplan zamlarn üretimi olumsuz etkilediini söyledi.

Tarmdan sanayiye, bütün üretim süreçlerinin lokomotifinin enerji olduunu hatrlatan Avar, elektrik fiyatlarnda yüzde 100ü aan artlarn yediden yetmie her bir bireyi etkilediini, ülke genelinde üretim krizine neden olduunu söyledi.

Küçük ve orta ölçekli iletmeler bata olmak üzere, imalat ve tedarik zincirindeki iletmelerin çok yüksek miktarlardaki elektrik faturalar ile karlatn ifade eden Avar, Ayn durum doalgaz ve akaryakt gibi enerji kaynaklar için de geçerlidir. Her geçen gün artan fiyatlar üretim maliyetlerinin daha çok arttrmaktadr. Ticari yaamn temeli durumundaki iletmelerin artan enerji maliyetlerini karlayamamas üreticiden tüketiciye uzanan zincirin krlmas demektir. Bu da ekonomimizin yap talarn yerinden oynatacak, ciddi bir deprem etkisi yaratacaktr dedi.

PAMUK, MISIR, AYçE GB BTKLER ÜRETLEMEYECEK

Avar, elektrie yaplan zamlarn bölge ekonomisine ve üretimine olan etkisine ilikin de bilgiler verdi. Küresel snma ve kuraklk ülke genelinde tarmsal üretimi olumsuz etkilediini hatrlatan Avar, çiftçilerin üretimlerine devam edebilmelerinin pompaj veya barajlardan salanan cazibe sulamayla mümkün olabildiine dikkat çekti.

Bölgedeki sulama kanallarnn yetersizlii nedeniyle pompaj sulama sistemleri ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduunu ifade eden Avar, Yakn bir zamanda sulu tarmn balayaca dikkate alndnda, yüksek enerji fiyatlarn karlama imkn bulamayan çiftçilerimiz bata pamuk, msr ve ayçiçei gibi endüstri bitkileri olmak üzere birçok tarmsal ürün yetitiricilii yaplamayacaktr uyarsnda bulundu.

Elektrik fiyatlarndaki artlarn tarm sektöründen, imalat sektörüne, küçük esnaflardan, marketlere, kafe ve restoranlara kadar tüm sektörlerde girdi maliyetlerinde ciddi artlara neden olduunu ifade eden Avar, küçük iletmeler, esnaflar, çiftçiler, üreticilerin üretim ve hizmet sunumunu durdurma noktasna geldiini söyledi.

ENERJ FYATLARI DÜÜRÜLMEL

Üretimin salkl bir ekilde yaplabilmesi için enerjiye yanstlan zamlarn geri çekilmesi çars yapan Avar, atlmas gereken admlar sralad:

- Ekonomik kalknmamz sürdürmek, üretim potansiyelimizi daha iyi kullanmak için enerji fiyatlarnda minimum %50 orannda indirime gidilerek, çiftçi ve sanayicilerimize ucuz enerji destei verilmeli.

- Elektrik, doalgaz ve akaryakt gibi enerji kaynaklarna baml iletmeler iki yl süreyle sübvanse edilmeli.

- Gerek elektrik enerjisi, gerekse de sulama amaçl barajlarn ivedilikle tamamlanmas ülkemiz ekonomisi için elzemdir, önemlidir. Tarmsal üretimimizi arttrmak için GAP kapsamnda devam eden sulama amaçl projeler ksa sürede tamamlanarak sulanabilir tarm alanlar su ile buluturulmal.

- Güne enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarn daha yaygn kullanmak için özel sektör tevik edilmelidir.

Ana Sayfaya Git